Tale of Two Hoarders: Hoardanje

Miljac

Pozdrav! Evo nas u drugom tjednu bloga Tale of Two Hoarders. U ovom izdanju, pričat ću o imenu bloga, zašto je ime značajno i kako se to odnosi na naš hobi. Ako vam uvod zvuči apstraktno, ne krivim vas, pa krenimo redom.

Gotovo svatko tko je dulje vrijeme u hobiju poput ovoga, zasigurno je stvorio neki oblik rivalstva s nekim od hobista/suigrača. Rivalstva u svojem najgorem izdanju mogu biti veoma toksična, i na žalost, takvih ima više nego dosta u ovom hobiju. Drugi oblik rivalstva može biti vrlo pozitivan, kada se dva igrača natječu tako da jedan od drugog konstantno traže više, i tjeraju ga da sve bolje igra, ili boja, ili nešto treće. Rivalstvo o kojem danas pričam, pomalo je ovog drugog tipa, ali, ne baš, skroz.

Eldrad
Osim što često igramo jedan protiv drugoga, jako često igramo i kao tim. S obzirom na to da me, kad god igramo u paru, Miljac uvijek sustavno razočara svojom sposobnošću bacanja kockica dao sam si izraditi 25 kocaka

Naravno, natpis mijenja jedinicu. Razlog tome je čisto da me Miljac može razočarati čak i kada ne igram s njim/protiv njega. Slika gore uslikana je tijekom prve partije na T9A turniru kada nisam uspio dobiti 8 na 4 kocke zbog čega sam teže popušio partiju…thnx Miljac…konzistentan performans.

Miljac

Rivalstvo je, očekivano, između Eldrada i mene, a glavnina tog rivalstva vrti se oko toga tko će na kraju dana imati više razloga sprda… šaliti se na račun onog drugog, a sve u svrhu dobre zabave #no_hard_feelings. Eldrad je bio spomenuo u prošloj objavi da je sklon impulzivnoj kupnji, to nije svojstvenu samo njemu, ali ja taj problem uistinu nemam.

Eldrad

Apsolutno se slažem Miljac. S druge strane, moje impulzivne kupnje su ograničene na domenu minijatura dok ti hoardaš sve ostalo (boardgamove, igre s kratama, minijature, LEGO…). Uostalom ti si još i virtualni hoarder…dovoljno je baciti pogled na tvoj Steam (i GOG) library 😀 .

Miljac

Mea culpa. U moju obranu sve to je bilo raspodijeljeno po fazama. Ako se dobro sjećam, ti si se žalio da nemam novih i zanimljivih naslova kada sam ti podijelio igre na Steamu. Ali kao što sam rekao zadnji puta, ja sam obuzdani hoarder. Pričat ćeš ti o svojim ovogodišnjim kupovinama vrlo skoro. Kompulzivno hordanje je širi problemu, prisutan u svim oblicima kolekcionarskih hobija. U ovom hobiju, posljedica takve kupovine je ormar neobojenih, nesloženih i netaknutih minijatura kojih ima… mnogo, nakupina, horda, reklo bi se. Sve pod izlikom da će doći taj magičan dan kada će sve minijature biti uredno složene i obojene. Kompulzivno hoardanje je ozbiljan poremećaj, ali, spustimo malo ozbiljnost objave. Ovdje se radi o dva tipa koji svoj slobodan budžet troše na plastične fantasy vojnikiče koje često (ali ne uvijek) kupuju većom brzinom no što ih mogu složiti i bojati.

Eldrad

…Khm, khm….kako misliš ne uvijek? Prilažem svoje rezultate za prva dva mjeseca

Miljac

Kažem ne uvijek jer je u promatranom razdoblju neuspjeh ograničen na tebe. Početkom godine Eldrad i ja zadali smo si hobi ciljeve za 2019, od kojih je glavni da razlika obojenih i kupljenih minijatura bude barem 0 s tendencijom pozitivnosti. Ovaj blog, iako nije ograničen na tu temu, nastao je kao produkt rivalstva u kojem Eldrad i ja na kraju svakog mjeseca pokušavamo ne izvući deblji kraj i biti proglašeni hoarderom mjeseca uz prikladne ilustracije. Moji rezultati u istom periodu.

Eldrad je lobirao da se poklonjene minijature zbrajaju u ukupan rezultat, što ima smisla ako gledamo da je cilj smanjiti broj neobojenih figura. Ali odlučio sam da je to bitna distinkcija, presudite sami :mrgreen:

Eldrad

Velikodušno priznajem da sam bio znatno veći hoarder tijekom prva dva mjeseca tako da se zalažem da počnemo službeno brojati/računati od Ožujka’19.

Miljac

Pa, budući da smo tek počeli s blogom, rekao bih da je fer da se počne brojati od sada. Ali da stvar bude zanimljivija, uvodimo bodovni sustav. Svaka figura nosit će određeni broj bodova, ovisno o svojoj veličini. Cilj je isti kao i prije, samo umjesto figura zbrajamo bodove, jer nije isto obojati jednog pješadinca i tenk. Predlažem sljedeće bodove:

  • 0.5 – Minijaturni model (mali štakori, familiari…)
  • 1 – mali single modeli (pješadinci i sve izvedbe istih)
  • 3 – srednji modeli (motoristi, konjanici …)
  • 5 – veliki modeli (ogre, manja vozila …)
  • 10 – gigantske stvari (divovi, tenkovi, kočije, …)

Teško je odrediti potpuno objektivnu skalu, no vjerujem da smo sposobni više manje svaki model konsenzusom strpati u neku od kategorija.

To bi bilo sve za danas. Pratite nas i za tjedan dana u novom izdanju, ili ako ste propustili prošlu objavu, možete ju pronaći ovdje.

Javite nam se i recite što mislite o blogu u komentarima ili na forumu koji smo nedavno preuredili. I svakako se pridružite SEZAM Discord serveru ako još niste, a zanimaju vas minijature.

Lijep pozdrav,
SEZAM

Zadnji komentari s foruma