Slojevi

Prethodna tema [previous_page]

Izvor svjetlosti

Prije korištenja tehnike nanošenja slojeva (engl. layering) i isticanja rubova (engl. edge highlight), korisno je razmotriti koncept izvora svjetlosti. Budući da je minijatura objekt u 3D prostoru, kod bojenja je korisno zapitati se koji nam je zamišljeni izvor svjetlosti. Izvor svjetlosti ima svoju ishodišnu točku, smjer djelovanja i intenzitet. Tako npr. sunčeva svjetlost i lanterna ne svijetle jednakim intenzitetom, niti izviru iz iste točke.

Početnicima se preporučuje da izvor svjetlosti zamisle kao prirodan izvor svjetlosti pri oblačnom danu. Kada je sunce prekriveno oblacima, svjetlost nije strogo usmjerena, već djeluje kao da je uniformno raspoređena, što objekt promatranja čini jednako osvijetljenim sa svih strana, iz smjera oblaka. Izvor svjetlosti jedan je od koncepata kojim se, kada se pravilno koristi, mogu dobiti izuzetno dobri i realistični rezultati. Oni koji žele znati više o ovoj temi, mogu proučiti takozvani OSL (Object Source Lighting) koncept, te kako ga primijeniti na minijaturu.

OSL je vrlo napredna tehnika, iako je korisno razumjeti kako svijetlost utječe na okolinu (minijaturu), kada tek počinjete s bojenjem minijatura ne zamarajte se praktičnom primjenom ove tehnike
YouTube preporuka

Nanošenje slojeva (engl. layering)

Layering je jedna od tehnika kojom se dobiva gradijent između dvije nijanse boje. Koristna je kod isticanja sjena ili svjetla na većim površinama. Ako niste pročitali poglavlje o izvoru svjetlosti, svakako to učinite sada radi boljeg razumijevanja primjene ove tehnike. Isticanje osvijetljenih dijelova ili sjena nije jedina primjena ove tehnike, ali je jedna od često korištenih.

Suština tehnike svodi se na ponavljanje istih koraka na manjoj površini počevši od željene, uz proizvoljan broj međukoraka, sve do ciljane nijanse. Iako se iz prethodnog može naslutiti da se radi o layeringu isključivo kada je slojevitost u pitanju, to nije točno. Layering je tehnika koju koristimo kada preko postojeće boje stavljamo novi sloj, uobičajeno u svrhu isticanja sjena ili svjetlosti.

Prikaz efekta koji se dobiva slojevima

Efekt koji se dobiva slojevima

Početnicima se preporučuje korištenje samo jednog sloja, i to nakon stavljanja wash boje. Wash boje najčešće potamne obojenu površinu, što je efekt koji želimo postići, ali ne na cijeloj površini, već na udubljenjima i u njihovoj neposrednoj blizini. Upravo layeringom želimo istaknuti boje na onim dijelovima koji su, sukladno poglavlju o izvoru svjetlosti, više osvijetljeni. Za nanošenje boje, slijedite iste savjete koji su opisani u poglavlju “Bojanje u bazne boje”.

Minijatura nakon nanošenja slojeva

Minijatura nakon nanošenja slojeva

YouTube preporuka

Sljedeća tema [next_page]