Stargrave – Lov na zmajske kocke

Prijava partije

Mission Briefing (pravila igre)

Posade i status kampanje

U neko doba u prošlosti, sadašnjosti ili budućnosti, na jednom od brojnih planeta svemira, razvio se inteligentan život od četiri i pol dimenzije. Ljudi su bića od tri i pol dimenzije, što znači da se slobodno kreću kroz treću dimenziju (prostor), a četvrte su svjesni (vrijeme), ali im se ona jednostavno događa i kroz nju se kreću preko svoje volje. Bića od četiri i pol dimenzije se slično slobodno kreću kroz četvrtu dimenziju, a svjesni su iako na nju ne mogu utjecati pete dimenzije (paralelni svemiri). Ta ‘viša’ bića (nazvana Bogovima) su jednog dana odlučila ostalim rasama svemira podariti međuzvjezdano putovanje.

Bez iznimke, kako civilizacijama koje su već putovale svemirom tako i planetima zatočenima još u kamenom dobu. Izolirana sunca su preko noći postala bliski susjedi. Razumljivo, uslijedio je totalni kaos, ali postepeno, jer Bogovi su dali samo motor, a ne i vozilo pa ni kartu niti ceste međuzvjezdanog putovanja. Tako su isprva uglavnom tek najrazvijenije civilizacije mogle profitirati od nove tehnologije, ali u kaosu, ratovima, trgovini, koji su uslijedili došlo je do velikog niveliranja. Bitno je naglasiti da božja tehnologija nije besplatna i funkcionira samo njihovom voljom, tako da je svaki pokušaj otuđivanja i stvaranja monopola na nju vrlo neslavno propao. Žrtve i doprinosi koje Bogovi traže za svoj ‘dar’ svemiru, su raznoliki i nepredvidivi.

Božja tehnologija međuzvjezdanog putovanja je tako uspješna jer pri prostornom proizvodi i vremenski skok, znatno smanjujući dilataciju. Na taj način je vrijeme u cijelom svemiru de facto sinkronizirano.

Vremenom svemir se posložio na sljedeći način: ogromna birokratska organizacija (skraćeno BirOr) je prihvaćena u većini svemira kao temelj pravnih, ekonomskih i administrativnih poslova. Nakon Pobune, ona je također postala jamac univerzalnih osnovnih uvjeta života, čime svaki pojedinac rođenjem ima pravo da dobije nutritivno zadovoljavajuća tri sint-obroka dnevno te osnovni krov nad glavom, u vidu standardizirane montažne izvedbe. Iako u svemiru postoje različita državna uređenja, planeti, kulture, civilizacije, nacije, korporacije… manje više svi koriste BirOr. Unatoč univerzalnim osnovnim uvjetima života, svemirom je dominantan liberalni kapitalizam, velekorporacije i velecehovi. Oni, više nego išta drugo, određuju život ljudi. Uz Bogove dakako, iako se drže tajnovito i rijetko se izravno miješaju.

Razvoj robotike kao bitnog faktora u svemiru, uz razvoj sint-hrane, je doveo do Pobune. Roboti rudare, proizvode hranu, druge robote, a humanoidni roboti se mogu naći posvuda, zamijenivši ljude u mnogim zanimanjima. Ipak, pokazalo se da roboti imaju jedno veliko ograničenje, nemaju vis vitalis. Koncept te mistične sile na nekim planetima skoro zaboravljen se iznenada pokazao jako relevantnim. Koliko god se trudili, ni najbolji robotičari nisu uspjeli proizvesti vis vitalis. Roboti su ostali strojevi.

Stižemo tako do trenutka bitnog za nas. Bogovi izgleda vole zabavu pa su osmislili velik lov na blago. Posijali su devet kocki po svemiru koje po legendi kad se spoje u jednu kocku otkrivaju kartu vremena. Kartu koja detaljno ocrtava ne samo prošlost već i budućnost. Mnogi su se zainteresirali, ali pet frakcija svojim utjecajem, novčanim i ostalim, imaju najviše šanse da ih skupe sve.

post trigger warning

Frakcije

Struja

Struja nije najveća, ali je najznačajnija korporacija, jer su vodeći proizvođači i BirOrov glavni dobavljač robota. Proizvode još raznu elektroniku i aparate. Imaju tradicionalniju polu-obiteljsku strukturu jer su nasljednici osnivača zadržali velik udio u firmi. Zaposlenici su jako dobro tretirani i to još čak iz razdoblja prije uvođenja univerzalnih osnovnih uvjeta života, što im je tada pomoglo da se dobro pozicioniraju. Na poslovnom i političkom planu su međutim beskrupulozni. Nije neobično da koriste čak i lokalizirana oružana sredstva kako bi zaštitili prevladavajuće neregulirano tržište. Glavni direktor je posebice vješt u političkim manipulacijama i izrabljivanju ekonomskih uvjeta, zbog čega i jest na toj poziciji već četrdeset godina. Njegove ambicije sežu dalje od interesa korporacije, on se nada besmrtnosti, ako ne stvarnoj, onda bar povijesnoj. Još otkako je njegov daleki rođak osnovao malu firmu elektroničkih dijelova, osjećaj svrhe i sudbine se prenosio na svaku sljedeću generaciju. Već je mnogo napravio, ali još ništa što bi preokrenulo svijet i u kockama vidi svoju šansu.

Zemlja

Začetak Zemlje je u kulturi i religiji jednog od tehnološki razvijenijih planeta. Nakon dara Bogova, dio stanovnika je odbio nastaviti s uvriježenim pogledom na svoju rasu kao odabranu i superiornu i zbog toga su prognani. Pronašli su nenaseljen, relativno nezanimljiv planet i tamo stvorili začetke jednog od utjecajnijih aktera na svemirskoj pozornici. Zemlja je poludržavna tvorevina jer je pod njihovom kontrolom jedan cijeli planet, ali se ipak radi o tehnokratskoj sekti. Za članstvo u Zemlji je potrebno proći rigorozan prijamni ispit i biti odobren od prosudbenog vijeća. Bez znanstvenih i tehničkih znanja na to ne treba ni pomišljati. Jednom kad se upadne međutim, nije moguće izaći, iako je mali broj onih koji su to pokušali. Članovi žive izolirano od ostatka svemira ili na matičnom planetu ili na nekoj od filijala na drugim planetima. Čime se točno bave i kako izgleda njihova svakodnevica nitko ne zna. Kruže mnoge legende o njihovom životu, ali sa sigurnošću se jedino zna da se bave intenzivnim znanstvenim istraživanjem. Prodaju najme svoju cijenjenu tehnologiju i iznalaske na redovnim aukcijama. Svoju neovisnost i neometanost održavaju mnogim ugovorima (pogotovo s BirOrom, iako BirOr nema pristup njihovoj zajednici) te razvijenom špijunskom mrežom, možda ponajboljom.

Zrak

Zrak je najuspješnija, najmoćnija i najraširenija crkva u svemiru. Nastala je u ranom turbulentnom razdoblju nakon pojave Bogova. Osnovala su je tri karizmatika, a tajna njihova uspjeha je u osjećaju posebnosti kojeg su uspjeli vratiti mnogima koji su tada taj osjećaj izgubili. Upleli su Bogove u mitologiju većine poznatih religija, ali bez da su u njih zadirali, a zahvaljujući njima je i prevladao termin Bogovi, a ne Došljaci. Tri karizmatika su također tvrdila osobni kontakt s Bogovima i to je postala temeljna dogma. Poseban uvid u, pa i direktan utjecaj putem višeg svećenstva na Bogove je postala okosnica propagande Zraka. Od samog početka, crkva se nije libila dobro na tome zarađivati prodajom raznih vjerskih predmeta i usluga. Većinu psihijatara u svemiru npr. čini svećenstvo Zraka. Osobni moral je baziran na samoostvarenju i vjeri da preko Bogova možeš dospjeti u svoju najbolju varijantu paralelnog svemira. Na društvenom planu Zrak podupire konformizam, zbog teoloških i praktičnih razloga.

Voda

Voda je poput kakve višeglave hidre, nastale najnevjerojatnijim spojem velikih korporacija i anarhista. Nakon dara Bogova došlo je do upoznavanja i neminovnog sukoba različitih kultura i pogleda na svijet. Dva su pitanja bila ključna, ono prava na univerzalnost ili partikularnost te ono odnosa prema kapitalu. Odgovor (makar i nepotpun) na oba problema je iznađen u formiranju ceha kojim je omogućen suživot i simbioza različitih grupacija i individua. Struktura je to bez nekog vodstva, vođena jedino čvrstim kodeksom i slobodnim vijećem, koje ima aktivnu ulogu, ali ne u unutrašnjoj organizaciji, već vanjskom djelovanju na promoviranju interesa i širenju utjecaja Vode. Ti interesi su također okvirno određeni kodeksom, ali konkretnije su čisto proizvoljne (nerijetko i osobne) naravi njenih provoditelja. Sferu djelovanja čine umjetnost, ideje i informacije, gdje je slobodno i neometano izražavanje primarni princip. Najveći i najpopularniji izvor vijesti u svemiru nudi Voda, a njeni članovi proizvode većinu prodanih umjetničkih djela (koje god vrste).

Vatra

Vatra je država te utoliko ima i najuži, ali i vrlo fokusiran spektar djelovanja. Njen kozmički utjecaj proizlazi iz činjenice da je to najveća, vojno najmoćnija te bitnim resursima obilna državna tvorevina. Na njenom čelu je apsolutistički etatistički vladar, ali bez nasljednog prava. Vlada doživotno uz pomoć ustavnog upravnog vijeća. Na funkciju ga je postavilo sasvim drugo izborno vijeće kojem je to jedina bitna funkcija. Sva zemlja je državna i svi stanovnici su de facto u najmu, ali također sami organiziraju svoju upravu i način na koji žive. Postoji relativno mali broj zakona koji se primjenjuju na cijelu državu. Glavni zadatak vođe, pogotovo nakon što je BirOr pripušten u državni aparat je vođenje vojske te iskorištavanje prirodnih resursa. Jezgru države čine rudarski planeti koji su bili de facto privatno vlasništvo nekih korporacija te teško izrabljivani i ljudski zanemareni što je dovelo do pobune i proglašenja samoupravne autonomije. Za opstanak se moralo boriti i oružjem i politički, pa su te porodiljne muke uvelike odredile smjer daljnjem razvoju. U početku je daleko najveću ulogu imala vojska i tada se država najviše teritorijalno proširila, ali jačanjem ekonomije je politika postala jednako moćno oruđe širenja utjecaja. Glavni izvoznici rudače i oružja.

Odnosi između frakcija

Zbog kompleksne povijesti i mnogih drugih čimbenika, trenutni politički odnosi između frakcija nisu jednostavni. Blagonaklonost jedne frakcije prema drugoj često nije uzvraćena istom mjerom.  Slično tome, antagonizam jedne frakcije prema drugoj često nije prepoznat kao prijetnja zbog čega nastaje interesantna politička klima jednostranih odnosa između frakcija.

[table id=7 /]