Terraforming Mars, samo base game
Ne znam jel već ko napisao, pa eto svejedno, moji dojmovi.
Nedavno sam naučio igrati, a ubrzo nakon toga i kupio svoju kopiju Terraforming marsa, multiplayer varijanta me oduševila, super mi je igrat s drugima, a za ovaj topic evo i mojih komentara za solo varijantu.
Pros:
Vrlo jednostavna pravila koja se lako pamte i prate. Ima ih dosta no sve je doslovno nacrtano ili na karticama ili na ploči jednom kad znaš što je što ide veoma glatko.
Relativno kratka solo partija ( cca 30 minuta za one koji znaju sve kartice i što im treba za solo, a što ne, neiskusnima bi moglo trebati puno više ako će čitati kartice učiti ih i pokušavati razumijeti što rade).
Preporučujem kao solitaire solo igru srednje kompleksnosti, koja se može relativno brzo odigrati onima koji ne očekuju neku veliku dubinu i kompleksnost
Cons:
Nema automatona, igra je čisti solitaire, ili postigneš u zadanom roku što igra zahtjeva ili ne.
Mnoge kartice su ili beskorisne ili skoro pa beskorisne za solo play tako da ovisno o sreći dobar dio partija će jednostavno bit nemoguć za pobjedit.
Fali tu neka dubina. Ili dobiješ kartice koje će ti pomoć i nosit te u teraformiranju ili ne. Odigraš ih i pustiš da te nose, zadnjih 3-4 poteza je malo dublje razmišljanje ak je gusto kak najbolje iskombinirat da se sve napravi i onda igra završi ili si uspio ili nisi.
Puno preskupa ako se koristi samo za ili uglavnom solo play, definitivno ne preporučam samo za to osim ako vam netko ne može posuditi.
Konačni zaključci:
Meni je kao solo igra malo ipak prelight. Blijedi u usporedbi s igrom u 2 ili 3 igrača, jednostavno igra izgubi previše kad se igra solo varijanta, mnogi djelovi igre se uopće ne koriste jer je solo varijanta balansirana da bude tight i zahtjevna i osim ako se dobije baš neka super OP kombinacija sumnjam da će mnogi moć napuhat svoje bodove preko awardova ili milestonova i slično.
Razmišljao sam da probam izbaciti sve kartice koje smatram beskorisnim ili jako malo korisnim za solo play no bojim se da bi to unistilo balans i učinilo solo varijantu prelaganom pa nisam nikad ni probao.
Ipak stavljam ovdje preporuku da se igra proba a evo i zašto.
Da me je netko prije 10 godina naučio igrati solo varijantu terraforming marsa, prije nego su me ostale igre i multiplayer varijanta terraforming marsa razmazile vjerojatno bih uzivao u njoj.
Tako da mislim da se isplati probati, i mislim da će za neke igra pogoditi taman onaj dobar omjer kompleksnosti i ne kompleksnosti, pogotovo ako vas nije briga dal se koristi cijela igra ili ne i neće frustrirati one partije gdje nikako ali bas nikako u prvih 3-4 poteza kad je to najkljucnije ne dobijete kartu ili dvije koja ce vas nosit kroz igru

.
Osim toga moja sestra još uvijek zna provest 30 minuta do sat vremena pred kompom igrajući spider solitaire u 2019 godini... tako da sigurno ima tamo netko kome će i terraforming mars čak u solo verziji biti i više nego dovoljan, zanimljiv i zabavan

.
Ipak, puno više preporučam u više igrača za one koji vole takve vrste igara igra je ne mogu to više naglasiti, pre pre pre dobra

.
Creation requires influence. Everything we make is a remix of existing creations, our lives and the lives of others.