https://boardgamegeek.com/boardgame/342942/ark-nova
Trebali smo Mombasu, ali opet otpao 3. igrač i nije mi se dalo to u 2p igrati...i gledam ja što ćemo nas dvoje, Ark Novu sam proučio, vrag mi ne da mira i odlučimo odigrati.
Objašnjavanje kolegi je trajalo dosta dugo, relativno je novi u bg svijetu i nije se još susretao sa pojmovima kao income ili tag, a kako ne zna engleski baš najbolje (skoro nista) to je dosta otežalo posao. Na kraju smo nekako to izgurali i krenuli...
(morao sam maknuti sliku jer me bole oči gledajući u nesleevane karte

Jako puno pravila,ali sve je tako lijepo povezano i ima smisla. Ne mozes staviti zivotinju u zoo ako nisi prije toga izgradio adekvatnu nastambu za nju. Neke se zivotinje s vremenom mogu prebaciti u druge "specijalne" nastambe (ptice i gusteri) i tada se naravno oslobodi druga nastamba i tako dobijes prostora za jos zivotinja. Kiosci donose income i super je sto ih ne mozes graditi jednog blizu drugog jer ne bi ni imalo smisla, bolje rasiriti ponudu i ne stvarati konkurenciju, a opet sto vise imas sadrzaja oko kioska veci ti je i income.
Super je mehanika s action kartama jer odigrana karta odlazi na prvo mjesto gdje je slabiji efekt te karte, a ostale se slajdaju udesno i postaju jace. Te action karte imaju i drugu (crvenu9 stranu koja daje istu akciju, ali puno jacu i super je sto postoji samo 4 nacina za flipanje karata tako da ces uvijek moci max 4 karte flipati, neku akciju ces morati zrtvovati.
Tu je i suradnja s ostalim zoo-ima, podrzavanje raznih konzervatorskih projekata, moguce je cak i pustanje zivotinja u divljinu.
Eh sad ne znam sto bi mislio o end game triggeru...meni ne smeta, cak mi se svidio jer se do sada jos nisam susretao s nicim slicnim, ali znam da ce mnogima smetati. Pustit cu to za neki drugi put.
Komponente?
Kutija je super, izgledom i konstrukcijom.
Karte su tak-tak, nisam expert,ali bez sleevova bi dosta brzo nastradale. Art nekima smeta, ali meni bas pase jer je tema iz RL i nesto tipa Everdel ne bi bas pasalo.
Super je sto je glavni board dvostran - obje su strane iste za igru, ali su polja za karte drugacije orijenirana pa mozes odabrati kako ti pase (ovisno da li sjedite nasuprot jedan drugom ili jedan pored drugog).
Player boardovi su mi jedina slaba tocka...malo bolji papir, zbilja su mogli malo bolje to odraditi. Razmisljam da ih nekako plastificiram...
Na kraju sam dobio, 22 : -19
Uspio sam popuniti cijeli zoo, jedino mi jedna nastamba ostala prazna. Imao sam pticu koju bi mogao staviti ali nastamba nije bila pored vode.

Rezime: odlicna igra, odusevljen sam. Fantazija.
Razumijem usporedbe s TM, ali ne razumijem da bi netko trebao nekoga ubiti.
Cesto se u igranju trazi priprema poteza, cim malo zastanes spomine se AP...Ovo mi je bas igra za gust, bas mi djeluje nekako za igrati polako pa makar to trajalo i 3-4h. I zato ce jako cesto izlaziti na stol.