Sadistiko i petrinjske igre

Tekstovi, podcastovi i ostali materijal kojeg objavljuju razne boardgame zajednice u Hrvatskoj.
Pravila foruma
Svaki korisnik otvara svoju temu u kojoj će opisivati zanimljivosti i crtice iz vlastitih igraćih događanja
Svoje blogove možete nam slati i putem obrasca na naše stranice kako bi bili vidljivi i van ovog foruma
Avatar
Satarash
Reactions:
Postovi: 335
Pridružen/a: 05 vel 2014, 14:24
Ima zahvala: 194 puta
 pohvaljen: 236 puta
Kontakt:

Re: Sadistiko i petrinjske igre

Post Postao/la Satarash »

Gušt za čitanje, kao i uvijek! :thumbs
Mi doma petkom navečer imamo naš DDI, ali ni blizu ovim tvojima. Naravno i tijekom tjedna se igra gotovo svakodnevno, ali petak je dan za društvene igre. :zvizdi
Ovi su korisnici zahvalili autoru Satarash za post:
sadistiko
Avatar
sadistiko
Reactions:
Postovi: 4978
Pridružen/a: 15 ožu 2013, 08:04
Lokacija: Petrinja
Ima zahvala: 3609 puta
 pohvaljen: 3731 put
Kontakt:

Warrior Knights u 4

Post Postao/la sadistiko »

13.1.2015. utorak,
Voćarska 9, Petrinja

Okupilo se 4 igrača:
1. Matta
2. Draž
3. Dam Dam
4. Sadistiko


Na ponudu su imali ove igre:

1. Lords of Waterdeep + exp
2. Village + Village Inn
3. Warrior Knights
4. Vinhos
5. Stone Age


Momci su prvo kliknuli na Stone Age, ali su se onda predomislili pa smo složili Warrior Knights pošto Draž više voli ratne igre.
Na brzaka (oko 40 minuta) smo se podsjetili bitnih dijelova igre, a i da se Draž uvede u igru. Kako je ovo igra visokog rizika kod moje ekipe (znate kako je prije bilo svađe oko nelogičnosti pravila i sl.) mislim da smo se svi potrudili da ovaj puta izguramo igru kako je dizajner igre i htio.

slika

Draž je postao Predsjednik Skupštine, dok je mene pripala čast biti Crkveni Poglavar.

slika

Situacija na terenu je izgledala ovako.
Već u prvom potezu, Baron Draž - Heinrich Otto Zobel, mlad i nadobudan je krenuo jurišati sa svojim Plemićem na jedan omanji grad na jugu zemlje. Bio je to grad Bingen sa samo 100 štitova. Nakon male greške oko izvođenja napada (zaboravili smo da njegov Plemić ima posebnu sposobnost +1 Victory u borbi) ipak je osvojio grad bez ikakvih oštećenja za sam grad. Barun Dam Dam - Mieczyslaw Niebieski je u prvim krugovima napravio dvije blesave greške jer je krivo postavio svoje vojske pa nije uspio napraviti juriš na grad Monz. Jam - Umberto da Viola sam sa svojim najjačim Plemićem Geoffreyem Lavanderom osvojio osrednje utvrđeni grad Thira na moru i otvorio si vidike prema prekomorskim gradovima. Barun Matta - Raoul d'Emerande je samo izveo opsadu na gradu Froli. To je bio prvi krug poteza, dalje ćemo malo ubrzati.
Barun Draž Zobel je u prvom krugu igre imao jako puno sreće jer je bez problema na juriš osvojio 3 grada, dok smo Dam Dam i ja osvojili samo po jedan, a Matta tek postavio opsade.
Ne znam da li je prošao prvi krug kad se dogodio prvi međubarunski rat. Barun Draž Zobel je na prepad napao Mattin slabo branjeni Froli (a i teško osvojeni grad preko opsade) i osvojio ga na juriš. Mattin Plemić Alan of Smalt se morao povući u njegov susjedni grad, a tim činom je unio nemir u taj sjevero-zapadni dio zemlje.
U nastavku događanja nije bilo nešto pretjerano borbi između Baruna, više smo se okrenuli bijelome svijetu i osvajali prekomorske gradove kako bi se dokopali što više zlatnih i srebrnih novčića i ojačali svoj poziv.
Barun Draž Zobel je ubrzo preuzeo i žezlo Poglavara Crkve i čak ga dobro iskoristio kod dva događaja koje razriješava crkvenjak pošto smo još tada svi bili nevjernici :-)
Oko sredine igre, Barun Draž Zobel čini i konačni izdajnički korak i napada i moj grad Kovel na samom sjeveru, gdje su znali što se sprema, zvali upomoć u obližnju Utvrdu Baruna Sadistika Viole ali je administracija bila prespora. Iako smo napravili sve da pokušamo ojačati snage u tom gradu, nažalost pojačanje nije stiglo na vrijeme.

slika

Nažalost moj Plemić Renaud de Malve nije imao nikakve šanse protiv višestruko jačeg Dražovog, već u cijeloj zemlji omrženog, Bartolomea di Melanoa. Iako je grad već tada bio utvrđen niti tvrđa nije pomogla kod Bartolomeovog prodora. Srećom po mog Renauda, nije izgubio glavu pa se uspio izvući do naše obližnje Utvrde. Barun Draž Zobel je u tom trenutku imao 6 gradova (uključujući i prekomorski).

I tu je sad opet došlo do rasprave koju nažalost nismo uspjeli razriješiti i rješenje pronaći u pravilima. Da li ti prekomorski gradovi donose Utjecaj/Influence na kraju kruga i da li su podložni Revoltu. Ja sam mišljenja da donose utjecaj i da su podložni pobuni kao i svi ostali gradovi, dok je većina mojih dječaka bila protiv toga pa smo tako igrali. Znam da ovdje na forumu ima onih koji su igrali ovu igru pa molim za razjašnjenje. Znamo da se ne pribrajaju broju gradova potrebnih za pobjedu, nego samo gradovi u kraljevini.

Ubrzo nakon tog bezobraznog čina proradila je i moja mašinerija i nakon uspješno kupljenih plaćenika i to njih 300 raznih nacionalnosti. Svi su sjeli pod zapovijed mojeg Plemića Guntrama von Fliedea i krenuli u vraćanje našeg grada Kovela. Neviđena vojska se okupila oko sada još Dražovog grada koji više nije bio utvrđen. U krvavoj borbi gdje su i naše snage zadobile žrtve, Dražov Plemić je zasluženo ostao bez glave dok su se vodile ulične borbe. Tako se počela topiti prevlast Baruna Draža u našoj kraljevini.
Nakon tog čina se i Matta ohrabrio i zauzeo pobunjeni Dražov grad Isar i osigurao sebi nešto veće prihode.
To je uglavnom bilo to. Predsjednik Skupštine smo uglavnom bili Draž i ja, dok je Poglavar Crkve bio i Draž i ja i Matta pri samom kraju igre.

slika

Od Ekspedicija smo uspjeli zgotoviti samo Ekspediciju na Začinske otoke i to vrlo isplativu gdje smo svi utrostručili svojih 5 kruna.
Konačni zbir bodova je bio sljedeći (i očekivani):

1. Draž 14 - okrunjen za novog kralja (neki su ga prozvali i Draž Koljač)
2. Matta 10 (5 gradova)
3. Sadistiko 10 (4 grada)
4. Dam Dam 7


Matta se izjasnio da skoro neće igrati tu igru jer mu se ne sviđaju stvari kao što je razrješavanje bitaka pomoću karata, pretroma i spora kretanja samih Plemića, previše toga ima za pratiti, previše pravila, neke nedosljednosti na kartama i pravilima i sl. Dam Dam je sličnog mišljenja. Njemu se najviše ne sviđa to što igra traje predugo, a ne dogodi se toliko toga u tom vremenu. Dražu se svidjela igra i njemu se čak više sviđa WK nego Eclipse (ne znam zašto mrzi tu igru :-) ). Možda oni sami još nadodaju koju riječ. Bilo bi mi drago. Ja sam sad čak zadovoljniji nakon igre nego nakon zadnji puta kad smo igrali jer sam sad potpuno shvatio kako se odvijaju bitke i da zapravo što više imaš vojske imaš više šanse da ćeš imati dobre karte pri razrješavanju bitaka. Sama vojna moć nije presudna ako nemaš sreće u kartama, e taj mi se dio malo manje sviđa, ali mogu prožvakati.

Ih da.
Partija je trajala od 22:04 do 1:52, skoro četiri sata što je dosta kratko naspram prošle dvije partije koje smo odigrali tamo u 11. mjesecu.
slika
adixylian
Reactions:
Postovi: 16
Pridružen/a: 01 pro 2014, 21:14
Ima zahvala: 15 puta
 pohvaljen: 1 put
Kontakt:

Re: Sadistiko i petrinjske igre

Post Postao/la adixylian »

Igru imam vec duze vrijeme i odigro sam ju puno puta. Ako se dobro sjecam, negdje u pravilima sam procitao da donosi influence, ali se na kraju runde ne vuce kartica za revolt, odnosno prekomorski gradovi se preskacu u toj fazi
Avatar
sadistiko
Reactions:
Postovi: 4978
Pridružen/a: 15 ožu 2013, 08:04
Lokacija: Petrinja
Ima zahvala: 3609 puta
 pohvaljen: 3731 put
Kontakt:

Viticulture u 5

Post Postao/la sadistiko »

21.1.2015. srijeda
Voćarska 9, Petrinja


Radi obaveza morali smo prebaciti igranje utorkom na srijedu i iako smo dogovorili da ćemo ubuduće prvi utorak u mjesecu igrati nove igre, ostale utorke igrati samo igre koje zna većina igrača, a zadnji vikend test na Parnjačama dogovorio sam se s dečkima da iapk isprobamo Viticulture kako bih bio spreman za objašnjavanje iste u Puli na njihovom 2. Danu Društvenih Igara.

Igrači:
1. Matta - zeleni
2. SaleGT - narančasti
3. Draž - žuti
4. Dam Dam - plavi
5. Sadistiko - bijeli

Moram pohvaliti pravila koja su stvarno vrhunski napisana (uz jedan veliki nedostatak gdje bi bile objašnjene neke ili sve karte koje su u igri). Igra je lako igriva, ali ipak nije toliko banalna kako sam ispočetka pomislio. Worker placement ali s zanimljivim dodatkom glavnog radnika Grande koji može aktivirati bonus iako nije stao na bonus polje, te može odigrati akciju čak iako su sva polja te akcije puna. Čovjek bi pomislio, to je lako, al nije :-)

slika

Trebala je proći godina - dvije da bi dečki pohvalati konce ali poslije je sve išlo vrlo lako što se tiče odigravanja, ali odluke su se dobro promišljale.
Moj Matta je odmah imao kritiku oko toga kako je nečitljiv tekst na ploči igrača. Već smo navikli da će on naći nešto što ne valja :-)
Ispočetka smo krenuli nesigurni jer nismo znali što možemo očekivati od karata. Kad smo vidjeli da karte mogu napraviti veliki (al ovdje stvarno veliki, možda čak i preveliki u nekim slučajevima) preokret, svi smo navalili na žute karte posjetioca. Kad smo za godinu - dvije skužili da su plave karte još bolje svi smo se uhvatili i njih. Kombinacije vezanja dvije plave, ili dvije žute karte može pomoći igraču da se izvuče iz govana ili odskoči od ostatka ekipe.
Ja sam vrlo rano krenuo sa skupljanjem bodova i lagano krenuo prema broju 20 gdje igra završava. Dam Dam je hvatao korak, ali je presadio svoje vinograde pa nije baš imao što za ponuditi u početku igre.

slika

Ja sam nakon njegove velike sadnje vinograda shvatio da nije baš dobro imati sve vinograde skroz zasađene jer onda ne možeš napraviti roze ili pjenušavo vino. Tu još moram malo pošnjofati po BGG forumu jer nigdje ne piše da li smiješ pomiješati npr. crno grožđe 5 i bijelo grožđe 5 da bi dobio roze vino 9 (jer 5 + 5 je 10, a pošto u pravilima piše da je miješanje grožđa jednako zbroju dvije ili tri vrste grožđa, mi smo igrali da ne možeš miješati grožđe ako prelazi maksimalnu vrijednost vina 9).
Osim toga ima i nekih nelogičnosti za nas koji smo navikli na simulacije i koji znamo kako se radi vino. Prije nekih 8 ili više godina smo aktivno radili simulaciju sadnje vinove loze, uzgoj grožđa i izrade vina. Kako je taj projekt propao nikad nismo završili započeto, a naslikali smo se vinograda i uzoraka grozdova u tih godinu dana. Al šta je tu je.
Nelogičnosti u igri su da kad posadiš vinograd s lozom, iako imaš više sorti grožđa kad bereš onda se sve miješa i sve sorte bijeloga postaju jedna kaca svih pomiješanih sorti. To baš i nije slučaj u stvarnosti ako želiš kvalitetno ili vrhunsko vino.
Druga nelogičnost je da grožđe ne propada ako ostane u kaci preko zime. Pokušajte to jednom, ako vam nije žao propalog grožđa. Mada jasno je da bi to bilo prerigorozno kad bi to grožđe propadalo radi manjka akcija koje igrač može odigrati za vrijeme godine. Ovako je ovo svedeno na razinu totalne nelogičnosti ali se dobro uklopilo u gameplay koji prašta ako ne obavite izradu vina iz grožđa.
Treća nelogičnost je da od 3 loša vina napravite vrhunsko pjenušavo vino, al opet, pošto se ne radi o simulaciji ne zamjeram.
Jednom kad se ušaltate u ovu šemu i mogućnosti onda zapravo vidite da vam ne trebaju svi vinogradi stvarati puno grožđa jer ih u početku igre nećete moći pretvoriti u vino i na kraju prodati kako bi zaradili bodove i stalni upliv para.
Igra je puna kartica koje olakšavaju stvari koje inače ne bi lako napravili pomoću par radnika s kojima raspolažete.
U igru se kreće sa 2 radnika i jednim Grande, a moguće je proširiti ekipu do 5 radnika + jedan pomoćni radnik kojeg onaj tko se odluči buditi najkasnije (čitaj igra zadnji) kroz cijelu godinu dobiva za đabe.

slika

Da se vratimo na samu igru. Dok sam ja već dobro zaglavinjao preko 10 bodova, svi osim Dam Dama su još uvijek bili na 0,1 ili 2 boda. Dam Dam je jedini vidio da nema šale i da se treba hvatati bodova dok se može.
U zadnjoj godini je bilo jasno da ću ja uspjeti doći do 20 bodova kad se ta godina odigrava do kraja, ali sam napravio par grešaka (krivo odigrao, a nešto me i uštopalo) pa je ispalo da skoro neću uopće završiti još jedan ugovor s vinom i tako skupiti preko 20 bodova. Srećom, Matta je nešto popizdio jer mu nije bilo jasno kako se odigrava neka karta pa nije uzeo to polje koje mi je bilo jedina nada. On to srećom nije znao i ja sam uspio završiti posao i prebaciti 20 bodova. Time je igra i završila.
Konačni zbir bodova [Ime bodovi (ocjena za igru)]:

Sadistiko 23 (9)
Dam Dam 12 (9)
- bio bolji za 1 liru od Saleta koji je u zadnjoj godini skočio ko lud
SaleGT 12 (6,5)
Matta 11 (6)
Draž 10 (6)


slika

Igra je trajala ultra dugo od 21:27 do 1:05, punih 3 i pol sata.
Ocjene su dosta loše ispale i Viticulture je završio na neslavnom 33. mjestu moje top liste igara. :-(
Tako ću od sada ovdje ubacivati jednom tjedno ako dođe do promjena u poretku Top Listu 10 najboljih igara iz moje kolekcije i pokoje igre od prijatelja:

R. br. Igra Ocjena Glasovi
1 Pandemic 9,67 3
2 Formula D 9,40 10
3 Stone Age 9,38 13
4 Fang Frisch (Cash-a-Catch) 9,25 8
5 Alhambra Big Box 9,19 16
6 Lords of Waterdeep + Scoundrels of Skullport 9,16 16
7 Thurn und Taxis Big Box 9,07 15
8 Dominion 8,99 10
9 7 Wonders 8,91 16
10 Merchant of Venus 8,90 5

Matta je bio jako nezadovoljan, čak je usporedio da je Viticulture gora od Vinhos jer karte donose previše sreće u igri. Nije mu se svidjelo što se dugo nisu nikud pomakli po bodovnoj traci, al ja se ne bi složio. Da su znali što treba raditi ne bi to izgledalo baš tako. Tako da moramo čekati do sljedećeg igranja da vidimo da li će se situacija drugačije razvijati.
Matta je kroz cijelu partiju imao hrpe love, Sale je non stop bio pred bankrotom, a najviše ga je štopalo to što nije uzimao nove ugovore koje može ispuniti. Na kraju igre je na osnovu teških ugovora zaradio svih 12 bodova u samo jednoj godini. Draž je pokušao uštedjeti na radnicima, ali ni to se nije pokazalo učinkovito. Dam Dam i ja smo imali sličnu taktiku, uzeto što prije radnike i onda dalje skupljat po malo pare i bodove, samo što sam ja uspio bolje povezati svoje karte. Do karata se lako dolazi pa ih se uopće ne treba previše vezati uza sebe, nego ako vidiš da ti ne treba, vuci drugu a ovu ili utrapi nekome ili prodaj, a u najgorem slučaju odbaci na kraju godine kao više iznad 7 dozvoljenih karata u ruci. Dam Dam se složio da treba odigrati još koju partiju pa da se onda vidi kako će se stvari razvijati.
Meni se igra svidjela jer nije preteška za naučiti, komponente su na zavidnoj razini, predivan je zvuk metalnih novčića kad ga baciš na hrpu i kažeš: “Evo plaćam za…”. Ono što me malo zateklo, je trajanje igre. Poznavajući svoju ekipu, ne vjerujem da ovu igru možemo završiti u roku koji je dizajner napisao (90 min), prije će to biti 150 ili više. Jer opcija je puno i krivi korak u ranijem trenutku se može kasnije skupo platiti.
Nadam se skorom ponovnom igranju. Tuscany sam im za sad samo pokazao i ne namjeravam ih još s time opterećivati jer to bi značilo još više mogućnosti, a to ćemo ostaviti za neku kasniju igru kad budemo malo uhodaniji s mehanikom osnovne igre.
Ovi su korisnici zahvalili autoru sadistiko za post:
Nuuq
slika
Avatar
Nuuq
Reactions:
Postovi: 1151
Pridružen/a: 22 srp 2013, 04:35
Ima zahvala: 682 puta
 pohvaljen: 859 puta
Kontakt:

Re: Sadistiko i petrinjske igre

Post Postao/la Nuuq »

Ponovo, čitanje da zadovoljstvom :)

Live long and prosper.
slika
Yield
Reactions:
Postovi: 62
Pridružen/a: 13 sij 2013, 14:59
Ima zahvala: 2 puta
 pohvaljen: 11 puta
Kontakt:

Re: Sadistiko i petrinjske igre

Post Postao/la Yield »

Super, dobro si sve to napisao.

Mi smo odigrali 3-4 partije Viticulture u 2 igraca i jedno 2-3 partije u 4 igraca. Moram priznati da sam totalno oduevljen igrom. Kvaliteta izrade i artwork su odlicni, pogotovo za tu cijenu. Buduci da dosta cesto igramo malo "teze" igre ovo mi je bas pravo osvjezenje. Pravila su odlicno napisana i igru je lako objasniti igracima koji igraju prvi puta.
Nama je prva partija u 4 igraca je trajala jedno 2 i pol sata, sljedeca je bila dosta brza. Jedina mana mi je ono sto si i ti naveo......karte su brutalno jake, pa oni koji na pocetku vuku karte koje im trebaju mogu stvoriti prednost, no to se moze u nekoj mjeri ispraviti da vuces sto vise karata ( pogotovo ako ides na taktiku da odmah izgradis Cottage)....rekli su da su to sve popravili u Tuscany ekspanziji pa cekam da isprobam i to :)

Od mene 8,5 za Viticulture :)
Ovi su korisnici zahvalili autoru Yield za post:
sadistiko
Avatar
sadistiko
Reactions:
Postovi: 4978
Pridružen/a: 15 ožu 2013, 08:04
Lokacija: Petrinja
Ima zahvala: 3609 puta
 pohvaljen: 3731 put
Kontakt:

Re: Sadistiko i petrinjske igre

Post Postao/la sadistiko »

Evo upravo sam razriješio onaj problem oko toga da li se smije raditi vino ako imaš "jače" grožđe nego bi trebalo moći stati u podrum. Dakle, ako imaš crveno grožđe 7, a podrum do max 6 onda ne radiš vino 7 nego 6. Tako je isto slučaj za roze i pjenušavo vino. Ima primjer koji to na neki način pojašnjava, na 11. stranici primjer 1.
slika
Avatar
buraz
Reactions:
Postovi: 1401
Pridružen/a: 10 ruj 2010, 17:26
Lokacija: Dankovec :)
Ima zahvala: 403 puta
 pohvaljen: 114 puta
Kontakt:

Re: Sadistiko i petrinjske igre

Post Postao/la buraz »

Meni jedino nije jasno zakaj su na stolu krigle sa pivom, a ne vinske čaše. spametan
slika
Marijan
Reactions:
Postovi: 118
Pridružen/a: 28 lis 2014, 23:59
Ima zahvala: 84 puta
 pohvaljen: 49 puta

Re: Sadistiko i petrinjske igre

Post Postao/la Marijan »

Bilo bi zanimljivo da postoje sorte i razlike među njima. Recimo, ako se proizvodi Pinot Noir teže ga je proizvesti, dok je Chardonnay lakše, zatim obrade tla, riješenja sa zatravljivanjem ili slamom ili pak ćemo više obrađivati tlo, onda koji tip reza ćeš raditi, zatim razni problemi gnojenja, unaprjeđenje mehanizacije bi svakako bilo zanimljivo, super mehanika bi bila drukčiji klimatski uvjeti u par godina i utjecaj na kakvoću vina itd. Naravno da bi sa raznim ampelotehničkim zahvatima došlo do kompliciranije igre.

Ali najveća nelogičnost je u tome što ne pijete vino.

edit: gramatičke greške
Zadnja izmjena: Marijan, dana/u 22 sij 2015, 23:29, ukupno mijenjano 1 put.
Avatar
sadistiko
Reactions:
Postovi: 4978
Pridružen/a: 15 ožu 2013, 08:04
Lokacija: Petrinja
Ima zahvala: 3609 puta
 pohvaljen: 3731 put
Kontakt:

Re: Sadistiko i petrinjske igre

Post Postao/la sadistiko »

hahaha, ja pio sok od bazge, drugi frend Kolu, a ostali pivu :-)
Tako ti je to kad nisam još nabavio igru za proizvodnju pive. A znam da ima.
E da Marjane, upravo bi i ja takvo što, ali to bi onda bila više simulacija i trajalo bi danima :-)
slika
Odgovori

Natrag na “Blogovi iz boardgame svijeta”