Oh, the stories I could tell you...

Samo dva okršaja odradismo u pregrađu Gloomhavena sinoć, ali bilo je epskih razmjera, u svojoj skromnosti.
Predstavljam vam Berthu von Crust, novopečenu Spellweavericu, prve razine, koja je došla u Gloomhaven po malo zlata, malo iskustva i malo dobrog benganja, kako god vi to uzeli. S njom u pratnji stara iskusnjara Neomare (right,
@vedran87) the Brute, uz povremeno pojavljivanje Perice, Berthinog familiara kojeg je uspjela naučiti summonati malo kasnije, ali navrijeme.
Bertha von Crust, seeker of Xorn, ispočetka malo nespretna u odabiru svojih akcija i njihovom chainanju, postajala je sve bolja i bolja kako je vrijeme odmicalo. Moglo bi se reći da je htjela biti pacifist, ali nije joj uspjelo, mislim da je na krivom mjestu za takav odabir karijere. Shvatila je i Bertha to pa se odlučila na drugi pristup - riješiti svijet šljama koji ne prihvaća Xornovo ime i njegov veličanstveni dar u obliku krastica kuge koja će se vratiti, jednom, ako se Berthu pita, jača nego ikad!
Uglavnom, prvi dungeon je bio tek skroman početak za Berthu, a tada nije ni poznavala svog vodiča, a niti Pericu. Njene akcije bile su uglavnom reaktivne, a ne proaktivne, no Bertha se nije predavala, dapače, učila je. Shvatila je da je ranger i da mora ostati iza svog brutalnog vodiča i lagano namamiti neprijatelje u jednu lijepu liniju. A onda, zato jer može i zato jer je Xorn na njenoj strani... napraviti ražnjić uz pomoć svog Impaling Eruption spella! Uz pomoć moćnog Xorna i malo ekstra magije, pojačala je svoju razornu moć nabadanja, a bogme i svojih vatrenih orbova, kako bi spržila ono što na ražnjić nije htjelo. U to vrijeme i Perica je bio u igri te počistio ono malo jadnih monstera što je preživjelo napad. Ovo je Berthin i Peričin collective kill:
Da ne ispadne da je naš brutalac stajao po strani, nije, naravno, jer da nije bilo njegovog klanja miniona i natjerivanja po dungeonu, nikad se ne bi postrojili tako da ih Bertha može nakebabiti na svoj Impaling Eruption. Uz skroman loot i pristojan XP na kraju druge runde, najveća zadovoljština došla je iz toga što ovaj bossić nije ni stigao prizvati u pomoć svoje minione iz ostalih prostorija. Ono što su zatekli, to su i pobili, nothing more, nothing less.
Kao nagradu, otkrili su novu uzbudljivu lokaciju! Thus, The Impalers were born...
Dakle, igrah Gloomhaven. Nakon dvije tamnice, mogu reći da sam toliko oduševljen igrom da je želim za sebe. To će morati pričekati, naravno, jer koliko god se trudio pare niti serem niti mi uspijevaju narasti na drvu. Smirio sam craving Fenrisom koji će nadam se stići sljedeći vikend pa da krenem u to i zadovoljim se. Kao što sam onomad rekao, lakše se skinuti s kokaina nego s hoardanja društvenih igara.
No oke, dok dođe do toga, nadam se da ću se naigrati dovoljno i da će Bertha postati malo korisnija. Gornjem opisu unatoč, trebalo mi je ipak dosta vremena da shvatim koncept karata i akcija odnosno da ih naučim koristiti proaktivno. Željan sam vidjeti Berthu kako postaje jača jer ako je mogla roknuti bossa skoro pa sama sad dok je level 1, zanima me što će moći kasnije, puno kasnije
Užasno mi se sviđa koncept ove igre, količina svega, elegantan spoj svih dragih mi mehanizama odsvakud - jedino se nadam da suigrači ne zamjeraju RPG element koji ubacim. Ispričavam se, ali Bertha je odana podanica Xorna i takva će i ostati dok ne rikne, kuga stigla ili ne.
Osobno najbolniji dio cijele priče bilo je trganje kartice. U kasnijoj raspravi ustanovili smo da je ta fejk drama oko uništavanja legacy komponenti baš to, fejk i drama. Kartica je useless nakon što je otkrivena, ali igra nije prestala biti useless. Materijala ima dovoljno za sto milijuna sati igre, tako da, ne brinem više oko uništavanja ičega. DAJTE MI NEŠTO DA PODEREM!