VPN

Teme koje nemaju veze s igranjem, ali nas vesele
Angel
Reactions:
Ima zahvala: 6 puta
 pohvaljen: 2 puta

VPN

Post Postao/la Angel »

Pucam u prazno al zašto ne :)

Ima ovdje netko da se malo više razumije u VPN i kako najlakše uspostaviti vezu između dva udaljena računala (peer-to-peer)?

Ako ima netko više iskustva u tome neka me kontaktira il ću ja njega nazvat...
grof
Redovni član udruge
Reactions:
Ima zahvala: 1622 puta
 pohvaljen: 2452 puta
Kontakt:

Re: VPN

Post Postao/la grof »

a što bi konkretno radio između ta dva računala? Remotr, terminalni pristup?

peer-to-peer između dva računala baš nema neke svrhe...
Ne prestajemo igrati jer smo ostarjeli, nego smo ostarjeli jer smo prestali igrati. - G.B. Shaw
Angel
Reactions:

Post Postao/la Angel »

Ma imam "server" (starije računalo s win xp) u Sarajevu koji vrti Pantheon (računovodstveni program).

Tamo se radi računovodstvo za klijenta čiji je vlasnik u Sloveniji i želi imati pristup programu kako bi u bilo koje vrijeme mogao pristupit podacima.

Program ima mogućnosti da limitira pristup podacima ovisno o accountu. Pitanje je samo kako najefikasnije složiti neki VPN, tj povezati računala a da čovjeku dam samo pristup programu koji će mu dat pristup njegovim podacima...
grof
Redovni član udruge
Reactions:
Kontakt:

Post Postao/la grof »

Hah, Windows.... Ja takve stvari rješavam preko SSH protokola, kojem dodam mogućnost startanja Xorg-server aplikacija na udaljenom računalu i stvar šljaka, ali to radi na Linux mašinama.
No, SSH bi trebao raditi i na Windozama, no to ne znam kak bi išlo.
Imaš i čisti remote u Windowsima...
Ne prestajemo igrati jer smo ostarjeli, nego smo ostarjeli jer smo prestali igrati. - G.B. Shaw
Angel
Reactions:

Post Postao/la Angel »

Thx morat ću malo to progooglat, sjećam se iz svojih "gaming" dana kad smo koristili hamachi ili leaf za povezivanje al ne znam koliko su ti servisi pouzdani za nešto ozbiljnije od igranja.

A nisam nikad ni pokušavao podići remote u windowsima pa mogu i to probati, lol, to su windowsi koliko može biti komplcirano?

Znaš nekog da se bavi time il da bar ima neki besplatni (jeftini) servis preporučit za prvu ruku?
Mislim da je SSH imao neki problem s windowsima pa ću vjerojatno trebati neku alternativu.

U svakom slučaju moram naći neko privremeno riješenje, a dugoročno nabavit bolju opremu za Sarajevo...
grof
Redovni član udruge
Reactions:
Kontakt:

Post Postao/la grof »

nemam, nažalost. Živim u Linux svijetu :) Windowse koristim samo na poslu jer moram (inače bi i tu došao Linux)
smi
Reactions:
Ima zahvala: 0
 pohvaljen: 25 puta
Kontakt:

Post Postao/la smi »

Za pocetak imas dva skoro pa sasvim odvojena problema. Prvi je kako putem mreze (interneta?) pristupit drugom racunalu. Drugi je kojim protokolom korisnik pristupa Windows GUI-u.

Ja osobno ne bih bas bio sretan otvorit prema netu pristup racunovodstvenom programu, ali dobro.

Dakle prvi dio: dic vpn, moze i gorespomenuti hamachi ili direktno slozit port forward na samom ruteru da se moze doc do te kante.

Drugi dio: slozhit rdp (Remote desktop protocol) koji nativno dolazi s Windowsima. Sam nacin rada rdp-a ovisi o tome o kojim windowsima se radi, na XP-ima samo jedan session mozes imat aktivan, odnosno nece u isto vrijeme moc radit korisnik za samim racunalom i korisnik koji se spaja putem rdp-a. Na serverskim inacicama imas od 2 sessiona pa na dalje, ovisno o licencama. Ostale opcije ukljucuju VNC server instaliran na Windows kanti gdje svi korisnici koriste isti session simultano.

Opcija za razmislit, TeamViewer, skoro pa zero setup rjesenje, nije besplatno za komercijalno koristenje. Rjesava i problem spajanja i remote desktopa.
Angel
Reactions:

Post Postao/la Angel »

A mamicu upravo visim na kompu u Sarajevu preko TeamViewer-a i njega imamo kao grupacija, ali ne znam dali ga mogu podesit da samo digne VPN gdje bih onda dao pristup samo tom folderu?

Upravo pokušavam složit win remote desktop i komp me traži CD od XP-a da instaliran servise koji nisu instalirani s windowsima. Pitam ove dolje oni nemaju pojma di su ti CD-i.

Znaci da bi složio win remote moram napravit VPN preko nekog drugog servisa da bi mogao povući instalacije s naše mreže, a nisam siguran da je to ono rješenje koje mi treba jer nisam nikad ni radio s remotom u windowsima...

Ma boli me glava, mislim da cu složit Hamachi za prvu ruku pa sutra razmislit kako to bolje riješit...
smi
Reactions:
Ima zahvala: 0
 pohvaljen: 25 puta
Kontakt:

Post Postao/la smi »

Ako netko nije dodatno okrljastio instalaciju, ne treba nista doinstaliravat na XP-e, samo desni klik na my computer, properties, remote, popikat opcije i mozebitno napravit rupu na firewallu ako ne napravi sam.

A za team viewer i permissione. Ne znam, nisam to probao slozit, ali bi mozda najjednostavnije bilo slozit Windows usera sa potrebnim permissionima i na TeamVieweru slozhit Windows logon.
grof
Redovni član udruge
Reactions:
Kontakt:

Post Postao/la grof »

S time da ti Team Viewer uredno radi i preko firewallova i ostalih brana, pa nećeš trebati štelati neki ISA server ako ti stoji na putu
Odgovori

Natrag na “Razno”