[DISKUSIJA] Kako privući ljude igranju društvenih igara
- grof
- Redovni član udruge
- Reactions:
- Ima zahvala: 1622 puta
- pohvaljen: 2445 puta
- Kontakt:
Re: [DISKUSIJA] Kako privući ljude igranju društvenih igara
Naljepnice su dio akcije "Podignimo kulturu igranja u Hrvatskoj". Naš čovjek, naš obični čovjek želi da mu netko NAŠ dodatno ukaže-veli-uvjeri u nešto da je to za njega.
Oznake za dob igrača stoje na kutijama od kada je i igara, pa ih u HR nitko ne igra. Dakle, to očito nije dovoljno. Ne, ne bi bile dovoljne ni ove naljepnice, ako uz njih ne ide i nekakva dodatna propaganda kroz letke, plakate, objave po obiteljskim i roditeljskim portalima i ostalo...
Prošle godine sam u Mulleru imao polusatnu diskusiju s kupcima u vezi toga koje igre su dobre za njih, jer prodavači, to već svi znamo nemaju pojma. I oznake za dob na kutiji im baš ništa nisu značile. Zato bi naljepnice trebale. No to već ovisi i o dizajnu same naljepnice i o načinu prepoznatljivosti cijele akcije.
BTW, ruku na srce nisam vidio niti jednu oznaku za dob koja kreće više od 14 godina, a s druge strane znam hrpu ljudi s preko 30 godina koji zbog kompliciranosti igara se ne žele s time uopće niti pokušati zabaviti.
Oznake za dob igrača stoje na kutijama od kada je i igara, pa ih u HR nitko ne igra. Dakle, to očito nije dovoljno. Ne, ne bi bile dovoljne ni ove naljepnice, ako uz njih ne ide i nekakva dodatna propaganda kroz letke, plakate, objave po obiteljskim i roditeljskim portalima i ostalo...
Prošle godine sam u Mulleru imao polusatnu diskusiju s kupcima u vezi toga koje igre su dobre za njih, jer prodavači, to već svi znamo nemaju pojma. I oznake za dob na kutiji im baš ništa nisu značile. Zato bi naljepnice trebale. No to već ovisi i o dizajnu same naljepnice i o načinu prepoznatljivosti cijele akcije.
BTW, ruku na srce nisam vidio niti jednu oznaku za dob koja kreće više od 14 godina, a s druge strane znam hrpu ljudi s preko 30 godina koji zbog kompliciranosti igara se ne žele s time uopće niti pokušati zabaviti.
Ne prestajemo igrati jer smo ostarjeli, nego smo ostarjeli jer smo prestali igrati. - G.B. Shaw
Ja bih se složio da naljepnica nije nužna ako je prodavač dovoljno sposoban uputiti kupca i objasniti što je najbolje za njega. Ako su prodavači u CM-u stvarno toliko informirani i upućeni u ovaj hobi onda takva naljepnica nije potrebna.
Ali evo moje iskustvo iz LoM-a je da se prodavač rijetko kad uljudno ponudio da li može nekako pomoći, a čak i kad se udostojio onda je krajnji domet znanja bio što je osnovna igra, a što ekspanzija. Već sam rekao primjer mame kojoj je prodavač mrtav-ladan za 7-godišnje dijete preporučio Puerto Rico. Drugi me blijedo gledao kad sam ga pitao za TTR:USA 1910 ekspanziju i uvaljivao TTR:Europe kao "to vam je to". A da uopće ne govorim o tome da nikad nisu čuli za pojam "euro sleeves" nego su me pitali jesam li siguran da ne mislim one za "Magic: the Gathering".
U svakom slučaju ne vidim ništa loše da se igre barem preslože i da se na jednu policu stavi "ako ste novi u svijetu društvenih igara, CM preporučuje:" i onda tu naslagat te "gateway" igre. A što se oznaka za dob tiče, po meni one znaju biti kontraproduktivne; ljudi često čitaju "8 and up" kao "ovo je igra za djecu od 8 godina".
Ali evo moje iskustvo iz LoM-a je da se prodavač rijetko kad uljudno ponudio da li može nekako pomoći, a čak i kad se udostojio onda je krajnji domet znanja bio što je osnovna igra, a što ekspanzija. Već sam rekao primjer mame kojoj je prodavač mrtav-ladan za 7-godišnje dijete preporučio Puerto Rico. Drugi me blijedo gledao kad sam ga pitao za TTR:USA 1910 ekspanziju i uvaljivao TTR:Europe kao "to vam je to". A da uopće ne govorim o tome da nikad nisu čuli za pojam "euro sleeves" nego su me pitali jesam li siguran da ne mislim one za "Magic: the Gathering".
U svakom slučaju ne vidim ništa loše da se igre barem preslože i da se na jednu policu stavi "ako ste novi u svijetu društvenih igara, CM preporučuje:" i onda tu naslagat te "gateway" igre. A što se oznaka za dob tiče, po meni one znaju biti kontraproduktivne; ljudi često čitaju "8 and up" kao "ovo je igra za djecu od 8 godina".

- grof
- Redovni član udruge
- Reactions:
- Kontakt:
Ma da, no lako za CM. Ja bih volio i ciljam na mogućnost da se ove igre sa naljepnicama nađu i u Mullerima, Sparovima i ostalim dućanima u kojima već ima ovih naslova. A tamo sigurno nikada neće biti prodavača na nivou. Čak i onom osnovnom....
Dob ni meni ne znači puno jer moj klinac koji sada ima 8 i kusur godina vrlo suvereno barata sa svime što dođe na na stol. Uredu, nisu to neke teške strategije, prije sve Euro naslovi, ali na svima uglavnom piše 12-13 i više...
Mislim da već i je u CM-u u razmatranju posebna polica sa Gatway naslovima...
Dob ni meni ne znači puno jer moj klinac koji sada ima 8 i kusur godina vrlo suvereno barata sa svime što dođe na na stol. Uredu, nisu to neke teške strategije, prije sve Euro naslovi, ali na svima uglavnom piše 12-13 i više...
Mislim da već i je u CM-u u razmatranju posebna polica sa Gatway naslovima...
Ne prestajemo igrati jer smo ostarjeli, nego smo ostarjeli jer smo prestali igrati. - G.B. Shaw
- miljenko
- Reactions:
- Ima zahvala: 979 puta
- pohvaljen: 336 puta
- Kontakt:
Da da u pravu si, mislio sam na CM kad sam rekao da su naljepnice nepodrebne.grof je napisao/la:Ma da, no lako za CM. Ja bih volio i ciljam na mogućnost da se ove igre sa naljepnicama nađu i u Mullerima, Sparovima i ostalim dućanima u kojima već ima ovih naslova. A tamo sigurno nikada neće biti prodavača na nivou. Čak i onom osnovnom....
Dodatna propaganda je onda naravno potrebna, jer nemoj se ljutiti grofe, nas obicni covjek, koji nezna da postoje druge igre a da nisu monopol, nezna sto je igranje.org. Tako da nisam siguran da ce mu ta naljepnica nesto znaciti.grof je napisao/la:Naljepnice su dio akcije "Podignimo kulturu igranja u Hrvatskoj". Naš čovjek, naš obični čovjek želi da mu netko NAŠ dodatno ukaže-veli-uvjeri u nešto da je to za njega.
Ti ljudi kojima je nesto prekomplicirano s 30, bilo im je prekomplicirano i s 14, a biti ce i s 60. Te oznake za godine sluze kad se igre kupuju za igranje s djecom. A svaka odrasla osoba, a i tinedjer bi morao biti sposoban shvatiti igru. Dok ce djeca mozda moci i pohvatati pravila, ali ne i osnovne strategije. Zato kao sto je gore navedeno, Puerto Rico nije za mladje od 13.grof je napisao/la: BTW, ruku na srce nisam vidio niti jednu oznaku za dob koja kreće više od 14 godina, a s druge strane znam hrpu ljudi s preko 30 godina koji zbog kompliciranosti igara se ne žele s time uopće niti pokušati zabaviti.
To sto se nekome zbog prekompliciranosti neda s time zezati (obicno nisu pravila komplicirana, nego ih ima mnogo), to je njegova osobna stvar (nezelim sad ulaziti u raspravu zasto mu se neda), i nema veze s time koliko ta osoba ima godina.
Osim toga, u Mullerima, Sparovima i ostalim dućanima se nemogu kupiti "komplicirane igre". Sve su euro igre s maksimalno 5 str. teksta. Tako da nije da ce se neupuceni zaletiti i uzeti nesto u sto nece moci probaviti, a u CM bi mu trebali moci preporuciti sta da uzme ako kaze da mu je to prva igra.
Moj bi savijet bio da CM tiska letke, male knjizice s kratkim opisima "gateway" igara koje s kod njih mogu kupiti i tako zaintrigira roditelje ta to kupe svojoj djeci. Ta brosurica bi trebala imati dva dijela: Dio za roditelje gdje im govori kako je taj nacin zabave alternativa ekranima, na to roditelji jako pate. I dio s par slikica FFG plasticnih figurica ratnika kao eye candy za klince. Nekoj ce se djeci svidjeti taj nacin zabave, te ako im CM ponudi i mjesto okupljanja, mjesto gdje se mogu isprobati nove igre, krenuti ce i prodaja igara.
Oglasavanje CCG-a klincima po skolama bi moglo dovesti stotine klinaca u CM. CCG igraju na niske ljudske strasi i zato ih klinci obozavaju. Svi smo ko mali skupljali slicice nogometasa i likova iz crtica, a di bi nam bila granica da smo se jos mogli s tim slicicam i igrati

- grof
- Redovni član udruge
- Reactions:
- Kontakt:
Ne samo da se ne ljutim, nego sam toga svjestan.miljenko je napisao/la: Dodatna propaganda je onda naravno potrebna, jer nemoj se ljutiti grofe, nas obicni covjek, koji nezna da postoje druge igre a da nisu monopol, nezna sto je igranje.org. Tako da nisam siguran da ce mu ta naljepnica nesto znaciti.

Da. Ovo je jako dobra ideja!Moj bi savijet bio da CM tiska letke, male knjizice s kratkim opisima "gateway" igara koje s kod njih mogu kupiti i tako zaintrigira roditelje ta to kupe svojoj djeci. Ta brosurica bi trebala imati dva dijela: Dio za roditelje gdje im govori kako je taj nacin zabave alternativa ekranima, na to roditelji jako pate. I dio s par slikica FFG plasticnih figurica ratnika kao eye candy za klince. Nekoj ce se djeci svidjeti taj nacin zabave, te ako im CM ponudi i mjesto okupljanja, mjesto gdje se mogu isprobati nove igre, krenuti ce i prodaja igara.

Dobro, CCG-i mogu biti priča za sebe i mogu također privući klince iz krivih pobuda, no smatram ih još uvijek boljima nego cijelodnevno buljenje u on-line video igre i TV.Oglasavanje CCG-a klincima po skolama bi moglo dovesti stotine klinaca u CM. CCG igraju na niske ljudske strasi i zato ih klinci obozavaju. Svi smo ko mali skupljali slicice nogometasa i likova iz crtica, a di bi nam bila granica da smo se jos mogli s tim slicicam i igrati, naravno osim tapkanja (se sjeca netko tapkanja?)
Tapkanje? Ooooo, kako ne, samo se to u moje vrijeme zvalo "kockanje"

- buraz
- Reactions:
- Ima zahvala: 403 puta
- pohvaljen: 114 puta
- Kontakt:
Da, da .. ova ideja mi se sviđa jako.miljenko je napisao/la: Moj bi savijet bio da CM tiska letke, male knjizice s kratkim opisima "gateway" igara koje s kod njih mogu kupiti i tako zaintrigira roditelje ta to kupe svojoj djeci. Ta brosurica bi trebala imati dva dijela: Dio za roditelje gdje im govori kako je taj nacin zabave alternativa ekranima, na to roditelji jako pate. I dio s par slikica FFG plasticnih figurica ratnika kao eye candy za klince. Nekoj ce se djeci svidjeti taj nacin zabave, te ako im CM ponudi i mjesto okupljanja, mjesto gdje se mogu isprobati nove igre, krenuti ce i prodaja igara.
Vidim da je netko već krenuo pisati tako što

Pozdrav svima.
Par stvari da vam pokušam pomoć u raspravi kao onaj kojeg trebate privući i u tome ste uspjeli. Za sada
Od board igara koje sam igrao do sada su risk i rizk 2, runebound s expazijama, axis and alies, carcassonne s nastavcima, pandemic i još par kojih se nemogu sjetit. s time da osim rizika i monopolya nisam igro nikaj do svoje 19 ili 20 godine.
Razlog zašto nisam igrao ostale igre je to što nisam imao vremena, nisam imao para ih kupit, nisam znao za njih i glavni razlog je to što nisam imao s kime igrati i naravno uvijek je bilo jednostavnije igrat se na kompu.
Samim time što postoji "igraonica" koju ću posjetit u petak (radim u blizini) sigruno povećava broj potecijalih novih igrača koji su sami u želji igranja al nemaju s kime.
Razlog kako sam sazno za vas je to što mi se kum javio i pitao očemo tamo?
Iako sam nešto tako tražio prije par godina nisam našo.
Nadam se da sam pomogao
LP
Par stvari da vam pokušam pomoć u raspravi kao onaj kojeg trebate privući i u tome ste uspjeli. Za sada

Od board igara koje sam igrao do sada su risk i rizk 2, runebound s expazijama, axis and alies, carcassonne s nastavcima, pandemic i još par kojih se nemogu sjetit. s time da osim rizika i monopolya nisam igro nikaj do svoje 19 ili 20 godine.
Razlog zašto nisam igrao ostale igre je to što nisam imao vremena, nisam imao para ih kupit, nisam znao za njih i glavni razlog je to što nisam imao s kime igrati i naravno uvijek je bilo jednostavnije igrat se na kompu.
Samim time što postoji "igraonica" koju ću posjetit u petak (radim u blizini) sigruno povećava broj potecijalih novih igrača koji su sami u želji igranja al nemaju s kime.
Nadam se da sam pomogao
LP
- grof
- Redovni član udruge
- Reactions:
- Kontakt:
Jesi i to puno.sichbu je napisao/la:Pozdrav svima.
Par stvari da vam pokušam pomoć u raspravi kao onaj kojeg trebate privući i u tome ste uspjeli. Za sada![]()
...
Nadam se da sam pomogao
LP

Naime, ovo je znak da smo na dobrom putu, da ljudima treba igranja ovog tipa i da su ga željni. Također, da su se zasitili Čovječe ne ljuti sea i Monopola i su željni odigrati nešto više i interesantnije.
Posebno mi je drago za Igraonicu jer nam je cilj da ista zaživi s nekim konstantnim radnim vremenom, te da vremenom skupimo još ponešto ekipe koja bi istu voljela voditi na nekoj volonterskoj bazi (bar u početku).
Hvala ti i drago mi je da smo te privukli. Slobodno dovuci i svoje frendove!

Evo ako vam pomaže moje iskustvo; do vašeg portala sam došao preko linka na stranicama "dana društvenih igara" koji se se održava u nedjelju a do njega preko foruma fantasy-hr.
Mislim da su ovakva događanja savršena za promociju društvenih igara samo treba poraditi na marketingu, da nisam vidio post na portalu od fantasy-a ne bi ni znao da se nešto događa...
Mislim da je najbolji pristup u privlačenju ljudi da igraju više društvene igre jest dati im mogućnost da iste probaju negdje. Većini starijih generacije pojam društvenih igara se svodi na "Čovječe ne ljuti se" i maksimalni doseg im je "Monopoly".
Pa i moj osobni pohod na društvene igre je počeo kad sam prije dosta vremena odigrao na kompu neki RPG i zanimalo me kako poboljšati lika i kako se računa borba pa sam po forumima iskopao da se primjenjuju D&D pravila
Nakon toga slijedi googlanje skraćenice D&D
i tako je sve počelo...
Mislim da su ovakva događanja savršena za promociju društvenih igara samo treba poraditi na marketingu, da nisam vidio post na portalu od fantasy-a ne bi ni znao da se nešto događa...
Mislim da je najbolji pristup u privlačenju ljudi da igraju više društvene igre jest dati im mogućnost da iste probaju negdje. Većini starijih generacije pojam društvenih igara se svodi na "Čovječe ne ljuti se" i maksimalni doseg im je "Monopoly".
Pa i moj osobni pohod na društvene igre je počeo kad sam prije dosta vremena odigrao na kompu neki RPG i zanimalo me kako poboljšati lika i kako se računa borba pa sam po forumima iskopao da se primjenjuju D&D pravila

Nakon toga slijedi googlanje skraćenice D&D

- grof
- Redovni član udruge
- Reactions:
- Kontakt:
Sve potpisujem što si rekao.
Ovo je 1. DDI kojeg radimo (nadam se da se i tamo vidimo
) i to bez ikakvih sredstava. Cure iz gerile Kreativna Vjeverica su se prve ponudile nešto takvo raditi o svome trošku. Od sponzora van branše se nitko nije usudio izaći u susret iz straha što ne znaju kakav će biti odaziv. Tržište stolnih igara, kao i kultura igranja kod nas praktički ne postoje, pa mi, eto udaramo kakve-takve temelje. Vjerujem da će idući ovakvi događaji biti bolje i kvalitetnije marketinški pripremljeni, te da ćemo imati i kakva ozbiljnija sredstva od kakvog većeg sponzorskog igrača...
Ovo je 1. DDI kojeg radimo (nadam se da se i tamo vidimo