Šta ste zadnje igrali?

Teme vezane uz igre, igranje, druženje, obitelj i psihologiju igranja
Avatar
Deni
Reactions:
Postovi: 582
Pridružen/a: 28 lip 2015, 19:46
Ima zahvala: 671 put
 pohvaljen: 1027 puta
Kontakt:

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la Deni »

Gutenberg se moze igrati s dummy playerom, kao trecin igracem kad igras u dvoje.
Ovi su korisnici zahvalili autoru Deni za post:
realuka
slika
Avatar
realuka
Reactions:
Postovi: 388
Pridružen/a: 27 ožu 2020, 15:29
Ima zahvala: 985 puta
 pohvaljen: 1011 puta
Kontakt:

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la realuka »

Deni je napisao/la: 28 pro 2021, 08:15 Gutenberg se moze igrati s dummy playerom, kao trecin igracem kad igras u dvoje.
Nisam uopće proučavao to al sumnjam da bi zadržao, bez obzira što super izgleda i što smatram da je super u 4 igrača mislim da nebi više nikada na stol izašla :D
Avatar
Minsc1610
Reactions:
Postovi: 256
Pridružen/a: 18 lis 2018, 00:04
Lokacija: Osijek
Ima zahvala: 279 puta
 pohvaljen: 324 puta
Kontakt:

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la Minsc1610 »

Kul ti je ova šalica kave. To si ti pravio?
Ovi su korisnici zahvalili autoru Minsc1610 za post:
realuka
slika
Avatar
realuka
Reactions:
Postovi: 388
Pridružen/a: 27 ožu 2020, 15:29
Ima zahvala: 985 puta
 pohvaljen: 1011 puta
Kontakt:

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la realuka »

Minsc1610 je napisao/la: 28 pro 2021, 09:51 Kul ti je ova šalica kave. To si ti pravio?
Da da, upravo se printaju appeal, conservation i reputation trackeri 8-)
Ovi su korisnici zahvalili autoru realuka za post (ukupno 2):
Papaversim4
Avatar
PsyBurn
Reactions:
Postovi: 95
Pridružen/a: 13 lip 2019, 07:07
Lokacija: Samobor
Ima zahvala: 178 puta
 pohvaljen: 98 puta
Kontakt:

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la PsyBurn »

Minsc1610 je napisao/la: 28 pro 2021, 09:51 Kul ti je ova šalica kave. To si ti pravio?
ako ti nije jasno - covjek ima svoj shop
https://www.etsy.com/uk/shop/SIPPStore
</lurker-mode>
Ovi su korisnici zahvalili autoru PsyBurn za post (ukupno 4):
frastarcrealukaMinsc1610kockica
slika
Avatar
frastarc
Reactions:
Postovi: 340
Pridružen/a: 22 svi 2020, 13:39
Ima zahvala: 465 puta
 pohvaljen: 565 puta
Kontakt:

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la frastarc »

Dani oko Božića su bili, da tako kažem - razigrani :D

Igrali smo 1x u 2igrača https://boardgamegeek.com/boardgame/167 ... rming-mars sa prelude i po prvi puta s https://boardgamegeek.com/boardgame/218 ... as-elysium
Ne mijenja ništa značajno ali je lijepo osvježenje nakon xy partija stanadrdne mape Marsa.
slika

1x smo odigrali https://boardgamegeek.com/boardgame/39856/dixit u 6 igrača. Osobno sam osnovnu igru igrao nekih 15ak puta i već mi je malo dosadna, nemam inspiracije za objašnjavati kartice, ali ok.

3-4x smo odigrali https://boardgamegeek.com/boardgame/822/carcassonne u 3,4 i 5 igrača. Ljudima koji nisu zagriženi gejmeri je ovo uvijek ok odigrati, fast paced je, ne traje dugo i pravila su jednostavna.

3-4x smo odigrali https://boardgamegeek.com/boardgame/283155/calico u 3 i 4 igrača. I ovo je valjda toliko slatka i krasna igra da si tokom igre želiš isčupati kosu (ako je imaš), a nakon partije te boli mozak od kombinacija. Nisam još igrao igru koja je ovoliki brain burner :D Nijedan euro se ne može mjeriti s ovom opakom igrom :D
slika

10ak puta smo odigrali https://boardgamegeek.com/boardgame/155821/inis (2x u 2 igrača i ostalo u 3). I oh my, ova igra je fantastična (do sada smo je odigrali 20ak puta) i nemam zamjerki na igru, nikakvih. Svako igranje je nadmudrivanje, udruživanje igrača protiv jednog, stvaranje "master plana" u glavi. Draft na početku je izvrstan, crvene (epic tales) karte daju dovoljno raznovrsnosti da protivniku poremete planove, ali opet nema dojma da je to sve nasumično. Ukratko - izvrsna igra!
slika

i jedno 40x smo odigrali https://boardgamegeek.com/boardgame/128 ... nce-avalon ( u 5, 6, 7 i 8 igrača). Igrali smo je tipa 5-10 puta u jednoj večeri i moram reći da sam iznenađen koliko mi je super zabavna ova party game bila. Bilo je zabavno svaki put kad smo igrali. Puno blefiranja, smijanja, lažnog optuživanja, smijanja, analiziranja partija i smijanja. Možda mi je ovo najbolji party game koji sam igrao.
Ovi su korisnici zahvalili autoru frastarc za post (ukupno 11):
madodadoPapavertanelornrealukaPsyBurndendarii42kockicarayTeehee(R) i još jedan korisnik
Avatar
Minsc1610
Reactions:
Postovi: 256
Pridružen/a: 18 lis 2018, 00:04
Lokacija: Osijek
Ima zahvala: 279 puta
 pohvaljen: 324 puta
Kontakt:

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la Minsc1610 »

PsyBurn je napisao/la: 28 pro 2021, 10:12
Minsc1610 je napisao/la: 28 pro 2021, 09:51 Kul ti je ova šalica kave. To si ti pravio?
ako ti nije jasno - covjek ima svoj shop
https://www.etsy.com/uk/shop/SIPPStore
</lurker-mode>
Ma skužio sam. Zato pitam za šalicu u nadi da će osvanuti u prodaji. 😁😁😁
slika
kockica
Reactions:
Postovi: 2519
Pridružen/a: 09 vel 2015, 13:55
Lokacija: Zagreb - Rakovica
Ima zahvala: 2064 puta
 pohvaljen: 1348 puta
Kontakt:

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la kockica »

https://boardgamegeek.com/boardgame/245934/carpe-diem

Nakon uspješno prihvaćene The Castles of Burgundy prošlog Božića i definitivno najigranijeg naslova ove godine, ovaj put je red došao na drugi Feldov naslov koji je pristigla ispod božićne jele, Carpe Diem (3.izdanje) (treći, Bonfire, čeka zgodnu priliku da iznenadim ženu, a možda negdje ubodem i Bora Bora). Dojmovi koje dolje opisujem su iz igranja udvoje, između moje voljene i mene.

Spomenut ću samo par usporedbi između ove dvije igre jer su međusobno dovoljno različite pa je moguće posjedovati obje igre. Za početak obje igre se temelje na uzimanju pločica sa glavne ploče i polaganju istih na svoju ploču, pritom možete ostvariti bodove na različite načine. I tu u biti sva sličnost, izuzev dizajna kutija (posjedujemo nove verzije obje igre), završava. Zbog određenih zamjerki koje ću navesti kasnije, Carpe Diem se čini smotanijim mlađim bratom Castles of Burgundy.

Tema je labava (ajde, još jedna sličnost sa CoB) , u ulozi rimskog patricija gradite imanje skupljanjem pločica raznih struktura sa glavne ploče koje odmah polažete na svoju ploču po standardnim i razumljivim pravilima ( pločice se moraju dodirivati, moraju se poklapati izgledom i sl).

Igra se u principu sastoji od dvije faze, u prvoj skupljate pločice dok ih sve ne potrošite sa glavne ploče i usput prikupljate resurse i bonuse ako pritom dovršite određene strukture, a u drugoj fazi bodujete i tako ponavljate 4 puta.

Ovo vjerojatno nikome ne zvuči seksi, ali srećom igra ima par zanimljivih značajki tako da Carpe Diem nije samo još jedna slagalica, premda je ni te značajke neće katapultirati u zvjezdane visine.

Igra se osjeća brzom i ne traje dugo, oko 30-40 min tako da se ne javlja osjećaj dosade. Jako je tečna premda ima povremenih zastoja u vidu kratkotrajnog AP-a koju pločicu ugrabiti ili koje kartice bodovati.

Akcijska faza
Pločice struktura na glavnoj ploči su složene u nekoliko rešetki 4x4 smještenih u krug sa pripadajućim poljima na kojima su smještene vaše figure, a prilikom vašeg poteza pomičete svoju figuru lijevo ili desno od vašeg trenutnog položaja i možete uzimati pločice samo sa rešetke na koju ste se pomaknuli. Izuzetak je ako tijekom igre skupite kruh koji možete potrošiti tako da ostanete na istom mjestu ili se pomaknete na udaljenija područja.

Naravno, ako je rešetka do vašeg trenutnog položaja ispražnjena, onda se možete pomaknuti na sljedeću poziciju. U igri udvoje je odlično riješeno što kada se uzmu dvije pločice sa jedne rešetke, preostale dvije se odbace pa iako se prije svega vodite logikom kako optimalno izgraditi svoje imanje, dobro dođe ako pritom pokvaris planove protivniku ugrabivsi mu koju plocicu pred nosom ili namjerno ispraznivši određenu rešetku tako da se odbace protivniku potrebne pločice.

Faza bodovanja
Nakon ove faze slijedi faza foruma, odnosno bodovanja i tu je pojačana interakcija među igračima. Na jednom polju igraće ploče postave se nasumice izvučene kartice ovisno o broju igrača, na kojima ostvarite naznačene bodove ili bonuse ako ste zadovoljili određene uvjete za njih isto naznačene na tim karticama u vidu završenih struktura ili skupljenih resursa. Pomaže što novčići i kruhovi mogu zamijeniti određene uvjete

Zanimljivost ove faze je što su sve kartice foruma složene u rešetku, a u toj fazi igrači polažu svoj marker na dodirno polje između dvije bilo koje kartice pa se tako ostvaruju bonusi sa obje kartice. Caka je u tome što ako ne ispunjavate uvjete na jednoj ili obje kartice na koje ste stavili svoj marker, gubite 4 boda po kartici. Jednom postavljeni markeri se ne miču ( tako svaki igrač ima po 4 markera, jedan za svaku rundu), pa je u svakoj sljedećoj rundi sve manje dostupnih mjesta na karticama foruma. Redoslijed igrača prilikom postavljanja markera je određen položajem na traci postignuća pa tijekom prije opisane akcijske faze pločica često paralelno vodite utrku za prvo mjesto na toj traci izgradnjom određenih struktura ili postavljanjem pločica na određenim poljima na vašem imanju

Jer trudite se steći prednost pred protivnikom na početku faze foruma, pronaći najbolje kombinacije bonusa koje možete skupiti a pritom i efikasno blokirati protivnika prisiljavajući ga da uzme slabije bonuse ili čak zaradi negativne bodove zbog neispunjavanja uvjeta. Moguće je i slučaj gdje ćete namjerno blokirati određena mjesta na forumu i pritom pretrpjeti negativne bodove ako procijenite da će vam inače protivnik na istome ostvariti dosta bodova.

Na kraju igre možete ostvariti završne bodove na nekoliko načina, u vidu ostvarenih ciljeva ako ste završili određene strukture, skupljenih resursa i sl.

Svaki igrač uz ploču imanja dobije i ploču koja je istodobno učinkoviti likovni podsjetnik koje strukture ostvaruju koje bonuse i kako se provodi završno bodovanje te mjesto na kojem prikupljate resurse. Iz nekog razloga je ta ploča iako i dalje pregledna, lagano zamrljana kao da je lošije otisnuta ali to je možda samo do našeg primjerka.

Reigrivost
Reigrivost je ogromna, em je uvijek drugačiji položaj i redoslijed izlaženja pločica struktura koje slažete na glavnu ploču, em ima i dosta kartica foruma od kojih se samo neke koriste za određenu partiju i pritom se svaki put drugačije slože na ploču.

Također svaki igrač dobije 4 pločice perivoja koje se slože u okvir oko vašeg imanja a svaka stranica okvira prikazuje bonuse ako uspijete završiti određene strukture na točno određenom dijelu imanja. I tih stranica okvira ima dosta i svaki put se drugačije međusobno slože pa to isto utječe na reigrivost ali ovdje imamo i najveće zamjerke.

Prigovori :nee
Naime, rijetko kada cjepidlacim oko umjetnosti, dapače nisam ozbiljno shvaćao prigovore igrača na istu ali ovdje moram napomenuti da je ovo stvarno veliki minus za igru. Na stranu estetika, ona je, što se kaže, uvijek u oku promatrača, ali problem je što izravno utječe na igru u vidu nepreglednosti tijekom igranja što je posebice neshvatljivo jer je riječ o već 3. izdanju igru u kratkom roku otkako je igra izašla prvi put 2018. godine. Sama umjetnost je čak i ok i kada se zagledate, puna je detalja, ali boje su zagasite, tamnije, a dosta struktura ima tek određenu nijansu smeđe boje. Mi još i možemo razaznavati pločice premda bi neki mogli imati problema s tim, ali usprkos dobrom osvjetljenju, doslovce sam palio lampicu na mobitelu kako bih osvijetlio navedene okvire jer naprosto nisam razaznavao jednu smeđu strukturu od druge, treće ili četvrte posve različite strukture. U prvoj igri sam tako planski gradio posve pogrešnu strukturu na određenom mjestu.

Zaključak
Sve u svemu igra je zanimljiva mozgalica, dovoljno lagana i brza, koristi se još od naše prve ljubavi Carcassonnea nama omiljena mehanika polaganja pločica i rado ćemo je odigrati ako ne raspolažemo sa previše vremena, ali definitivno je potrebno novo izdanje zbog gore navedenih zamjerki.

Na našoj skali do 5, igra bi bila između 3 i 4. Iako vrlo dobra za igru udvoje, čini mi se da je pri većem broju igrača igranje tješnje.

Ako pak želite usporedbu sa Castles of Burgundy, potonji je definitivno bolji, dok je Carpe Diem lakši.
Ovi su korisnici zahvalili autoru kockica za post (ukupno 4):
dadoBojan1983dlakartanelorn
Avatar
Nuuq
Reactions:
Postovi: 1151
Pridružen/a: 22 srp 2013, 04:35
Ima zahvala: 682 puta
 pohvaljen: 859 puta
Kontakt:

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la Nuuq »

kockica je napisao/la: 28 pro 2021, 16:15 https://boardgamegeek.com/boardgame/245934/carpe-diem

Nakon uspješno prihvaćene The Castles of Burgundy prošlog Božića i definitivno najigranijeg naslova ove godine, ovaj put je red došao na drugi Feldov naslov koji je pristigla ispod božićne jele, Carpe Diem (3.izdanje) (treći, Bonfire, čeka zgodnu priliku da iznenadim ženu, a možda negdje ubodem i Bora Bora). Dojmovi koje dolje opisujem su iz igranja udvoje, između moje voljene i mene.

Spomenut ću samo par usporedbi između ove dvije igre jer su međusobno dovoljno različite pa je moguće posjedovati obje igre. Za početak obje igre se temelje na uzimanju pločica sa glavne ploče i polaganju istih na svoju ploču, pritom možete ostvariti bodove na različite načine. I tu u biti sva sličnost, izuzev dizajna kutija (posjedujemo nove verzije obje igre), završava. Zbog određenih zamjerki koje ću navesti kasnije, Carpe Diem se čini smotanijim mlađim bratom Castles of Burgundy.

Tema je labava (ajde, još jedna sličnost sa CoB) , u ulozi rimskog patricija gradite imanje skupljanjem pločica raznih struktura sa glavne ploče koje odmah polažete na svoju ploču po standardnim i razumljivim pravilima ( pločice se moraju dodirivati, moraju se poklapati izgledom i sl).

Igra se u principu sastoji od dvije faze, u prvoj skupljate pločice dok ih sve ne potrošite sa glavne ploče i usput prikupljate resurse i bonuse ako pritom dovršite određene strukture, a u drugoj fazi bodujete i tako ponavljate 4 puta.

Ovo vjerojatno nikome ne zvuči seksi, ali srećom igra ima par zanimljivih značajki tako da Carpe Diem nije samo još jedna slagalica, premda je ni te značajke neće katapultirati u zvjezdane visine.

Igra se osjeća brzom i ne traje dugo, oko 30-40 min tako da se ne javlja osjećaj dosade. Jako je tečna premda ima povremenih zastoja u vidu kratkotrajnog AP-a koju pločicu ugrabiti ili koje kartice bodovati.

Akcijska faza
Pločice struktura na glavnoj ploči su složene u nekoliko rešetki 4x4 smještenih u krug sa pripadajućim poljima na kojima su smještene vaše figure, a prilikom vašeg poteza pomičete svoju figuru lijevo ili desno od vašeg trenutnog položaja i možete uzimati pločice samo sa rešetke na koju ste se pomaknuli. Izuzetak je ako tijekom igre skupite kruh koji možete potrošiti tako da ostanete na istom mjestu ili se pomaknete na udaljenija područja.

Naravno, ako je rešetka do vašeg trenutnog položaja ispražnjena, onda se možete pomaknuti na sljedeću poziciju. U igri udvoje je odlično riješeno što kada se uzmu dvije pločice sa jedne rešetke, preostale dvije se odbace pa iako se prije svega vodite logikom kako optimalno izgraditi svoje imanje, dobro dođe ako pritom pokvaris planove protivniku ugrabivsi mu koju plocicu pred nosom ili namjerno ispraznivši određenu rešetku tako da se odbace protivniku potrebne pločice.

Faza bodovanja
Nakon ove faze slijedi faza foruma, odnosno bodovanja i tu je pojačana interakcija među igračima. Na jednom polju igraće ploče postave se nasumice izvučene kartice ovisno o broju igrača, na kojima ostvarite naznačene bodove ili bonuse ako ste zadovoljili određene uvjete za njih isto naznačene na tim karticama u vidu završenih struktura ili skupljenih resursa. Pomaže što novčići i kruhovi mogu zamijeniti određene uvjete

Zanimljivost ove faze je što su sve kartice foruma složene u rešetku, a u toj fazi igrači polažu svoj marker na dodirno polje između dvije bilo koje kartice pa se tako ostvaruju bonusi sa obje kartice. Caka je u tome što ako ne ispunjavate uvjete na jednoj ili obje kartice na koje ste stavili svoj marker, gubite 4 boda po kartici. Jednom postavljeni markeri se ne miču ( tako svaki igrač ima po 4 markera, jedan za svaku rundu), pa je u svakoj sljedećoj rundi sve manje dostupnih mjesta na karticama foruma. Redoslijed igrača prilikom postavljanja markera je određen položajem na traci postignuća pa tijekom prije opisane akcijske faze pločica često paralelno vodite utrku za prvo mjesto na toj traci izgradnjom određenih struktura ili postavljanjem pločica na određenim poljima na vašem imanju

Jer trudite se steći prednost pred protivnikom na početku faze foruma, pronaći najbolje kombinacije bonusa koje možete skupiti a pritom i efikasno blokirati protivnika prisiljavajući ga da uzme slabije bonuse ili čak zaradi negativne bodove zbog neispunjavanja uvjeta. Moguće je i slučaj gdje ćete namjerno blokirati određena mjesta na forumu i pritom pretrpjeti negativne bodove ako procijenite da će vam inače protivnik na istome ostvariti dosta bodova.

Na kraju igre možete ostvariti završne bodove na nekoliko načina, u vidu ostvarenih ciljeva ako ste završili određene strukture, skupljenih resursa i sl.

Svaki igrač uz ploču imanja dobije i ploču koja je istodobno učinkoviti likovni podsjetnik koje strukture ostvaruju koje bonuse i kako se provodi završno bodovanje te mjesto na kojem prikupljate resurse. Iz nekog razloga je ta ploča iako i dalje pregledna, lagano zamrljana kao da je lošije otisnuta ali to je možda samo do našeg primjerka.

Reigrivost
Reigrivost je ogromna, em je uvijek drugačiji položaj i redoslijed izlaženja pločica struktura koje slažete na glavnu ploču, em ima i dosta kartica foruma od kojih se samo neke koriste za određenu partiju i pritom se svaki put drugačije slože na ploču.

Također svaki igrač dobije 4 pločice perivoja koje se slože u okvir oko vašeg imanja a svaka stranica okvira prikazuje bonuse ako uspijete završiti određene strukture na točno određenom dijelu imanja. I tih stranica okvira ima dosta i svaki put se drugačije međusobno slože pa to isto utječe na reigrivost ali ovdje imamo i najveće zamjerke.

Prigovori :nee
Naime, rijetko kada cjepidlacim oko umjetnosti, dapače nisam ozbiljno shvaćao prigovore igrača na istu ali ovdje moram napomenuti da je ovo stvarno veliki minus za igru. Na stranu estetika, ona je, što se kaže, uvijek u oku promatrača, ali problem je što izravno utječe na igru u vidu nepreglednosti tijekom igranja što je posebice neshvatljivo jer je riječ o već 3. izdanju igru u kratkom roku otkako je igra izašla prvi put 2018. godine. Sama umjetnost je čak i ok i kada se zagledate, puna je detalja, ali boje su zagasite, tamnije, a dosta struktura ima tek određenu nijansu smeđe boje. Mi još i možemo razaznavati pločice premda bi neki mogli imati problema s tim, ali usprkos dobrom osvjetljenju, doslovce sam palio lampicu na mobitelu kako bih osvijetlio navedene okvire jer naprosto nisam razaznavao jednu smeđu strukturu od druge, treće ili četvrte posve različite strukture. U prvoj igri sam tako planski gradio posve pogrešnu strukturu na određenom mjestu.

Zaključak
Sve u svemu igra je zanimljiva mozgalica, dovoljno lagana i brza, koristi se još od naše prve ljubavi Carcassonnea nama omiljena mehanika polaganja pločica i rado ćemo je odigrati ako ne raspolažemo sa previše vremena, ali definitivno je potrebno novo izdanje zbog gore navedenih zamjerki.

Na našoj skali do 5, igra bi bila između 3 i 4. Iako vrlo dobra za igru udvoje, čini mi se da je pri većem broju igrača igranje tješnje.

Ako pak želite usporedbu sa Castles of Burgundy, potonji je definitivno bolji, dok je Carpe Diem lakši.
Divna recenzija,
Samo jedno, u nedostatku bolje riječi, upozorenje. Bonfire i Bora Bora su puno 'teze' igre i od Burgundy i od CD.
Posebno Bonfire. To je ludilo. Ako je Feld dizajnirao ove sve igre, onda je CB i Burgundy dizajnirao u napadu blagostanja, a druge dvije dok mu se svijet raspadao i još ga nekom stalno udarao štapom u glavu 😄
Meni su sve 4 u top 20. Feld je stvarno poseban lik.
Probaj Bruges...
Ovi su korisnici zahvalili autoru Nuuq za post (ukupno 2):
kockicajuri006
slika
kockica
Reactions:
Postovi: 2519
Pridružen/a: 09 vel 2015, 13:55
Lokacija: Zagreb - Rakovica
Ima zahvala: 2064 puta
 pohvaljen: 1348 puta
Kontakt:

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la kockica »

Jeste, malo sam zavirio u kutiju bonfirea, već vidim kako će nam se dimiti iz ušiju :D
Ovi su korisnici zahvalili autoru kockica za post:
Nuuq
Odgovori

Natrag na “Općenito o igrama i igranju”