Iskustva sa hrvatskom poštom/carinom
-
- Reactions:
- Ima zahvala: 0
- pohvaljen: 0
Iskustva sa hrvatskom poštom/carinom
Prije nekih 2mj. sam narucio ticket to ride preko amazona za ~30tak € i naplatili su mi i carinu i poštu (bilo je oko 40kn+40kn). Neki dan sam naručio Sattlers of Catan (~30€) i 2 dana kasnije Seafarers (~30€), došlo je danas oboje i nije naplaćena niti carina niti pošta. Za carinu sam već čuo da nekad znaju naplatit, a nekad ne, ali za poštu mi nije jasno... Jel moguće da me lik za ticket to ride sj*** jer je paket preuzela baka pa je lik znao da ju može zeznut...?
Inače imam svaku preporuku za amazon jer su cijene bolje nego kod nas, poštarina nije velika (6€ s tim da iz nekog razloga smanje cijenu igre za 2€), a igre stignu unutar 10 dana.
Inače imam svaku preporuku za amazon jer su cijene bolje nego kod nas, poštarina nije velika (6€ s tim da iz nekog razloga smanje cijenu igre za 2€), a igre stignu unutar 10 dana.
- mado
- Reactions:
- Ima zahvala: 1189 puta
- pohvaljen: 1200 puta
- Kontakt:
Re: Iskustva sa hrvatskom poštom/carinom
Jel to s američkog (.com), britanskog (.co.uk) ili njemačkog (.de) Amazona?
Do sad sam 2x naručivao s bookdepository.com igre u vrijednosti 10€. Nije mi naplaćena ni carina ni poštarina, samo je druga igra kasnila 4 tjedna.
Do sad sam 2x naručivao s bookdepository.com igre u vrijednosti 10€. Nije mi naplaćena ni carina ni poštarina, samo je druga igra kasnila 4 tjedna.
- buraz
- Reactions:
- Ima zahvala: 403 puta
- pohvaljen: 114 puta
- Kontakt:
ne kužim ovo sa bakom. mogao ju je zeznut jedino tak da joj je on naplatio carinu i nije joj dao nikakvu potvrdu.
ak se ne varam uobičajni je postupak kada ti skelje carinu je da dobiješ papirić i ideš u branimirovu na caribski dio pošte i moraš sa sobom ponijeti potvrdu o vrijednosti naručenog na temelju čega ti oni zračunaju koliko im trebaš dati.
ak se ne varam uobičajni je postupak kada ti skelje carinu je da dobiješ papirić i ideš u branimirovu na caribski dio pošte i moraš sa sobom ponijeti potvrdu o vrijednosti naručenog na temelju čega ti oni zračunaju koliko im trebaš dati.
-
- Reactions:
Radi se o amazon.de.
Potrvrda za carinu je bila, ali nije bilo potvrde za poštarinu (mislim da je baka oboje platila postaru... bum ju pitao)
Potrvrda za carinu je bila, ali nije bilo potvrde za poštarinu (mislim da je baka oboje platila postaru... bum ju pitao)
- thegrey
- Reactions:
- Ima zahvala: 78 puta
- pohvaljen: 204 puta
Za pocetak, treba napravit razliku izmedu carine i poreza. Carina na igre se ne naplacuje, naplacuje se porez. Ok, vama je sve to carina s obzirom da je rijec o carinskim davanjima pa eto.
Nadalje, do 160kn za osobne potrebe se roba ne carini. Iznad 160kn ovisite o (ne)sretnim okolnostima i teoriji kaosa.
Postupak je sljedeci:
1. Na kucnu adresu stize poziv od carine da dodete sa nekakvim ispisom racuna gdje se vidi placena cijena
2. U branimirovoj se na temelju toga izracunaju davanja (ako donesete racun na manje od 160kn, predaju vam paket u ruke bez ikakvog placanja)
3. Davanja idu na ukupnu cifru robe + postarine i na to se, samo carinicima znanom metodom, ponekad zbrajaju neke njihove cifre za uslugu otvaranja paketa / lezarine i slicno. Postoji sluzbeni cjenik, ali i tu cijene znaju varirati.
Ako si ti preko amazon.de platio postarinu do Hrvatske, nema sto tebi Carina naplacivati jos jednom postarinu? Ajd provjeri racun koji si dobio da nije rijec o tim dodatnim davanjima koje oni znaju priljepiti na ukupne cifre.
Zbog dosta razlicitih pojova kao sto su cijena, postarina, davanja, carina, porezi, lezarina, naknade, doprinosi stvarno je moguce da se baka zabunila i da se ne radi o dvostrukom naplacivanju postarine.
Ako paketi idu drugacijim putem, preko DHLa i slicno, onda i tu se placaju razlicita davanja.
Nadalje, do 160kn za osobne potrebe se roba ne carini. Iznad 160kn ovisite o (ne)sretnim okolnostima i teoriji kaosa.
Postupak je sljedeci:
1. Na kucnu adresu stize poziv od carine da dodete sa nekakvim ispisom racuna gdje se vidi placena cijena
2. U branimirovoj se na temelju toga izracunaju davanja (ako donesete racun na manje od 160kn, predaju vam paket u ruke bez ikakvog placanja)
3. Davanja idu na ukupnu cifru robe + postarine i na to se, samo carinicima znanom metodom, ponekad zbrajaju neke njihove cifre za uslugu otvaranja paketa / lezarine i slicno. Postoji sluzbeni cjenik, ali i tu cijene znaju varirati.
Ako si ti preko amazon.de platio postarinu do Hrvatske, nema sto tebi Carina naplacivati jos jednom postarinu? Ajd provjeri racun koji si dobio da nije rijec o tim dodatnim davanjima koje oni znaju priljepiti na ukupne cifre.
Zbog dosta razlicitih pojova kao sto su cijena, postarina, davanja, carina, porezi, lezarina, naknade, doprinosi stvarno je moguce da se baka zabunila i da se ne radi o dvostrukom naplacivanju postarine.
Ako paketi idu drugacijim putem, preko DHLa i slicno, onda i tu se placaju razlicita davanja.
-
- Reactions:
Taj racun je u smecu. Moguce da sam s njim trebao kod nas rijesit to. Valjda me nebu je*** za tih 40kn.
- buraz
- Reactions:
- Kontakt:
uh, sad sam se sjetio kada su mi jednom slali neke majice preko neke kurirske službe: tražili su me da za vrijednost paketa od možda 400kn platim još toliko ... od tada pazim da se uvijek šalje samo običnom poštom.
- buraz
- Reactions:
- Kontakt:
jer to sa ili bez poštarine? Razmišljam o ponudama Milanspielea gdje se za 20ak eura mogu naručiti dve tri igre + poštarina je 30 eura. Jer to znači da mi nebi skeljili namete?thegrey je napisao/la: Nadalje, do 160kn za osobne potrebe se roba ne carini. Iznad 160kn ovisite o (ne)sretnim okolnostima i teoriji kaosa.