stoka je napisao/la:ajde, neka su makli ono postepeno učenje, u tri faze, to je stvarno bilo besmisleno...iz mog iskustva, ne samo u boardgameovima, kad se nešto nauči na jedan način, teško je kasnije mijenjati navike...naučim nekog gotovo kompletnu igru, pa nakon jedne dvi odigrane partije moram još dodavat korupciju ili slične stvari, koje su usput u prošlom pravilniku dosta zamršeno objašnjenje...sretno s igrom, nadam se da će se naći često na stolu, mislim da je malo zapostavljena na forumu s obzirom na rejting na bgg, i sam sam odustao prošle godine radi nejasnih pravila, tako da me ne čudi, valjda će sad ova poboljšana verzija to popraviti...
Slažem se. Pravila za novu ediciju su fenomenalno pisana. Dobije se čak i vodič kroz prvih par krugova da se dobije osjećaj za igru. Vidim da su s obzirom na prijašnje verzije uložili jako puno truda u to da što lakše i bezbolnije objasne kako igra funkcionira. Čitao sam malo pravila od stare verzije kada smo bili kod Sadistika i mogu reći da je razlika nebo i zemlja. U starima je skoro sve samo tekst s gotovo bez ikakvog pruženog primjera za neke situacije. Pravila nove verzije nasuprot tome po obilju slika, grafova i primjera liči na dječju slikovnicu. Ne mislim to na loš način, jednostavno da su otišli toliko daleko s primjerima da bi igru bez problema mogao naučiti i netko tko nikad dotad nije igrao ništa slično. Također mi se sviđa koliko su nekoliko nepotrebno zakompliciranih dijelova igre iz prošlih verzija, u novoj popravili i izglancali tako da igra teče glatko i bez nekih prevelikih kalkulacija. Pritom mislim ponajviše na korupciju kod koje je u starim verzijama trebalo unaprijed si izračunati hoćeš li na kraju svoje runde patiti od korupcije ili ne. To računanje je onda značilo pošteno odugovlačenje igre, da ne kažem onaj osjećaj kada se preračunaš pa ili vraćaš poteze ili patiš zbog te greške.
Što se tiče onog postepenog učenja, isto sasvim nepotrebno. Prošli smo kroz pravila, pogledali jedan videić reda radi i jučer smo odigrali kompletnu verziju igre. Dobro nismo odigrali do kraja, došli smo do polovice drugog razdoblja prije nego što smo morali otići na dogovor spašavanja svijeta u Eldritchu. Ali smo s lakoćom i bez problema igrali jedanput kad smo počeli. Nije bilo pauziranja igre pa gledanje pravila, nije bilo nedoumica i nismo osjećali nikakve glavobolje od fantomske prezatrpanosti ogromnom količinom pravila. Dobro ima par iznimaka pravilima koje jednostavno treba zapamtiti, ali većina igre kako je Slavica rekla je skroz smislena i logična i teče sasvim glatko.
thegrey je napisao/la:Ovo je nečija kopija sa BGG, nije moja. U ovom trenu je jedna od rijetkih fotografija koje sam mogao staviti ovdje. Ako nađem dovoljno dobrog farbača, bude ovako nekako izgledalo.
Ja se uvijek nadam kako ću jednog dana kada ću imati tonu vremena, što znači ili ako osvojim na lotu milijun kuna ili u penziji, i ja osobno ofarbati sve svoje minijature iz svih igara. Mislim da malo boje zaista podigne izgled igre na jednu novu razinu.
Vatanen je napisao/la:@ Valsim: Mayday Sails of Glory 50x75 mm su sasvim dobri za Through the Ages - probao po preporuci ekipe s BGG-a i meni OK rade - ostaje nešto prostora pri vrhu koji se hoće saviti ako kartice nastaviš pakirati u utore, ali zato i preporučaju u Handbooku slivane karte drukčije pospremati.
Ja sam uzeo Standard, ne znam postoji li Premium koji bi vjerojatno bio još i bolje rješenje, ali i ovako se izbjegne prljanje koje se meni dogodilo na jednoj žutoj kartici već nakon prvog igranja u 4.
Thanks na savjetu

.
Kao što vidiš dočepao se i ja svojeg primjerka

.
Imao sam kod sebe sedam paketića 54 mm x 80 mm Ultra PRO International LLC sleevova, koji su kada se pogledaju dimenzije kartica od 50 mm x 73 mm pošteno preveliki za kartice. Međutim dok se ne nabave bolje ovo je najbolje što imamo i morati će poslužiti.
Možete otkriti više o osobi u sat vremena igre, nego u godinu dana razgovora. - Platon