Šta ste zadnje igrali?

Teme vezane uz igre, igranje, druženje, obitelj i psihologiju igranja
Avatar
realuka
Reactions:
Postovi: 388
Pridružen/a: 27 ožu 2020, 15:29
Ima zahvala: 985 puta
 pohvaljen: 1011 puta
Kontakt:

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la realuka »

https://boardgamegeek.com/boardgame/256 ... isodes-1-2

Epizoda 1

Dice drafting-worker placement sa 3 area majority elementa. Igra zvuči kao neki semi-coop, ali nije baš takva jer bez obzira kolko se zajedno borite protiv napada dinosaura, ako imaš priliku zajebat ćeš protivnika i poslati dinose da mu unište settlementse ruga_se

slika

Dice-drafting je super ukomponiran u area majority jer te kockice koje odabereš ti mogu pomoći u tome da imaš većinu, ali isto tako moraju ti odgovarati za potrebnu akciju i naravno da protivnikovu kockicu možeš poslati na njemu nebitno mjesto ako ju draftaš, izgubiš nekoliko pratitelja ali njemu možeš napraviti puno veću štetu.

slika

Inače igra je izrazito tematska jer sve što radiš zapravo ima smisla, a pobjeđuje onaj koji je skupio više pratitelja. Pratitelji se skupljaju uglavnom ako dobro braniš bazu i ako si najprisutniji u obrani baze(area majority), ako najčešće ispunjavaš zahtjeve nadređenih(area majority), te velik dio kad ti ljudi "glasaju" za tebe, a glasaju za tebe ako si sa infrastrukturom prisutniji od ostalih u bazi(area majority), a i naravno da se pratitelji mogu i izgubiti, npr ako pustiš hrpetinu dinosaura da razvale kamp bez obzira što uništavaš građevine protivnika i ti gubiš sljedbenike jer si pustio dinosaure u kamp.

Uglavnom svi ti odnosi sa temom i mehanikama su odlično isprepleteni. Još koji put epizoda 1 pa onda epizoda 2 (što je totalno drugačija igra) pa onda kampanja kroz 2 epizode. Uz to igra dolazi sa odličnim insertom (neke stvari su mogle biti bolje jer prsti ne stanu baš svugdje, ali za setup s ovoliko komponenti je spas)

A možda najzanimljiviji dio (nisam ga nigdje nikad prije vidio) mi je da se kockice koje utječu na rasplete borbi i sličnih situacija mogu zamjeniti totalno drugim mehanikama kako bi skoro skroz smanjio faktor sreće, iako to nije tematski igru odvodi u smjeru vrhunskog euro gamea.
Ovi su korisnici zahvalili autoru realuka za post (ukupno 9):
dadoPapaverkockicaMago de UmagotanelornsadistikoTeehee(R)smurfORnotsamwise
Avatar
Deni
Reactions:
Postovi: 582
Pridružen/a: 28 lip 2015, 19:46
Ima zahvala: 671 put
 pohvaljen: 1027 puta
Kontakt:

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la Deni »

https://boardgamegeek.com/boardgame/233 ... r-age-sail
slika

Opet ja. Sorry, zaredalo se nakon mjeseci suše :D
Ovu igru jako dugo pikiram za isprobati. Mozda bi je vec nekom prigodom i kupio (kao npr lani u Essenu za 55€), ali zbog (pre)velike kutije i plasticnog inserta imao sam dvojbe.

No, pustimo estetiku, gameplay je bitan. Pozitivno me iznenadilo koliko brzo i pitko se igra u pet igraca. U sat ipol smo zavrsili partiju. I iako to zvuci kratko tajna je u vrlo jednostavnim akcijama, koje postaju sve limitiranije kako runde prolaze. Ogoljeno gledajuci, radi se o apstraktnoj igri, u kojoj ce igraci do kraja partije postaviti 90(?) tokena na plocu i zbrojiti bodove. Kazem to na ovaj nacin, jer prakticki to je glavno meso igre. Vaznost gdje se postavljaju diskovi su: a) daju mogucnost kolonizacije i treada tamo gdje su vam jedinice (diskovi) postavljeni i b) dva spojena diska u nizu daju tri boda na kraju partije (umjesto dva, ako nisu povezani).

Ostale akcije su po meni popratne, koje te samo jacaju da ostvaris ovaj cilj. Osim akcije stavljanja tokena na plocu (ship ili colonise), moze se igrati trade akcija koja boosta trackove, koji otkljucavaju bolje bonuse i daju vise bodova. i na kraju, moze se napasti nekoga tj izbiti tudji disk s polja. Igrali smo i s ekspanzijom koja daje malo sirine, ali nista posebno...

Vrlo jednostavno, pitko, elegantno, ali ne bi rekao da je ovo gateway igra, nekako nema taj osjecaj.

Iako nema previse dodirnih tocaka s https://boardgamegeek.com/boardgame/140 ... ncis-drake moram priznat da mi je ta igra dosta mesnatija, a ima slican osjecaj na kraju igre. Svakako se radi o jedinstvenom naslovu. Slican gameplay nisam jos susreo i mislim da ljubitelji midweight eura nece pogrijesiti ako zele malo prosiriti raznolikost na polici.
Ovi su korisnici zahvalili autoru Deni za post (ukupno 9):
dadoCrazyBunnyGuyKillatanelornkockicasadistikoTeehee(R)samwiseMago de Umago
slika
Avatar
samwise
Reactions:
Postovi: 76
Pridružen/a: 20 lip 2020, 11:47
Ima zahvala: 158 puta
 pohvaljen: 240 puta

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la samwise »

Prije tjedan dana smo u dvoje probali https://boardgamegeek.com/boardgame/247 ... ter-cities.

slika

I moran priznat da mi je igra jako dobra. Posebno mi se sviđa izbor akcija, di je karta jaka a akcija slaba, ili obrunto, te srednja jačina i karte i akcije. Uvik se ima nešto za odigrat. Nakon tog jednog igranja igra djeluje jako balansirana, završili smo u 2 boda razlike. Možda se samo tako potrefilo jer ni jedan ni drugi nismo bili sigurni u kojem smjeru ić.

Prekjučer smo nakon duge pauze, mislin da smo u prvi misec zadnje igrali, nastavili Jaws of the Lion.

slika

Bila je malo izmijenjena postava jer je stalni član u zadnji tren otkaza. Ja san ima obavezu u 20:00 pa nan je kraj scenarija bia na prišu ali smo ga uspili odradit uspješno do kraja. Nadan se da ćemo se uskoro uspit opet okupit, ili ćemo u dvoje nastavit, jer ovom priki koji je prvi put igra se nije baš svidila igra.

Sinoć smo po prvi puta igrali https://boardgamegeek.com/boardgame/193 ... ascendancy.

slika

Video koji smo pogledali za upute je traja 45 min i bia je poprilično dosadan. Neke stvari nije spomenia pa smo dosta tražili po rulebooku.

E da ako neko zna, kako se sve dobiju warp tokeni? Nisan uspia nać sinoć tokon igre u rulebooku. I ako neko ima ekspanzije ako može reć koje su mu/joj najbolje. Mislin da ću definitivno uzimat neke nekad u budućnosti.

Siguran san da smo neke stvari krivo odigrali pa ću za drugu partiju bolje proučit pravila.

Igrali smo ka ubrzana pravila, da ne traje predugo partija, i tako nan je trajala mislin dva ipo sata.

Uglavnom nama dvojici se svidila, dragoj baš i ne. Ona je Star Wars fan, pa joj nije bilo previše zanimljivo bit Klingonka.

Malo mi je jedino bilo bezveze šta smo samo dvi civilizacije otkrili, uglavnom su sve bili virgin planeti ili krize.

Ostalin danima smo više puta zaigrali Crew Mission Deep Sea, jednu večer Potion Explosion, drugu Gizmos par partija, pokoju Nicodemusa, jednu Ark Nove itd. Malo više se igra u zadnje vrime :D
Ovi su korisnici zahvalili autoru samwise za post (ukupno 8):
PapaverrealukasadistikotanelorndadoMago de UmagoValsimDeni
slika
Avatar
CrazyBunnyGuy
Reactions:
Postovi: 794
Pridružen/a: 15 svi 2018, 15:36
Ima zahvala: 283 puta
 pohvaljen: 608 puta
Kontakt:

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la CrazyBunnyGuy »

Underwater Cities zbilja jest fino balansirana igra, koliko se meni čini iz ovih 13 odigranih partija. Kao što si rekao, zbilja se ima uvijek nešto napraviti, a najveći luck element su karte no možeš ih toliko navući tijekom turna da nije problem poslije odbaciti i zadržati tri najbolje (iako ponekad boli odreći se nekih koje su super). Igrači si realno sami mogu navući probleme na grbaču ako ignoriraju final scoring karte u sredini ploče, ja obično pokušavam svoju strategiju prilagoditi ponudi i zgrabiti najbolje karte čim prije, ali opet, ne prerano, da mi ne budu dead weight u ruci.
Ovi su korisnici zahvalili autoru CrazyBunnyGuy za post:
samwise
Avatar
samwise
Reactions:
Postovi: 76
Pridružen/a: 20 lip 2020, 11:47
Ima zahvala: 158 puta
 pohvaljen: 240 puta

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la samwise »

CrazyBunnyGuy je napisao/la: 31 svi 2022, 10:13 Igrači si realno sami mogu navući probleme na grbaču ako ignoriraju final scoring karte u sredini ploče, ja obično pokušavam svoju strategiju prilagoditi ponudi i zgrabiti najbolje karte čim prije, ali opet, ne prerano, da mi ne budu dead weight u ruci.
Kako je meni ploča bila naopako, ja san ih manje više do pred kraj partije ignorira, ali na sriću ima san uvjete za neke pa je opet ispalo ok, i odma mi je bilo u glavi, idući put dobro ih pogledat na početku partije.
slika
Avatar
Valsim
Reactions:
Postovi: 3145
Pridružen/a: 12 tra 2013, 23:20
Lokacija: Zagreb
Ima zahvala: 2325 puta
 pohvaljen: 2404 puta
Kontakt:

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la Valsim »

@samwise
Iako posjedujem nisam još imao priliku zaigrati Star Trek: Ascendancy, ali od proučenih partija igara na YouTubeu, Borg Asimilation mi se čini najzabavnijim. Doda Borg frakciju kao AI prijetnju svim igračima, a prvi igrač čija frakcija bude asimilirana može direktno zaigrati s njima. Sve ekspanzije dodaju nove frakcije sa svojim zanimljivostima, no ova s Borgovima mislim da ipak prednjači.

Underwater Cities nam niti nakon skoro 100 partija nije postala dosadnom. Doduše od polovice partija smo uključili ekspanziju koja doda još ekstra karte, unikatne korporacije i mnoštvo drugih zanimljivosti.
Ovi su korisnici zahvalili autoru Valsim za post:
samwise
Možete otkriti više o osobi u sat vremena igre, nego u godinu dana razgovora. - Platon
Avatar
samwise
Reactions:
Postovi: 76
Pridružen/a: 20 lip 2020, 11:47
Ima zahvala: 158 puta
 pohvaljen: 240 puta

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la samwise »

Valsim je napisao/la: 31 svi 2022, 12:05 Iako posjedujem nisam još imao priliku zaigrati Star Trek: Ascendancy, ali od proučenih partija igara na YouTubeu, Borg Asimilation mi se čini najzabavnijim. Doda Borg frakciju kao AI prijetnju svim igračima, a prvi igrač čija frakcija bude asimilirana može direktno zaigrati s njima. Sve ekspanzije dodaju nove frakcije sa svojim zanimljivostima, no ova s Borgovima mislim da ipak prednjači.

Underwater Cities nam niti nakon skoro 100 partija nije postala dosadnom. Doduše od polovice partija smo uključili ekspanziju koja doda još ekstra karte, unikatne korporacije i mnoštvo drugih zanimljivosti.
I ja san to već gleda. Vidia san zamjerke nekih da je Borg dosta jak, i da nije balansiran u odnosu na ostale, iako je i meni Borg najzanimljiviji za dodat. Još ću detaljnije istražit prije nego se odlučin za kupovinu neke.

Underwater Cities je prijateljeva, prenit ću mu ovo za ekspanziju :D
slika
Avatar
mado
Reactions:
Postovi: 2284
Pridružen/a: 11 srp 2011, 11:42
Lokacija: Mursko Središće
Ima zahvala: 1183 puta
 pohvaljen: 1172 puta
Kontakt:

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la mado »

Evo da i ja ovdje nešt napišem nakon skoro 3 mjeseca neigranja uživo. Krenula sezona planinarenja i igranja u visinama. Prošli vikend je bio idealan za to, pa smo malo planinarili po kiši, a puno igrali The Crew, čak 20tak puta u 4 i 5 igrača. Odličan jednostavan coop.

https://boardgamegeek.com/boardgame/284 ... lanet-nine

slika


2x smo zaigrali i dobre stare ofce u 3 i 4 igrača.
https://boardgamegeek.com/boardgame/1403/turn-tide

A evo vam i alpski pozdrav s Golice

slika
Ovi su korisnici zahvalili autoru mado za post (ukupno 6):
dadosadistikosamwisekockicaValsimZorzy
Avatar
frastarc
Reactions:
Postovi: 340
Pridružen/a: 22 svi 2020, 13:39
Ima zahvala: 465 puta
 pohvaljen: 565 puta
Kontakt:

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la frastarc »

Ovaj vikend je uglavnom bio posvećen novopridošlim igrama https://boardgamegeek.com/boardgame/312 ... uins-arnak i https://boardgamegeek.com/boardgame/266192/wingspan (nažalost https://boardgamegeek.com/boardgame/308 ... aput-regni kao malo kompliciranija od ove dvije nije stigla na stol ovaj vikend), uz par partija https://boardgamegeek.com/boardgame/198 ... s-pictures).

https://boardgamegeek.com/boardgame/312 ... uins-arnak
smo odigrali igrali 6 partija ( 3x u 2p, 2x u 3p i 1x u 4p. )
Na prvu je svima djelovala komplicirano, ali nakon jednog kruga svi su rekli da im je jako brzo sjela. U 2 igrač mi je možda najbolja, a u 4 možda najlošija (zna se zalomiti puno downtime-a pred kraj igre kad se počnu nizati comboi s kartama)
Meni izvrsna 9/10- jedva je čekam ponovno igrati
slika


https://boardgamegeek.com/boardgame/266192/wingspan
Igrali smo je 4 puta (2x u 2p i 2x u 3p)
Ugodno iznenađenje. Vrlo brza i ugodna za igrati. Bio sam poprilično skeptičan oko ove igre jer je klasificirana kao "lightwegiht" i "family game". Po meni je igra easy to learn - hard to master. Izvrsno mi je što igru objasnim za par min i svi zanju što mogu očekivati od igre. Imaš samo nakoliko akcija i to je to.
Na prvu igra izgleda kao vrlo "luck dependent" al mislim da to i je premisa ove igre, kako najbolje zaobići ili implementirati karte koje dobiješ u svoj engine. Možda je malo multiplayer solitaire, ali nekako ne smeta. Žena je bila također skeptična i jedva sam ju nagovorio da odigramo i rekla je samo da joj je izvrsna (tako da nam se već vjerojatno nazire Europska ekspanzija :D )

Zadnju partiju smo svi bili u par bodova razlike, a svak je išao drugačijom taktikom.
Za sada, također 9/10 - jedva je čekam ponovno igrati
slika
Ovi su korisnici zahvalili autoru frastarc za post (ukupno 5):
PapaverdadorealukaCrazyBunnyGuykockica
Avatar
Aliensb
Reactions:
Postovi: 292
Pridružen/a: 07 ruj 2021, 18:56
Ima zahvala: 233 puta
 pohvaljen: 348 puta
Kontakt:

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la Aliensb »

frastarc je napisao/la: 31 svi 2022, 14:42

https://boardgamegeek.com/boardgame/312 ... uins-arnak
smo odigrali igrali 6 partija ( 3x u 2p, 2x u 3p i 1x u 4p. )
Na prvu je svima djelovala komplicirano, ali nakon jednog kruga svi su rekli da im je jako brzo sjela. U 2 igrač mi je možda najbolja, a u 4 možda najlošija (zna se zalomiti puno downtime-a pred kraj igre kad se počnu nizati comboi s kartama)
Meni izvrsna 9/10- jedva je čekam ponovno igrati

Meni je Arnak najbolji u 2p, pa 1p, 3p,4p
Ovi su korisnici zahvalili autoru Aliensb za post:
frastarc
slika
Odgovori

Natrag na “Općenito o igrama i igranju”