U zadnje vrijeme sam razvio svojevrsni hobi unutar hobija, a to je skupljanje kompaktnih igara kraćeg trajanja, aka fillera. Na to su me uglavnom potaknule sljedeće okolnosti: 1) Često na BG večeri kod svog društva dolazim zadnji, kad su već smazali glavno jelo i ostalo je vremena samo za nešto kraće, 2) Često igramo i u firmi, a za to nam trebaju igre koje a) traju max 20 min, b) ne zauzimaju puno prostora 3) objasne se za max 2 min (često se pojavi netko novi tko igru nije igrao). Dakle moja definicija fillera je igra koju možete odigrati pod pauzom za ručak
Evo mojih trenutnih top 10 fillera:
1
For Sale // Test vremena je pokazao da je ovo u mom društvu omiljeni go-to filler.
2
Sushi Go! // U zadnje vrijeme smo je malo zapostavili
3
Codenames: Pictures // Igra koja ima široku primjenu, jedna od njih je da bude filler.
4
Hey, That's My Fish! // Odlična brza mozgalica, setup je jedino lagana gnjavaža.
5
Keltis: Das Kartenspiel // Recentna akvizicija. Puno mi je draža od Lost cities, jer je za 2-4 igrača (a ne samo 2p) i zato što su mi oversized karte i nalijepljena tema Lost Citiesa uvijek išli na živce (ovdje imamo temu koja nije toliko forsirana).
6
Battle Line // Dosta slična mehanika kao ova iznad nje, ali uz neke dodatne strateške opcije. Minus je što je strictly 2p.
7
Age of War // Najnovija akvizicija. Minus: dosta naginje na stranu sreće, traje koju minutu predugačko, Plus: uz Love letter najminijaturnija igra na listi, objasni se za 1 minutu.
8
Spot it! // Omiljena od 5-99, ali ipak brzo dosadi nakon partiju, dvije (koje traju do 5 min).
9
Love Letter // Najbolja je u 4 igrača.
10
Kingdoms // Ovu smo dosta izigrali, pa mi je malo dosadila.