top 10 precijenjenih igara

Teme vezane uz igre, igranje, druženje, obitelj i psihologiju igranja
smi
Reactions:
Ima zahvala: 0
 pohvaljen: 25 puta
Kontakt:

Re: top 10 precijenjenih igara

Post Postao/la smi »

baba je napisao/la: <snip>
Koliko god volio BGG, njihove ocjene su isto kao da odete u menzu stožera neke političke stranke i tamo radite objektivnu anketu za koga će ljudi glasati na izborima. :)
Erm, mislim da je bespredmetno raspravljat o ovom aspektu BGG-a.

Normalno da je uzorak na BGG-u biased s obzirom da se radi o sajtu specijaliziranom za board gameove koji pak ima specifican tip klijentele. Drugi faktor je motivacija nekoga da uopce ocijeni igru (gore navedeni primjer Space Hulka je recimo interesantan, s obzirom da je igra dobila gomilu jedinica zbog ponasanja Games Workshopa). Te u konacnici pricamo o subjektivnim dojmovima.

Ako kao kontra primjer uzmes imdb.com, mozes zakljucit da je BGG sa svojim scoringom olicenje objektivnosti :)

btw, bilo bi zgodno napravit anketu i pitat ljude da li uopce znaju sto predstavljaju brojcane ocjene na BGG-u, mislim da bi tu vec bilo podosta iznenadjenja.
baba
Reactions:
 pohvaljen: 10 puta

Post Postao/la baba »

miljenko je napisao/la: Ovdje si gledao samo Talisman Revised 4th Edition, boldao sam ti dio koji je bitan, najme postoji hrpa prijašnjih verzija igre... Igra je stara 20 godina... .
Da, zato što sam stavio ediciju koja je izašla zadnja, ima najviše glasova i najbolji rating. Čak i ako zbrojiš glasove za sva izdanja, i zanemariš da 100% ima preklapanja, nećeš dobiti ni 50% količine glasova za jedan Dominion ili Agricolu.

Poanta je da su na BGG-u najaktivniji ljubitelji heavy euro igara, tako da se - surprise surprise - najboljim igrama prozovu heavy euro igre. Osobno i ja volim eure (i igre i valutu) ali kad realno gledam jako puno najpopularnijih igara sa BGG-a bi teško bile moj prvi, drugi ili čak deseti izbor kada bi htio nešto zaigrati sa prosječnom ekipom (znači da to nisu ljudi koji bi npr. sami iz dosade išli čitati pravila društvenih igara na webu).
marge
Reactions:
Ima zahvala: 285 puta
 pohvaljen: 774 puta
Kontakt:

Post Postao/la marge »

Eto ja bas suprotno razmisljanje imam, tj. meni se ljestvica bgg-a cini solidna, a agricola i puerto rico jesu naj igre.. i da, puerto rico obicno izvadim na stol kad dodje neko ko nije nikad gejmal i ljudi se obicno oduseve..

Sent from my C6603 using Tapatalk
Ovi su korisnici zahvalili autoru marge za post:
Killa
Igor
Reactions:
Ima zahvala: 196 puta
 pohvaljen: 402 puta
Kontakt:

Post Postao/la Igor »

Istina ovisi s kime igraš,ako neće da igra puerto rico ili dominion ili sličnu heavy igru onda preporučam drinkopoly.Jako nam je interesantan dominion,koji je i razlog što nismo došli u igraonu u nedjelju jer smo igrali do 17h do 2h u noći,imamo ovdje jednog igrača online kartaških igrica koji ide na natjecanja,nedavno je bio u Pragu,sebe smatra profićem.Ali nakon prve partije dominiona i epskog gubitka stišao je strasti;sad je redovan na sesijama :) pa mu je shodno tome dominion među top igrama.
Opet sve je subjektivan dojam,recimo Star Trek Attack Wing mi je vrlo zabavna igra a ipak je na 571-om mjestu BGG-a.
17.47 C. KAMIKAZES ATTACK ALONE....
sadistiko
Reactions:
Ima zahvala: 3721 put
 pohvaljen: 3857 puta
Kontakt:

Post Postao/la sadistiko »

Eto da onda i ja kažem svoje mišljenje.
Ja sam recimo prilično zadovoljan s rezultatima tih ocjena na BGG-u. Ali to nikako ne znači da u svakom slučaju igra koja je trenutno na 45. mjestu bolja od igre koja je na 90. mjestu.
Ima tu puno činbenika, od toga koliko je igra stara (pa prema tome koliko je ljudi uopće probalo igru), pa do toga tko je od tih svih silnih ljudi dao sebi vremena ocijeniti igre koje je igrao.
Ali sigurno sam prilično uvjeren da je recimo igra koja je na 101. mjestu bolja od 3298. igre na BGG-u.
Tako da to što se igre kreću simo tamo po ljestvici, samo znači da ljudi nakon određenog broja partija ili ruše ili dižu ocjenu, što u konačnici znači precizniju ocjenu. Prema tome, ja smatram i da ako je igra tek izašla na tržište a visoko kotira onda su ocjene prenapuhane, jer svi se mi veselimo nečem novom, a opet ako to nije slučaj, treba pričekati s usporedbom par mjeseci, a možda i više.
Eto i mog para čarapa (malo smrdljivih, al nije greda ;-))
slika
baba
Reactions:
 pohvaljen: 10 puta

Post Postao/la baba »

sadistiko je napisao/la: Ali sigurno sam prilično uvjeren da je recimo igra koja je na 101. mjestu bolja od 3298. igre na BGG-u.
Nekad, da. Ali evo recimo na BGG-u remi je na 5185. mjestu, a Lost Cities na 234. A po meni su igre gotovo identične po igrivosti, čak je remi zabavnija, bolje dizajnirana igra, prilagođena većem broju igrača, da i ne pričam o pristupačnosti, praktičnosti i činjenici da se sa običnim igraćim kartama može igrati još X stvari dok se sa Lost Cities špilom može igrati Lost Cities i eventualno slagati kula. :)

Osobno sam gotovo potpuno prestao davati značaj i ratingu igre i samoj ocjeni, osim eventualno kao nekakav vrlo okvirni pokazatelj. Jedna od jako dobrih stvari kod igara - za razliku od npr. knjiga i filmova - je što se gotovo uvijek preko recenzija i dostupnih pravila može dobiti jako dobar uvid u to kako igra izgleda te koliko će kome pasati. Npr. "Diplomacy" možda relativno visoko kotira na BGG-u i možda je realno jako dobro dizajnirana igra koja super funkcionira kao play-by-mail, ali u boardgame formi ne znam ko bi me natjerao da ju igram (usput - prodajem Diplomacy, zakon igra, ponude na PP :zvizdi ).
miljenko
Reactions:
Ima zahvala: 979 puta
 pohvaljen: 336 puta
Kontakt:

Post Postao/la miljenko »

baba je napisao/la: Poanta je da su na BGG-u najaktivniji ljubitelji heavy euro igara, tako da se - surprise surprise - najboljim igrama prozovu heavy euro igre. Osobno i ja volim eure (i igre i valutu) ali kad realno gledam jako puno najpopularnijih igara sa BGG-a bi teško bile moj prvi, drugi ili čak deseti izbor kada bi htio nešto zaigrati sa prosječnom ekipom (znači da to nisu ljudi koji bi npr. sami iz dosade išli čitati pravila društvenih igara na webu).
Neznam dali znaš za opciju - Gore lijevo na BGG-u možeš prebaciti na npr. thematic games... E sad gledaš samo "tematske igre" - odnosno filtriraš si po tipu igara koje te zanimaju... Tako da te uopče nije briga što je na bgg-u više euro igrača jer si njih isfiltrirao van.... Kad kažem isfiltrirao van - možda nije za tematske igre toliko točna izjava, ali za war gameove jer 100% istina... Tebi relevantna kategorija bi trebala biti kategorija family igara kad tražiš "kada bi htio nešto zaigrati sa prosječnom ekipom"...

Slažem se da sustav ocjenjivanja nije savršen, no ako ga uzmeš s zrnom soli, prilično je dobra indikacija koliko je nekakva igra dobra ili nije dobra... Naravno u obzir moraš uzeti hrpu drugih parametara koji određuju ocijenu igri, kao što su npr. dostupnos igre, "kultni status", "kult novoga", tip igrača koji će kupiti igru (i onda je ocijeniti) itd...
Ovi su korisnici zahvalili autoru miljenko za post (ukupno 3):
Dread24burazsadistiko
Odgovori

Natrag na “Općenito o igrama i igranju”