Gordan je napisao/la: 29 kol 2017, 19:23
U 3.5 je bila knjiga Heroes of the Battle u kojoj je to pokušano. Nisam baš upoznat s knjigom i ne znam koliko je uspješna u naumu. Sad mi pada na pamet da smo nekoć davno u jednoj staroj kampanji (s istim DMom) sudjelovali u nekom vojnom okršaju i mislim da je tu korišteno nešto mehanike iz te knjiga. Nekakvi Victory Points su bili u pitanju ili tako nekako. Nije isključeno da je nešto od te mehanike posuđeno u gore navedenom slučaju, al kako rekoh - najbolje ti je pitat DMa.
U oba slučaja, PC nisu bili prašinari, nego, pojedinačno gledano, jedni od najmoćnijih sudionika bitke. Naravno, ne toliko moćni da bi samostalno mogli riješit bitku, ali dovoljno da ostave vrlo jak impact, ako ne i odluče konačan ishod.
U opsadi tvrđave na Triaxusu (točnije u obrani tvrđave od naleta moćne vojske) mi smo bili railroadani od strane zapovjednika obrane koji nas je po hitnom postupku slao tamo di je bilo najkritičnije, tako da nismo imali zadatak postavit strategiju obrane ili punu slobodu djelovanja, ako si to očekiva.
Iako su prašinari i iako na njihovoj strani ima i jačih i sposobnijih NPC-ova (koji će postavljat strategiju i vodit bitku), svakako bi bilo poželjno da igrači mogu utjecat na ishod bitke (bilo kroz strateške "savjete", bilo kroz intervencije na terenu, u pozitivnom, a bogami i u negativnom smislu). U krajnjem slučaju život je krhak, što ako se zapovjednik posklizne i padne s kule?
I da, ciljao sam i na slobodu djelovanja, da sama bitka bude neka vrst environmenta kroz kojeg se mogu slobodno (ili prividno slobodno) kretat, tako da ne budu nužno railroadani u smislu goto enc A -> if success goto enc B : if fail goto enc C; nego da recimo postoje encounteri A, B i C, ali da su fleksibilni odnosno da igrači mogu triggerat sva tri, a mogu i nijednog, u ovisnosti o okolnostima i mojoj, jelte, slobodnoj procjeni.
Gordan je napisao/la: 29 kol 2017, 19:23
A ti to vodiš nekome wh?
Ne znam, po meni naracija prolazi ako su igrači takvi da neće pushat previše i inzistirat na ovim ili onim pravilima. Kod nas bi to teško prošlo.
A recimo da vodim, onako kako ja to inače radim, jednom godišnje, kad se planeti poravnaju. Svako treću solarnu pomrčinu, tako da mi ovo sad nije baš o glavu za ić maltretirat Tonija. Kad ga sretnem, kad se prilika ukaže, ako ne zaboravim i ako tema bude još aktualna, proćaskat ćemo. Ovo je više jedan neformalni razgovor s iskusnijima od sebe, koji su prisutni. Iako probat ću iskopat ovu knjigu gore.
A šta se tiče igrača, radi se mahom o pitomcima neiskusnijim i od mene. Njima je najvažnije da bude zabavno/uzbudljivo/zanimljivo, a tehnikalije s pravilima su im, zasad, više prepreka nego zabava, pa i zbog toga ne bi htio previše zaglibit u kalkulacije. The spice must flow, pa mislim da se neće previše bunit oko narativnog pristupa, ali svakom slučaju još ću malo promeditirat kako to izvest a da bude zabavno, uzbudljivo i fluidno, a ujedno i efikasno i 'reusable' za GM-a.