Bazne boje

Prethodna tema [previous_page]

Nakon što je minijatura pripremljena i obojena primarnom bojom, može se započeti bojanje u bazne boje. Ako ste odredili shemu boja kako je predloženo u prethodnom poglavlju, odaberite jednu od tih boja i nanesite ju na željena mjesta. Odabir redoslijeda boja je proizvoljan, ali za lakše nanošenje, može se koristiti sljedeće načelo: boje, koje se nalaze u utorima i na teško dostupnim mjestima, nanose se prije. Kod bojanja teško dostupnih mjesta i udubljenja, često se događaju pogreške, te boja završi na izbočinama ili mjestima koja nisu prikladna za jednostavno nanošenje. Kako bi se izbjegla potreba za ispravljanjem takvih grešaka, korisno je ranije nanijeti boju na navedena mjesta.

Prije nanošenja, boju je potrebno razrijediti vodom na paleti. Ne postoji univerzalni omjer razrjeđivanja, jer on ovisi o boji, njenoj starosti i drugim faktorima. Razrijeđena boja trebala bi biti dovoljno tekuća da ne stvara teksturu prilikom nanošenja, ali dovoljno viskozna da nanošenjem tankog sloja prianja na površinu.

Ako ne znate od kuda početi s razrjeđivanjem, počnite s omjerom 50:50 i probajte nanijeti na komad plastike (npr. otpadak preostao od slaganja minijature, pobojan u primarnu boju). Ako se formiraju kapljice i boja ne prianja na površinu, dodajte još boje. Ako je pak naneseni sloj previše viskozan, što rezultira debelim slojem boje, dodajte još vode.

Razrijeđivanje boje

Razrijeđivanje boje

Kada ste zadovoljni dobivenim omjerom, nanesite boju na kist, idealno na način da, na polovici vrška kista, nije nanesena boja. Prethodni korak bitan je kod dugotrajnog održavanja kistova. Ako se boja nanosi na cijeli vršak, s vremenom će se u korijenu početi skupljati osušeni ostaci boje, što širi dlačice na kistu i čini ga neupotrebljivim. Za odstranjivanje viška boje, kist lagano prislonite na papirnati ručnik. Ručnik će upiti višak, a boja na kistu spremna je za nanošenje.  Prilikom nanošenja boje na minijaturu, poželjno je staviti što tanji, pokrovni sloj boje. Debeli slojevi mogu stvoriti teksturu ili prekriti detalje, što nije poželjan efekt. Kod baznih boja, jedan je sloj najčešće dovoljan, no boje poput bijele ili žute, ovisno primarnoj boji, mogu zahtijevati nanošenje više slojeva, kako bi se postigla potpuna pokrivenost.

Bojenje u baznu boju

Bojenje u baznu boju

Kada ste završili s nanošenjem boje, operite kist u čistoj vodi prije nego pređete na drugu boju. Za svaku sljedeću boju ponovite gore navedeni postupak.

Ponavljanje postupka za preostale bazne boje

Ponavljanje postupka za preostale bazne boje

 

YouTube preporuka

Sljedeća tema [next_page]