Izabrali smo najbolje igre po težinskim kategorijama

Teme vezane uz igre, igranje, druženje, obitelj i psihologiju igranja
Vukozec
Reactions:
Ima zahvala: 664 puta
 pohvaljen: 602 puta

Re: Biramo najbolje igre po težinskim kategorijama - Trenutna biramo: SREDNJA KATEGORIJA (weight 2.x)

Post Postao/la Vukozec »

dado je napisao/la: 18 kol 2022, 11:03 Cascadia meni nikako nije sjela, bila mi je preotvorena i bez napetosti.
Ne zvuči kao da je moj tip.

Nekidan sam igrao svoju prvu Concordije. Na prvu mi se svidjela, ali - premda je još prerano za reći - mislim da nema šanse da detronizira Imperial 2030 (istog autora) baš zbog gore navedenih razloga. Napetosti doduše malo ima, u smislu hoćeš li skupiti nešto što si zamislio prije nego te preduhitre, ali ako i ne uspiješ uglavnom imaš nekoliko plan B opcija na raspolaganju koje su skoro jednako dobre. Konflikta gotovo nema, osim zauzimanja konekcija, ali to nije toliko presudno. U odnosu na Imperial igra je totalni pacifizam.
slika
dado
Reactions:
Ima zahvala: 3633 puta
 pohvaljen: 2321 put
Kontakt:

Re: Biramo najbolje igre po težinskim kategorijama - Trenutna biramo: SREDNJA KATEGORIJA (weight 2.x)

Post Postao/la dado »

Vukozec je napisao/la: 18 kol 2022, 11:29
dado je napisao/la: 18 kol 2022, 11:03 Cascadia meni nikako nije sjela, bila mi je preotvorena i bez napetosti.
Ne zvuči kao da je moj tip.
možeš besplatno online probati solo verziju:
https://cascadiagame.github.io/
Ovi su korisnici zahvalili autoru dado za post:
smurfORnot
slika
DarkDefender
Reactions:
Ima zahvala: 309 puta
 pohvaljen: 527 puta

Post Postao/la DarkDefender »

Vukozec je napisao/la: 18 kol 2022, 09:49
DarkDefender je napisao/la: 18 kol 2022, 00:27 Meni se Ticket to Ride dosta srozao zadnjih godina prvenstveno zato sto je igra preduga za ono sto jest i danas ima puno kracih i boljih igara koje postizu isti efekt (bar meni). Dodatno smo skuzili i kako slomiti igru. Po pravilima nema hand limita. Skupljas random karte dok ne skupis cca pola decka. S obzirom koliko kartica imas u ruci nitko ne moze sloziti neke velike rute. Onda samo u nekom trenu krenes slagati rute i pobijedis. Tako da smo mi nase zadnje partije igrali s hand limitom 15.
Kao i kod svih primjera na taj način "slomljene" igre, logično je postaviti ovo pitanje: a zašto ne bi više od jednog igrača primjenili tu istu taktiku? Ako bi svi imali istu taktiku onda nitko ne bi imao prednost i netko bi morao smisliti kako da, taktičkim izmjenama, ostvari prednost. Poanta je da uvijek treba pratiti što drugi rade. Ne dozvoliti igraču da nesmetano eksploatira nešto što ga dovodi u dominantan položaj. S druge strane, ako primjetiš da igrači tebi dozvoljavaju takvu eksploataciju, go for it. Neka nauče, to je za njihovo dobro ;)
Kad svi to naprave, sve sto dobijes je dosadna igra u kojoj pola sata svi skupljaju kartice, nitko ne moze nesto smisleno spojiti i onda se nadas da ces skupiti vise djokera od drugih. U svakom slucaju mana igre.
Vukozec
Reactions:

Post Postao/la Vukozec »

DarkDefender je napisao/la: 18 kol 2022, 12:26
Vukozec je napisao/la: 18 kol 2022, 09:49
DarkDefender je napisao/la: 18 kol 2022, 00:27 Meni se Ticket to Ride dosta srozao zadnjih godina prvenstveno zato sto je igra preduga za ono sto jest i danas ima puno kracih i boljih igara koje postizu isti efekt (bar meni). Dodatno smo skuzili i kako slomiti igru. Po pravilima nema hand limita. Skupljas random karte dok ne skupis cca pola decka. S obzirom koliko kartica imas u ruci nitko ne moze sloziti neke velike rute. Onda samo u nekom trenu krenes slagati rute i pobijedis. Tako da smo mi nase zadnje partije igrali s hand limitom 15.
Kao i kod svih primjera na taj način "slomljene" igre, logično je postaviti ovo pitanje: a zašto ne bi više od jednog igrača primjenili tu istu taktiku? Ako bi svi imali istu taktiku onda nitko ne bi imao prednost i netko bi morao smisliti kako da, taktičkim izmjenama, ostvari prednost. Poanta je da uvijek treba pratiti što drugi rade. Ne dozvoliti igraču da nesmetano eksploatira nešto što ga dovodi u dominantan položaj. S druge strane, ako primjetiš da igrači tebi dozvoljavaju takvu eksploataciju, go for it. Neka nauče, to je za njihovo dobro ;)
Kad svi to naprave, sve sto dobijes je dosadna igra u kojoj pola sata svi skupljaju kartice, nitko ne moze nesto smisleno spojiti i onda se nadas da ces skupiti vise djokera od drugih. U svakom slucaju mana igre.
Ako duže vremena svi skupljaju kartice kako onda nitko ne može ništa smisleno spojiti? Neko vrijeme svi skupljaju, pa onda prvi krene nešto veliko spajati, pa onda drugi, pa treći i gle, najedanput više nije tako jednostavno zauzeti sve velike rute koje si si zamislio, pa možda i ti trebaš odustati od daljnjeg skupljanja i krenuti u zauzimanje. Za to vrijeme dok se vas 4 nadmutrujete oko najprofitabilnijih ruta, peti igrač od početka gradi svoje male rute i već je na pragu ostvarivanja svojih ciljeva ;)
slika
DarkDefender
Reactions:
Ima zahvala: 309 puta
 pohvaljen: 527 puta

Post Postao/la DarkDefender »

Vukozec je napisao/la: 18 kol 2022, 12:41 Ako duže vremena svi skupljaju kartice kako onda nitko ne može ništa smisleno spojiti? Neko vrijeme svi skupljaju, pa onda prvi krene nešto veliko spajati, pa onda drugi, pa treći i gle, najedanput više nije tako jednostavno zauzeti sve velike rute koje si si zamislio, pa možda i ti trebaš odustati od daljnjeg skupljanja i krenuti u zauzimanje. Za to vrijeme dok se vas 4 nadmutrujete oko najprofitabilnijih ruta, peti igrač od početka gradi svoje male rute i već je na pragu ostvarivanja svojih ciljeva ;)
Nope. Tko prvi odustane je uglavnom izgubio jer ce postaviti 3-4 rute i zaglaviti dok ce ostali nastavljati gomilati kartice. Male rute ne vrijede puno bez 1910 expanzije. Cak i da postoji neki magicni hand od 25 kartica kad je pravo vrijeme za napasti, opet lose jer postoji samo jedna taktika za igrati igru. Poanta je da, jednom kad netko pocme hordati kartice, igra izgubi svaki smisao. A i bez toga je preduga.
Killa
Reactions:
Ima zahvala: 703 puta
 pohvaljen: 321 put

Post Postao/la Killa »

Vidim svjetski prvaci u Ticketu odi, svi imaju doma po set zlatnih vlakića sa prvenstava.
Ovi su korisnici zahvalili autoru Killa za post (ukupno 3):
DarkDefenderDenikockica
Vukozec
Reactions:

Post Postao/la Vukozec »

#1 = https://boardgamegeek.com/boardgame/148949/istanbul
#2 = https://boardgamegeek.com/boardgame/33160/endeavor
#3 = https://boardgamegeek.com/boardgame/183 ... al-edition

Bonus, najbolja igra za (skoro) svaku decimalu raspona:
2.0x = Citadels
2.1x = Carson City: The Card Game
2.2x = K2
2.3x = War Chest
2.4x = Airlines Europe
2.5x = Istanbul
2.6x = n/a
2.7x = Chicago Express
2.8x = Viticulture EE
2.9x = Endeavor
Ovi su korisnici zahvalili autoru Vukozec za post:
dado
slika
gogo666
Reactions:
Ima zahvala: 21 put
 pohvaljen: 253 puta

Post Postao/la gogo666 »

1. Istanbul
2. Castles of Burgundy
3. Hive

Honorable mentions:
Legendary encounters Alien
Undaunted
Ovi su korisnici zahvalili autoru gogo666 za post (ukupno 2):
dadoVukozec
slika
mljeko
Redovni član udruge
Reactions:
Ima zahvala: 203 puta
 pohvaljen: 563 puta
Kontakt:

Post Postao/la mljeko »

1. The Castles of Burgundy
2. War Chest
3. Inis
Ovi su korisnici zahvalili autoru mljeko za post (ukupno 2):
dadoVukozec
roverandom
Reactions:
Ima zahvala: 152 puta
 pohvaljen: 195 puta
Kontakt:

Post Postao/la roverandom »

Zadnja izmjena: roverandom, dana/u 19 kol 2022, 11:28, ukupno mijenjano 1 put.
Ovi su korisnici zahvalili autoru roverandom za post (ukupno 4):
PapaverdadokovacuVukozec
slika
Odgovori

Natrag na “Općenito o igrama i igranju”