Primarna boja

Prethodna tema [previous_page]

Bojenje u primarnu boju

Primarna boja ili primer (engl. primer ili undercoat) je boja koja se stavlja kao podloga za bojanje minijatura. Primarna boja boja postoji u obliku spreja, ili kao boja za kist ili zračni kist (engl. airbrush). Ona pomaže da boja koju ćemo kasnije nanositi (kistom ili zračnim kistom) bolje prianja.

Prije bojanja u primarnu boju, minijatura mora biti čista. Jedan od učestalih problema pojavljuje se kada je minijatura prašnjava, najčešće ako je dugo stajala na polici. Nanošenje primarne boje na prašnjavu minijaturu dati će loše rezultate, jer će se višak boje skupljati oko čestica prašine i stvoriti nepoželjnu teksturu te potencijalno prekriti detalje minijature.

Druga stvar koju je potrebno razmotriti jest koju primarnu boju je najbolje koristiti, s obzirom na odabranu shemu boja. Tamnije boje, poput crne ili smeđe nisu pogodne za kasnije nanošenje svjetlijih boja, poput bijele ili žute, no u nekim slučajevima mogu sakriti početničke pogreške. Prije odabira primarne boje, uputno je razmisliti u koje boje želite obojiti minijaturu, kao što je opisano u poglavlju “Priprema”.

YouTube preporuka

Nanošenje boje u spreju (preporuka)

Jedan od lakših načina nanošenja primarne boje je korištenjem boje u spreju. Valja naglasiti da se ne može koristiti bilo koja boja u spreju, već primarna boja za akrilne boje. Također, primarne boje u spreju specifično namijenjene bojanju minijatura, vjerojatno će dati bolje rezultate.

Kod nanošenja boje u spreju, bitno je pripaziti na distancu s koje se spreja minijatura. Boja u spreju uobičajeno ima uputstva na ambalaži na kojima piše ispravni razmak između boce s pritiskom i minijature. Kada je razmak manji od preporučenog, nastaje debeli sloj boje, koji može prekriti detalje ili stvoriti neželjenu teksturu. Kada je razmak prevelik, može nastati tzv. speckle efekt.

Speckle efekt nastaje kada se čestice boje počinju sušiti u zraku te se u dodiru s minijaturom ne rasprostrane po površini, već ostanu na površini u obliku sasušene kapljice. Speckle efekt može nastati i prilikom prskanja na preporučenoj udaljenosti između minijature i boce s pritiskom, prilikom visoke vanjske temperature.

Minijatura nakon nanošenja primarne boje u spreju

Minijatura nakon nanošenja primarne boje u spreju

Nanošenje kistom

Nanošenje primarne boje kistom može biti frustrirajuće za početnike. Osim što traje dulje, primarna boja za nanošenje kistom najčešće je gušća od baznih i drugih akrilnih boja. Ta gustoća čini ju težom za ravnomjerno nanošenje. Neravnomjerno nanošenje može uzrokovati neželjene teksture i prekrivanje detalja na minijaturi.

Za razliku od drugih akrilnih boja, u primarne boje koje se nanose kistom, na paleti nije potrebno dodati vodu u svrhu razrjeđivanja ili je potrebno dodati vrlo malo vode (ovisi o brendu). Nakon umakanja kista, boju je potrebno nanijeti brzo, ravnomjerno i na cijelu minijaturu. Pritom treba paziti da se ne nanese predebeli sloj.

YouTube preporuke

 

Sljedeća tema [next_page]