BGP - Boardgaming Petrinja

Teme vezane uz igre, igranje, druženje, obitelj i psihologiju igranja
Odgovori
sadistiko
Reactions:
Ima zahvala: 3720 puta
 pohvaljen: 3846 puta
Kontakt:

Re: BGP - Boardgaming Petrinja

Post Postao/la sadistiko »

25.6.2024.

Nakon dužih izostajanja većeg broja ekipe napokon smo se skupili za 2 stola.
Za jednim stolom smo @Metalah , Čaks i ja stali uz https://boardgamegeek.com/boardgame/301257/maglev-metro dok je za drugim ostatak išao igrati https://boardgamegeek.com/boardgame/296912/fort

slika

slika

Da skratimo priču, nije nam baš najbolje legao Maglev. Nekako nismo imali osjećaj da možemo puno toga napraviti. Metalah je uvjerljivo pobijedio dok je Čaks bio daleko najgori.

slika

Tematski radiš mrežu pruge za svoje vlakove po gradu i sve mora biti jedna linija, a sa ostalim igračima se natječeš tko će pokupiti i prevesti više putnika u raznim bojama što ti na tvojoj ploči donosi razne benefite ili samo bodove na kraju igre, ali i na taj način pojačavaš svoje akcije i neke tek uključuješ. Taj dio mi je ok, ali ne znam, premlaka mi je igra, a kupio sam odmah sve mape koje su ikad izašle kad je bio KS. Šteta. Svakako ću joj dati još koju šansu i probati još koju mapu.
Za drugim stolom je ekipa bacila Fort dok dođe Mateo, ali je on došao dosta rano pa je morao čekati dok oni ne završe svoju partiju dosta dugo.

Pošto smo dosta brzo završili posudili smo igru od Mihaele - https://boardgamegeek.com/boardgame/140933/blueprints

slika

Dosta jednostavna igra i odradili smo je dosta brzo. Nije me se nešto posebno dojmila. Fora za tu i tamo odigrati. Ovdje skupljaš kocke i slažeš ih u neke određene grupacije po pravilima.

Za drugim stolom je ekipa nakon Forta bacila https://boardgamegeek.com/boardgame/236 ... st-kingdom u petero.

slika

Mi smo pak uzeli i treću igru pošto smo završili prije Arhitekta. Ovaj puta smo posudili igru https://boardgamegeek.com/boardgame/23808/galebari
Mihaela ju je osvojila na Tumblin Dice-u na našem DDI-u ako se dobro sjećam.

slika

E od ove igre nisam baš ništa očekivao, pošto je to kartaška igra i još pri tome sićušna, a znate mene, daj mesa ;-)
U svakom slučaju, iako smo naišli na neke "nelogičnosti" u pravilima koje BTW nismo ni imali nego nam ih je Mihaela prepričala po sjećanju pošto su ih ostavili greškom doma. Ali smo se dobrano nasmijali kad smo čitali tekstove sa karata i na koje cake galebari faćaju razne koke stranjkinje. Baš smo se zabavili. Šteta je što mi se čini da igra nije baš najbolje balansirana, jer moj Ante je rijetko koju žensku mogao baš osvojiti osim ako ostala druga dvojica nisu imali više svoje najjače karte. Pričao sam s dizajnerom i rekao je da ove godine planira za Essen izdati redizajniranu igru što se tiče pravila pa će valjda ispraviti neke slabije strane igre.
Kad je ekipa završila sa Arhitektima koji su im se jako svidjeli, išli smo doma.

27.6.2024. Search for the Planet X

Jednu večer sam mlađeg sina, u naumu da ga malo dovojim od laptopa, nagovorio da probamo https://boardgamegeek.com/boardgame/279 ... r-planet-x

slika

Iako ne volim igre dedukcije, ovu sam zapravo uzeo greškom jer sam je pobrkao sa igrom Beyond the Sun.
Bilo kako bilo, mi smo se bacili u potragu za Planetom X koju tražimo pomoću par akcija. Ovo bi mi možda mogla biti i najbolja igra sa mehanikom traženja skrivenih informacija jer mi je tematski ok, a i sama igra nije prejednostavna, čak postoje i expert pravila. Svakako je moram još koji puta odigrati. Minus za one koji ne vole mobile app-ove je da se ova igra ne može igrati bez app-a. Ok, moguće je igrati samo s jednim mobitelom/tabletom, ali mi se to čini nepraktičnim.

1.7.2024. Container i Istanbul

Nakon dužeg vremena smo zaigrali i kod Čaksa doma. Pošto nam se pridružio stari igrač Duko koji je odselio u Dansku, Čaks mu je udovoljio i zaigrali smo po njegovoj želji https://boardgamegeek.com/boardgame/26990/container

Čaks je nabrzaka i ne dovolljno detaljno objasnio pravila, jer i mi smo već zaboravili koliko nam često daje da je igramo :-(

slika

Uf, baš sam dobro krenuo od početka i bio sam uvjeren da sam dosta dobar dok nismo došli do bodovanja :facepalm :lol:
Šupak Čaks je "slučajno" zaboravio napomenuti da se kontejneri u boji koje najviše imaš prvo bacaju, pa onda ide brojanje. Tako da sam tu izgubio hrpetinu bodova jer sam zaboravio na to važno pravilo. sbatine
U svakom slučaju, meni draga igra i ovaj puta smo imali svi puno love jer se nije štedilo pri aukcijama!

Kako smo završili negdje oko 23 sata rekli smo baciti još nešto kraće. Odluka je pala na https://boardgamegeek.com/boardgame/148949/istanbul

slika

Bome, Metal nas je razvalio dok se nismo ni snašli :-)
Odlična večer s dvije jako dobre igre.

3.7.2024. Posjet dadi u Koprivnicu

Već duže vrijeme se @dam-dam i ja spremamo kod dade u Koprivnicu, ali nikako pa nikako. I ove godine smo rekli, dosta toga i idemo kako god.
Kako se niko drugi od naše ekipe nije javio za ovaj put pitali smo Dedu Zaka da on ide s nama na što se on rado odazvao.
Krenuli smo ranom zorom i sreli se kod Buzina s Dedom i dalje s njegovim autom krenuli za Koprivnicu.
Prvo nas je dado počastio jednim finim doručkom (fala mu na tome) pa smo se onda bacili na već unaprijed dogovorenu partiju https://boardgamegeek.com/boardgame/181 ... igals-club
Ojojjoj, ovo mi je igra u top 10 a nismo je igrali već par godina.

slika

Trebalo se dobrano podsjetiti kako se igra igra, ipak je prošlo dosta godina, ali srećom nije prekomplicirano za objasniti, ali za odigrati, e tu već ima kvaka :-)
Čisto ukratko za one koji možda nisu nikad čuli za ovu genijalnu igru. Mi smo društvo ludih aristokrata u Engleskoj i više ne znamo kud bi sa sobom, nego smo se dogovorili da rastraćkamo svu imovinu, da izgubimo dobar glas i da uništimo svoje glasačko tijelo.
Odličan i duhovit art u igri baš diže ovu igru. Sve u svemu, trudili smo se biti što gori u društvu, mjenjati skupljju imovinu za jeftiniju, pa onda to još prodati po što nižoj cijeni. Raskućit sve na sve strane i na kraju, skoro pa kao u stvarnom životu ja sam uspio za samo jedan bod pobijediti ispred Damira. Igra je baš odlična i svima se svidjela (Dam Dam je već igrao prije). Ne znam kako ne uspije češće izaći na stol. Zanimljivo st kod ove igre je da se može kombinirati sa Last Will-om slične tematike gdje je onda Last Will jedan od 3 modula u igri. Mi smo ovaj puta naravno igrali sa sva tri kao pravi momci ;-)

Nakon Prodigalsa je Deda Zak molio dadu da nam objasni kako se igra https://boardgamegeek.com/boardgame/346501/mille-fiori i odma smo ga igrali sa expanzijom The Masterpieces.

slika

Ovu igru sam zapamtio jer je Slaven iz Osijeka uvijek pokazuje nekome na DDI-evima pa reko ajde da vidimo što je to. Ovoje igra gdje stavljaš svoje neke staklene (čitaj plastične) rombove po ploči i pomoću kojih skupljaš i skupljaš hrpetinu bodova. Još uvijek mi nije jasno koliko je to dobro izbalansirano, ali ima poteza kad dobiješ jedan jedini bod, a onda nekad kasnije dobiješ preko 50. Ali na kraju nije bila toliko velika razlika u bodovima i svakako je bilo zanimljivo. Možda nije izgledom najprivlačnija igra, ali svakako dobra za odigrati.

Mislim da smo onda išli opet jesti. Pošto smo se došli igrati jednoglasno smo odlučili da nećemo ići nikud van na ručak u neki restać ili sl. nego smo opet jeli nareske od doručka da se čim prije vratimo za stol ;-)

Jedva sam uspio nažicati ekipu da igramo https://boardgamegeek.com/boardgame/366 ... -the-metal

Iako sam igrao ovu igru proljetos na našem DDI-u, nisam baš najbolje pohvatao pravila. Kasnije sam kupio igru ali nikako se odlučiti na proučavanje i ponovno igranje.

slika

I baš mi je drago da sam ih nagovorio, a mislim da i ostalima nije žao jer je partija bila baš uzbudljiva. Ok, Dam Dam je malo pretjerivao s formulom pa je izletio na pola staze, ali borba za prvo mjesto je bila baš dobra. Kasnije u drugom krugu smo Deda Zak i ja pobjegli malo, a Dam Dam je uspio donekle sustići dadu. Bilo je još malo nade da sustignem Dedu, ali nije se pokolebao i izvukao je zadnje atome energije iz svoje formule.Deda Zak prvi, ja drugi, dado treći i Dam Dam četvrto mjesto. Baš odlična igra i moram je čim prije odigrati doma sa svojim dečkima da vidim što će oni reći.

Nakon utrke je Dam Dam navijao za Golem, ali se većina ipak priklonila https://boardgamegeek.com/boardgame/283 ... on-airways

Bome i ovo smo već skoro zaboravili kako se igra pa smo morali malo proroštati po pravilima kako bi se podsjetili detalja.

slika

Ova mi je igra ispočetka bila jako jako draga, ali nekako mi sad više nije top. Ne znam, možda nisam bio raspoložen za nju, a tako sam je i odigrao. Totalno loše odluke i na kraju sam bio najlošiji.

Za kraj smo odigrali još i https://boardgamegeek.com/boardgame/398 ... last-catch

slika

Dadina kreacija koja još nije predaleko dogurala u izradi. U suštini igra je zanimljiva ali svakako će trebati još brusiti dosta stvari.
Nakon ovoga smo se spakirali, pozdravili i krenuli kući. Predivno cjelodnevno igranje koje ćemo pamtiti!

Ovo će biti i dovoljno za ovaj puta, malo se skupilo pošto u zadnje vrijeme nisam baš imao puno vremena za pisanje pa onda bude ovakvo malo deblje štivo, sorry vjernim čitačima :ljubav :kava
Ovi su korisnici zahvalili autoru sadistiko za post (ukupno 9):
dadoStipsMirekCrojuri006danijel2008ValsimLourdinblacxtanelorn
slika
Valsim
Reactions:
Ima zahvala: 2393 puta
 pohvaljen: 2599 puta
Kontakt:

Post Postao/la Valsim »

@sadistiko
Kolko fotki i teksta, pokušavaš čak i mene nadmašiti :D .
Možete otkriti više o osobi u sat vremena igre, nego u godinu dana razgovora. - Platon
Mago de Umago
Reactions:
Ima zahvala: 908 puta
 pohvaljen: 1037 puta
Kontakt:

Post Postao/la Mago de Umago »

Meni tako žao što sam davnih dana izgubio Galebare, morat ću gazdu pitat ima li koju kopiju negdje kod kuće.
slika
sadistiko
Reactions:
Kontakt:

Mago de Umago je napisao/la: 10 srp 2024, 09:09 Meni tako žao što sam davnih dana izgubio Galebare, morat ću gazdu pitat ima li koju kopiju negdje kod kuće.
Ovaj Essen ti izlazi nova verzija tako da se malo strpi pa će biti :geek:
slika
grof
Redovni član udruge
Reactions:
Ima zahvala: 1622 puta
 pohvaljen: 2445 puta
Kontakt:

Post Postao/la grof »

Mago de Umago je napisao/la: 10 srp 2024, 09:09 Meni tako žao što sam davnih dana izgubio Galebare, morat ću gazdu pitat ima li koju kopiju negdje kod kuće.
A iz pouzdanih izvora znam da će imati i nove mehanike u igri. :) Bit će ih i kod mene na webshopu.
Ovi su korisnici zahvalili autoru grof za post:
Mago de Umago
Ne prestajemo igrati jer smo ostarjeli, nego smo ostarjeli jer smo prestali igrati. - G.B. Shaw
Noghri
Reactions:
Ima zahvala: 223 puta
 pohvaljen: 217 puta
Kontakt:

Post Postao/la Noghri »

Hmm, sad cu morat i to kupit...

Bas vam hvala...
sadistiko
Reactions:
Kontakt:

25.7.2024. - Red Outpost i Red Cathedral

Bio je slab odaziv pa smo se okupili samo @Čaks , Yella i ja

slika

Prvo smo zaigrali https://boardgamegeek.com/boardgame/287589/red-outpost
Dečkima je bilo prvi put i dosta dobro su pohvatali igru.
Ovdje viewtopic.php?p=90506#p90506 sam opisao ovu igru pa da se ne ponavljam.
Čaks je dobio partiju i svima se svidjela. Ocjene između 8 i 9.

slika

Ovu igru su svi već igrali pa smo brzo zaigrali. Na kraju je ispalo da je Čaks pobijedio, ali sam se sjetio da smo Yella i ja krivo uzeli bodove za jedan toranj koji smo bili izjednačeni pa sam onda ipak ja dobio partiju. Dobre su mi i jedna i druga, ali Katedrala mi je ipak draža. Imam i expanziju i ne znam kad ću je konačno staviti na stol.
Ovi su korisnici zahvalili autoru sadistiko za post (ukupno 5):
juri006edvinustanelornpriroda15Valsim
slika
sadistiko
Reactions:
Kontakt:

2.8.2024. Shipwrights of the North Sea: Redux i Knarr

Za jučer su bile velike najave velikog broja ljudi, ali se sve na kraju svelo na nas 4:
Mateo, Prika, Edo i ja.
Prvo smo po zakuhanoj školi tražili slobodnu učionicu koja ima klimu i nije zaključana. Trenutno je školu okupiralo nekoliko firmi koje preko praznika unutar škole prima ljude na potpisivanje prošlogodišnjih novih izmjera čestica pa je dosta razreda zaključano. Kad smo napokon našli razred unutra je bilo toliko vruće da ni klima nije puno pomogla.

Prvo je na stol došla tek kupljena: https://boardgamegeek.com/boardgame/386 ... -sea-redux
Prvo smo morali poslivati i jednu i drugu igru. Malo smo se našalili da smo se našli na sleevanju, a ne na igranju.
Nakon Edinog objašnjavanja smo krenuli na igru.

slika

Igra nije loša, puno je tu mogućnosti slaganja nekog engine-a ali mislim da nije od onih koje iz prve možeš super odigrati. Treba ipak dobiti neki osjećaj što očekivati od karata. Ja sam tradicionalno bio loš, ali svidjela mi se igra. Ono što mi se nije svidjelo, je što ako se želi igrati brže onda se igra simultano, a to znači i na povjerenje. Dok radiš svoje poteze nema šanse da još stigneš paziti što i ostali igrači rade. Pa mu to dođe ko onaj vic od Deda Zaka koji kaže da je Muju opasno krenuo poker kad je skužio da Englezi igraju na povjerenje i ne pokazuju što imaju u ruci ;-)
Tematski se radi o vikinškim brodogradilištima gdje radimo brodove, ali i razne građevine i skupljamo ljude koji će nam pomoći u što boljoj brodogradnji. U biti igra je full soliter u više igrača. Niko s nikim ništa nema.

slika

Ovdje je još i riječ o popravljenoj verziji starije igre od Graphil Games-a. Sad im više ni kutije nisu onako minijaturne kakve su bili iz serijala North Sea i Western Kingdom-a, pa neće pasati u kolekciju s ostalim igrama iz istog serijala.
Mateo nas je razvalio (ili ga je samo krenulo ;-) ) a ocjene za igru su varirale između 7 i 9,5.

Mateo je morao doma, i taman kad sam ga puštao van iz škole vidim da je vani divota zahladilo jer je bilo nekakvo nevrijeme prošlo kroz Petrinju. Nije bilo tuče ni kiše, nego samo jak vjetar. Pošto smo se cijelo vrijeme parili u razredu pod klimom, sad smo rastvorili prozore, pustili da hladni zrak uđe unutra i ugasili jadnu klimu. Odmah je bilo puno ljepše i prozračnije.

Sljedeća igra na redu je bila https://boardgamegeek.com/boardgame/379629/knarr

To je pak forsirao Prika, a Edo ju je već igrao i onda je objašnjavanje opet palo na njega. Ovdje nije bilo puno toga za objašnjavanje pa smo brzo krenuli u novu partiju.

slika

Ovdje smo opet bili Vikinzi i borili smo se da okupiramo čim više novih teritorija. Igra je stvarno full jednostavna, samo dvije akcije: ili stavljaj kartu u svoj tablo ili napadaj zemlju pa troši karte iz tabloa i/ili daš svoje ljude umjesto tih karti. Ako napreduješ na prestiž traci onda na početku svakog kruga dobivaš bodove i vjerujem da se bez toga ne može pobijediti, što sam uspješno i dokazao na kraju kad su se gledali bodovi ;-)
Pa, svidjela mi se i ova igra, baš zato jer je full jednostavna, sad kolika je reigrivost treba vidjeti. Nekako imam osjećaj da sve uvijek bude sve svelo na istu stvar. Teraj čim prije na prestižu, a onda vataj usput i teritorije, ali treba vidjeti. Ocjene su bile 8,5 do 9.
Ovi su korisnici zahvalili autoru sadistiko za post (ukupno 4):
edvinusjuri006dadotanelorn
slika
sadistiko
Reactions:
Kontakt:

7.8.2024. Merchants Cove

Skupilo nas se 5 za probati https://boardgamegeek.com/boardgame/277 ... hants-cove

slika

Još jedna igra tipa Root ili slično gdje svaki igrač igra igru na skroz drugačiji narod ovisno o rasi/liku i sl. Zato je objašnjavanje potrajalo malo duže dok su se objasnili svi likovi kako se igraju. Tematski mi smo nekakva bagra koja prodaje svoju robu na nekom piratskom otoku i cilj je primamiti čim više pirata koji vama pašu u jednu od 3 luke, dok oni koji ne stignu na trgovanje rade sranja, ali i daju dodatne bodove. Sve u svemu, strka, zbrka i panika. Moj kapetan nije toliko kompliciran, ali mi se čini da nije dobro izbalansiran jer što god da radiš moraš vratiti sve što si koristio, dok neki drugi svoja postignuća nikad ne gube i svaki krug ih koriste. Svakako treba ponovo probati čisto da se ne zaborave pravila kojih stvarno ima dosta kad se sve zbroji i oduzme.

slika

Igra sama po sebi grafički izgleda lijepo.

Igra je dosta potrajala pošto nam je bilo prvi put, a mislim da su se pravila objašnjavala i do sat vremena.
Ocjene za igru su bile između 8 i 9.
Ovi su korisnici zahvalili autoru sadistiko za post (ukupno 6):
edvinustanelorndadoit's mejuri006Valsim
slika
Odgovori

Natrag na “Općenito o igrama i igranju”