Priprema

Prethodna tema [previous_page]

Priprema radnog mjesta

Prije bilo kakvog rada na minijaturi, potrebno je pripremiti radno mjesto. Za pripremu i sastavljanje potrebno je osigurati (ovisno o tome što će se na minijaturi raditi) sljedeće:

  • Sjekača kliješta (najbolje s plosnatim vrhom)
  • Ljepilo (plastični cement – plastika, super ljepilo – rezin, metal)
  • Skalpel ili hobi nožić

Korisni alati koje nisu nužni:

  • Rašpica (za skidanje linija kalupa)
  • Green stuff (za popunjavanje rupa nastalih kod sastavljanja)
  • Posudu za pranje minijatura (za rezinske minijature)

NAPOMENA: ​Važno je naglasiti kako sa svakim alatom treba oprezno postupati, uzimajući u obzir sve mjere zaštite propisane za pojedini alat.

Redom: ljepilo (plastični cement), sjekača kliješta, hobi nožić

YouTube preporuke

Izrezivanje iz okvira (tzv. sprue-a)

Postupak izrade minijatura, izuzev 3D printanja, neovisno o materijalu izrade uključuje neki oblik kalupa iz kojeg je minijatura izvađena. U kontekstu kalupa, minijature najčešće dolaze u dva oblika:

  • Na okviru (tzv. sprue), na kojem su pričvršćeni svi dijelovi, što je karakteristično za plastične, ponekad i rezinske minijature
  • Bez okvira, što je karakteristično za metalne, često rezinske, te rijetko (ali moguće) i plastične minijature

Dijelove minijatura, koji dolaze na spru-u potrebno je izrezati sjekačim kliještima. Kao što je ranije navedeno, preferiraju se kliješta s plosnatim vrhom. Mjesta na kojima treba napraviti rez često
su teško dostupna ili jednostavno nema dovoljno prostora za deblja kliješta. Prije rezanja dijelova iz okvira, korisno je proučiti uputstva za slaganje (ako postoje). Kada se minijatura sastavlja od većeg broja dijelova, nije preporučljivo izrezati sve potrebne dijelove odjednom. Dijelovi na okvirima nerijetko su označeni brojem ili slovom, te u tom slučaju u uputstvima  vjerojatno piše točan postupak sastavljanja. Ako su svi dijelovi već izrezani, može biti teško razaznati na koji dio se upute odnose.

Kada ste odabrali dio koji želite izrezati, prije izrezivanja je korisno odrediti redoslijed rezanja spojeva. Generalna smjernica je da se tanji spojevi režu prije debljih, zbog toga što se, na tankim spojevima, prilikom rezanja debljih, plastika (ili rezin) savija te nerijetko i puca (pogotovo rezin). Ovo nije smjernica koja pokriva sve slučajeve, stoga je najbolje razmotriti sve spojeve koje je potrebno odrezati i odrediti optimalni redoslijed. Dijelovi se režu iz okvira tako da se ravni dio sjekačih kliješta prisloni uz dio na okviru.

Redosljed i način rezanja minijature sa sprua

Redosljed i način rezanja minijature sa sprua

Kod minijatura koje dolaze bez okvira, najčešće ostaje višak materijala na mjestima na kojima je materijal ubrizgan u kalup. Takvi se viškovi jednostavno uklanjaju sjekačim kliještima.

YouTube preporuke

Uklanjanje linija kalupa

Neovisno o materijalu izrade, te izuzev 3D printanih, minijature najčešće imaju linije kalupa (engl. mould lines) koje je potrebno za bolji i ljepši konačni izgled. U slučaju da linije kalupa nisu uklonjene, upadat će u oko i narušavati ukupni dojam završene minijature. Postoje namjenski alati za skidanje linija kalupa, no može ih se vrlo lagano ukloniti pomoću skalpela, hobi nožića ili hobi rašpice.

Bilo da se radi o skalpelu ili hobby nožiću, nema razlike u procesu skidanja linija kalupa. Ovisno o debljini linije, moguće ju je ukloniti laganim bočnim struganjem ili rezanjem. Struganje bočnim dijelom oštrice alata uz liniju kalupa primarni je način uklanjanja linija. Ipak, kod debljih linija, struganje može biti nepraktično zbog količine materijala koju je potrebno ukloniti. U tom slučaju, vrhom oštrice lagano se odreže višak materijala, te se zagladi prethodno opisanim postupkom. Važno je naglasiti kako oštrica treba biti oštra, jer pri radu s tupom oštricom lakše dođe do ozljede, zbog veće sile koju je potrebno primijeniti.

YouTube preporuke

Pranje

Minijature od metala i rezina često dolaze “masne”, zbog sredstva koje se koriste u kalupu pri izradi minijatura. “Masnoća”, koja ostaje na minijaturama, je sredstvo koje se koristi u proizvodnom procesu za lakše vađenje minijatura iz kalupa i može uzrokovati loše spojeve kod lijepljenja i loše prianjanje boje. Postupak pranja je jednostavan, potrebno je pripremiti posudicu tople vode dovoljno veliku da minijatura (ili više njih) može biti potpuno uronjena u vodu. Potom je potrebno dodati sapuna, promiješati, te u homogenu otopinu sapuna i tople vode uroniti minijature. Nakon 10-ak minuta minijature je potrebno izvaditi i lagano oprati neabrazivnom spužvom. Po završetku postupka, minijature je potrebno isplahnuti u običnoj vodi i osušiti.

YouTube preporuke

Sljedeća tema [next_page]