Vihor je napisao/la: 21 lis 2021, 10:52
Lingvistička pozadina Arrivala je zanimljiva, ali nipošto zasnovana na činjenicama. Mislim da se po izlasku filma u znanstvenim krugovima diljem svijeta razlegao kolektivni uzdisaj jer je to valjda zabluda koju lingvisti najviše moraju ispravljati (odmah nakon "A ti si lingvist? Znači, govoriš puno jezika, a?")
Zaplet se zasniva na snažnom obliku tzv. Sapir-Whorfove hipoteze jezičnog determinizma prema kojem jezik određuje našu spoznaju svijeta, što će reći: granice jezika ocrtavaju granice naših misli.
A to, naravno, na prvu zvuči ful napeto i kao nešto što može poslužiti za raznorazne fiktivne scenarije. Ipak, teorija je potpuno diskreditirana. Donekle je opstala jedino u slabom (i puno drugačijem) obliku, prema kojem jezik ne determinira, nego samo oblikuje misli i odluke, ali i tu je na tankom ledu. Puno pseudoznanstvenika i nazovistručnjaka voli se hvatati za Sapir-Whorfa i na njemu graditi lude teorije pa je zbog toga uglavnom popularan predmet sprdnje.
Apsolutno, ali i dalje je ovdje velik napredak za prokazivanje ovakve tematike na ovakav način u jednom visokobudžetnom hollywoodskom filmu.
I sam spominješ zabludu perspektive lingvista, koju u ovom filmu nemamo. Štoviše jasnije je prikazano čime se zapravo bave. Možda ne precizno niti idealno, ali puno bolje od raznih primjera u drugim filmovima (trenutno mi samo Disneyeva atlantida pada na pamet gdje ispadne da atlantiđani govore engleski jer svi jezici imaju isto izvorište).
Isto smatram da je dobro da su se dotakli Sapir-Whorfa bez obzira koliko njihove teorije bile zastarjele i netočne, jer opet, barem su se dotakli neke konkretne lingvističke teorije umjesto da smišljaju toplu vodu (opet se referiram na atlantidu). Treba svakako uzeti u obzir da je ovo SF, kojem je čitava poanta spekulacija i zamišljanje nečega drugačijeg od onoga što imamo, bilo tehnologije, bilo društva, bilo percepcije realnosti. I potegnuti jednu zastarjelu teoriju i uklopiti ju u fiktivni narativ u kojem jezik oblikuje stvarnost mi je skroz ok.