Usput, kolega WinkDickerson moram pohvalit tvoj deskriptivno-pjesničko-bajkoviti stil pripovijedanja (ekipa iz Kaštela se otišla odati piću i lakim ženama

WinkDickerson je napisao/la:Budući da GOT poznajem, za njega sam raspoložen bilo kad i ako bi morao dignuti ruku za mandatara neku igru bio bi to GOT.
Hmmm da je mene tko pita ja bi odma reka dabome. I proba sam nać ljudi i čak napisa na jedan papir "listu prijava za turnir" ali niko nije zagriza.Gordan je napisao/la: Za GOT je uvik teško skupit ljude, jer se igra masu dugo, a i obično nekome brzo dosadi.![]()
Ili se možete probat skupit za GOT ili nekog drugog kapitalca
Osim toga dvjema grupama gamera koje znam GoT je bia prvi board game kojeg su počeli igrati i dosta ga igrali.
Malo se čudim da obojica svrstavate GoT u neku "hard & heavy" ili "kapitalci" kategoriju. Ja bi ga stavia tačno po sredini (ako ne i malo ispod sredine) svih postojećih board gameova. Za usporedbu recimo Touch of Evil ima daleko deblji manual (40 strana prilično velikog formata) od GoT-a a on je po meni na sredini ili mrvicu iznad po kompleksnosti.
Što se tiče vremena igranja, Titan ili Twilight Imperium imaju DALEKO veće trajanje.
Ja sam većinu partija GoT koje sam igra sa punim komplementom igrača (ili 1 manje ponekad) završia za 2.5 - 3 sata (neke su trajale i po 4.5 ali vrlo rijetko). S druge strane Titan ili Twilight čak i sa pola od maks. broja igrača nema smisla počinjat bez 5-6 sati vrimena. Što se tiče da nekome brzo dosadi to iskustvo nisam imao osim kad se nekome dogodi da ga rasture ubrzo nakon početka pa nema šanse za rebound, to je jedan od problema GoT-a.
Sve u svemu na ljestvici kompleksnosti / trajanja on bi mi bio 4.5 ili 5 od 10.
I beg to differ !Gordan je napisao/la:Descent je smeće od igre sama po sebi
Kao prvo Descent se može smatrati pojednostavljenim derivatom D&D-a i kao takav uvijek bi rađe odabrao pravi D&D nego Descent (ali nažalost nemam vremena za takve stvari lately).
Kao drugo dungeon crawl ne bih nazvao mojim omiljenim žanrom igara na ploči, par drugih bi išlo prije toga.
That being said, nas nekoliko (ja, Marko, Mirko, Ivan, i još jedan lik) smo nekoliko puta na večerima u Infozone bacili na Descent, s time da je Marko bio DM, i svi smo se prilično dobro zabavili, niko se nije požalio, a Mirko i Ivan su me par puta pitali kad ćemo idući put na Descent. Tako da ako je Descent stvarno čisto smeće od igre onda smo nas 4-5 svi idioti koji nemaju pojma šta valja.
Actually, DM je bia Dominik (ja sam samo ukratko objašnjava regule), jedan mladi momak od 17 godina ali jako pametan i sposoban (i simpatičan), sa već 7 Descent DM-anja pod svojim pojasom, tako da je znao šta radi i obavio svoj posao sasvim pristojno. Ne mogu mu naći nijedne zamjerke, makar bi morao reći da moj omiljeni Descent DM ostaje Marko, jer je čisto toliko dijaboličan, pokvaren, sadističan, prepreden i lukav, baš kao što Descent DM treba biti...Gordan je napisao/la:pitanje je kako je Veljko (div iz tvoje bajke) igra dungeon mastera, tako da ne čudi da nisi impresioniran.

Za onu partiju / quest bi se morao složiti da je bila nezadovoljavajuća. Međutim nemoj suditi igru po samo jednoj partiji i odmah je odhebati. Zamisli da svakog tinejdžera ko je jednom prerano svršio ostatak života svi šikaniraju...WinkDickerson je napisao/la:Teško mi je sada sjetiti se jesam li bacio kockicu dva ili tri puta, ali izgleda da smo u svom tom uzbuđenju uspjeli sasjeći potplaćene horde zla po kratkom postupku, iako je slabo opskrbljeni overseer (overlord? DM? BDSM?) uspio iskamčiti neriješen rezultat. Mogu slobodno reći da me ova igra nije pretjerano impresionirala.

Ona je partija prebrzo svršila i mi prelako pobijedili djelomično zato što nas je bilo puno, djelomično zato što su se sretno poklopili special poweri (onaj stun) a djelomično zbog slučajnosti. I zato što je objašnjavanje trajalo tako dugo (igra nije baš jednostavna) a igranje tako kratko iskustvo je ispalo malo frustrirajuće.
Da smo stigli odigrati još koji scenarij vjerujem da bi promijenio mišljenje.
OK Gordane, moram pitati WHY THE HOSTILITY !?Gordan je napisao/la:pitanje je kako je Veljko (div iz tvoje bajke) igra dungeon mastera, tako da ne čudi da nisi impresioniran.

Da pojasnim tačno šta mislim. Ja s tobom stvarno nisam imao dosad puno nekih encountera (igračkih) dosad ali svaki put sam stekao dojam kao da imaš nešto protiv mene.
Igrali smo tamo na Fantastikonu sa jednom (mladom zgodnom) studenticom sa FESB-a Carcassone ako se sićaš (ja sam te pozva ako se ne varam), i ima sam cilo vrime dojam da si bia JAKO prijateljski prema njoj a jako osoran prema meni.
Onda dođeš na DDI nekidan i pitaš me podrugljivim tonom iz vedra neba jesam ja predložia turnir iz Dead of Winter (što je očigledno imbecilna ideja s obzirom na dugo trajanje te igre), kao ono u stilu ta je ideja toliko glupa da mora da potiče od Veljka. A ja sam actually predložio turnir iz Hivea (koji je jedini dovoljno kratak a dovoljno kompleksan za takvo nešto, samo što nema dovoljno primjeraka igre).
I onda odma zaključiš da je Deanu kiselo prijao Descent jer sam eto ja sigurno loše DM-ao, iako nikad u životu nisi vidia mene kako DM-am !?
Imam dojam da smatraš da sam ja ili idiot u intelektualnom smislu, ili idiot u karakternom smislu, ili oboje. Pa daj razjasni šta ti to smeta, da to raščistimo na otvoreno, ili me ispravi ako sam dobio krivi dojam.
A što se tiče mog DM-anja, nikad nisam DM-ao Descent ali jesam pravi D&D par puta (nekad davno, samo par puta jer sam uglavnom uvijek bio player, jer sam imao želje ali ne i vremena da budem full time DM), i svi su bili zadovoljni. Tako da nemoj govorit o onome o čemu ništa ne znaš (ni o mom DM-anju, ni zašto je ona partija Descenta ispala loša).
Nisi imao zašto ni požaliti. Jedina bitna podjela igara je na dobre i loše. Jednostavne igre, srednje kompleksne i prokleto kompleksne sve imaju svoje odgovarajuće mjesto, vrijeme i društvo, i ako to troje odgovara dobra igra će biti zabavna bez obzira na kompleksnost. Ja volim sve tri te kategorije (s time da je kompleksnije teže upriličit).WinkDickerson je napisao/la:Kada su se vratili, ja sam već bio zauzet vođenjem antičkih legija u trijumfalne pobjede, ali u 7 Wonders-u. Da, nakon svih govora o heavy igrama, na kraju sam igrao 7 Wonders. I nemogu reći da sam požalio. Relativno jednostavna, ali krajnje zabavna igra.
Brale znam da sam poprilično visok ali dosad nisam znao da sam "divovski"...WinkDickerson je napisao/la:Također, htio bi se zahvaliti i našem divovskom vodiču koji je utrošio vrijeme strpljivo i sustavno obučavajući neuke barbare poput mene suptilnim nijansama pravilnika. Ako bi na kraju - kao skromni pobjednik - morao izvući nekakav savjet za buduću hrvatsku vladu, poručio bih joj da je ulaganje u znanost promašena investicija. I neznam jesam li to dosad napomenuo, ali pobjednik sam bio ja. No ti neki detalji vezani uz moju brilijantnu igru su sad manje važni.

Ali drage volje primam zahvale, s obzirom da sam taj dan tumačio čak 3 različite igre newbovima kao neki neslužbeni (i neplaćeni

Btw baš si skroman...