Tale of Two Hoarders (tjedni SEZAM blog)

Miljac:

Pozdrav svima, ja sam Miljenko (a.k.a. Miljac). Ukratko o meni, bavim se minijaturama i svime vezano uz taj hobi zadnjih… ja mislim 16 godina, ali tek za zadnjih 6 bih rekao da sam stvarno aktivan. U 11. i 12. mjesecu prošle godine vodio sam radionicu bojanja minijatura (nova slijedi uskoro 😉 , pratite obavijesti), i svake subote u 9 sati otvaram SEZAM. Volim svakakve igre s minijaturama, ali i igre općenito (računalne, boardgame, …). Danas vam predstavljam Tale of Two Hoarders, tjedni blog kojeg ćemo voditi moj vjerni ministar nepotrebnih minijatura Eldrad i ja. Kroz objave eksperimentirati ćemo sa raznim temama vezanim uz hobi. Eldrađe, Eldradže? Eldraže?? Eldrade (kako god), mikrofon je tvoj.

Eldrad:

Bok, ja sam Mario (a.k.a. Eldrad). U hobiju sam već oko 18 godina uz prekide. Moji počeci bili su vezani za nekadašnju Zemlju Čuda, dućan koji se nalazio u Masarykovoj ulici kada sam kupio početnički set s bojama i 6 plastičnih strijelaca. Kroz godine bio sam član nekoliko udruga te sam se sada “skrasio” u MC-u gdje se uz svog kolegu (i hoardera minijatura) Miljca bavim hobijem (ili koristim isti kao izgovor za ispijanje kave u društvu ostalih hobista).

Titula koju mi je kolega Miljac dodijelio je ispravna s obzirom da sam sklon impulzivnim i nasumičnim kupnjama u mom najdražem dućanu – Carta Magica. Volim sve aspekte hobija, od samog procesa biranja i kupnje minijatura do sastavljanja, bojanja te naposljetku i igranja.

Miljac:

Samo malo, da se ubacim na tren, prije nego što postane irelevantna replika. Obuzdani sam hoarder. Iako, istini na volju, hodam po tankoj žici.

Nazad na temu. Već neko vrijeme želim pisati o tome zašto volim igre s minijaturama i što one meni znače u životu. Ali igre s minijaturama, iako glavni inicijator, zapravo su mi potpuno sporedne. Kao što i Eldrad kaže, kava u društvu prijatelja uz neprekidno žaljenje čija je vojska “pobrala najveći nerf”, ritualno obilaženje Carte Magice kada se novčanik malo podeblja, i naravno bojanje i slaganje minijatura veoma su mi dragi aspekti hobija. Bez takvih trenutaka, i najvažnije, društva s kojim ih je vrijedno podijeliti, sama igra ne bi mi imala smisla.

Eldrad:

Moj san, kao i san svakog minijaturista jest da jednog dana hrpa plastike nataložena kroz godine hoardanja figura bude pretvorena u potpunosti u obojane vojske i jedinice.

Igre koje igram/planiram igrati su sljedeće:

  • The 9th Age (iliti Ex-Warhammer Fantasy)
    • Igra za koju treba mnogo vremena, volje i pripreme, ali jednako tako i igra koja je najzabavnija ako imaš ugodne protivnike. Opseg pravila je više nego pozamašan i najdalje što sam došao s njima jest da razumijem okvirno pravila svoje vojske i temeljni set pravila same igre.
  • Kill Team (Warhammer 40k u malom)
    • Izgovor da si kupim nešto od sci-fi minijatura i isprobam da li mi se sviđa taj sci-fi setting. I da, naravno, zgazim Miljca i u ovoj igri također :D.
  • Warhammer 40k (ako mi kolekcija za Kill Team nastavi rasti postojećim tempom)
    • U planu samo. Ako mi se Astra Militarum kolekcija razmaše punom parom, ne vidim zašto ne bih i ovo probao.
  • Frostgrave (Wizardi i njihovi henchmeni koji se mlate u zamrznutom gradu)
    • Igra koja me najviše veseli osobno. Iako mi je Miljac glavni protivnik ovdje, volio bih skupiti još nekoliko igrača jer su partije u 4 najzabavnije.
  • Battle for Middlearth (LoTR tabletop wargame – jer zašto ne bih još nešto skupljao..)
    • Volio bih početi i s ovime jer sam praktički odrastao uz LoTR knjige. Vrijeme će pokazati!
Miljac:

Eh da, planirati igrati i stvarno igrati na žalost dvije su odvojene stvari. Pogotovo u hobiju koji već i ovako uzima veliki postotak slobodnog vremena. Zato smo se više okrenuli skirmish igrama (u sklopu vođenja SEZAM-a, ali i ja osobno), koje u pravilu kraće traju i potrebna je manja priprema.

Igre koje bih igrao kada imam dovoljno vremena ili na nekom zanimljivom turniru:

  • The 9th Age
  • Warhammer Age of Sigmar (a.k.a. 40k u fantasy svijetu)
  • Warhammer 40k

Igre koje bih rado igrao ali nisam još započeo:

  • Gaslands (borba motornih vozila, čitaj Matchbox i Hot Wheels konverzije u smrtonosnim utrkama)
  • Frostgrave: Ghost Archipelago (kao Frostgrave, ali u tropskim otocima, i malo nadograđenim pravilima)
  • Warhammer Age of Sigmar: War Cry (tek najavljeno)

Igre koje aktivno i rado igram:

  • Warhammer Underworlds (a.k.a. Shadespire, Nightvault – Games Workshop X-Wing)
  • Frostgrave
  • Warhammer 40k: Kill Team

A kad smo kod Kill Teama, odigrane su prve dvije partija sezone. Više o Kill Team sezoni možete pročitati ovdje. A više o odigranim partijama i drugim temama vezanim uz hobi moći ćete pročitati u nadolazećim objavama bloga Tale of Two Hoarders.

Za kraj, još samo par informacija. Ako ste slobodni za vikend (16. i 17. ožajka), navratite u Bauerovu 33, gdje će se odvijati ZIMA, veliki međunarodni turnir u Fantasy Battles: The 9th Age. Osim toga, kao što ste mogli primjeriti, napravili smo SEZAM logo. Kroz vrijeme ćemo ga vjerojatno uređivati, poboljšavati i modernizirati, a do onda uživajte u njegovoj trenutnoj formi.

I ako se još niste pridružili našem Discord serveru, a minijature su dio vašeg života (ili želite da to postanu), pridružite se sada 🙂 . Lijep pozdrav,
SEZAM

Zadnji komentari s foruma