Nedavno smo odigrali Deal with the Devil i pripremajući se za igru pogledao sam nekoliko recenzija. U jednoj recenziji (koja je bila negativna) recezentica je spomenula kako ne voli uzimati pozajmice (loan) u igrama i kako nije uspijela ništa izgraditi u prvom krugu igre. Kada smo mi odigrali Deal with the devil, vidjeli smo da su pozajmice bitan dio igre i zahvaljući njima izgradili dosta zgrada. Da je recezentica uzela pozajmicu, uspijela bi napraviti prvu zgradu, započeti svoj engine i sigurno dobiti više bodova na kraju igre.
Kada sam kretao sa modernim društvenim igrama instiktivno sam zazirao od negativnih bodova i pozajmica. Takve stvari sam shvaćao kao isključivo negativnu stvar, u mojim očima to je bilai kazna jer nisi dobro odigrao svoje poteze. Takvog razmišljanja sam se dugo držao do jedne partije Tzolkina sa @Bojan1983 kada je on tokom igre uzeo 3 ili 6 negativnih bodova za nehranjenje ljudi, ali je nakraju igre bio debelo ispred sa bodovima naprema nama koji smo se trudili hraniti sve ljude svaki put kada je došlo hranjenje (on je imao oko 90-100 bodova, mi smo bili oko 50 nakraju igre). Od tada sam shvatio da nekoliko negativnih bodova tijekom igre nije problem ako nakraju igre radi toga imate više bodova.
Pošto uglavnom igramo euro igre, nakon te partije Tzolkina čim bi igra spomenula da ima pozajmice ili penale za nešto, odmah bi pomislio da li postoji strategija koja uključuje povremeno uzimanje negativnih bodova, pozajmice i sl. Svakako sam počeo više uživati u euro igrama jer se povećao broj mogućih strategija u igrama.
Prije u Great Western Trailu nitko nije htio raditi delivery u Kansas city (-6 bodova nakraju igre ali se dobije 6 novaca), sada svi obave barem jedan, često i dva deliverya u Kansas city. U Brass: Birminghamu sam rulebook spominje kako se ne morate bojati pozajmica, mi ih uzmemo nekoliko tijekom partije. Naravno, bude gušt kada uspiješ odigrati bez pozajmice.
Koja je vaše iskustvo? Da li vi zazirete od negativnih bodova/pozajmica? Da li volite istražiti da li će se otvoriti nove mogućnosti/strategije u igri ako uzmete nekoliko negativnih bodova ili sličnih penala?