Deck-building

Lord of the Rings LCG

Moderatori/ce: Gujoslav,Vicko

mado
Reactions:
Ima zahvala: 1189 puta
 pohvaljen: 1200 puta
Kontakt:

Deck-building

Post Postao/la mado »

Jedan forumaš me pitao zanimljivo pitanje, pa otvaram ovu temu:
Jedno pocetnicko pitanje, sto zapravo znaci izraz "napraviti dobar deck"? Vidim to i vani po forumima spominju svaki cas a nije mi zapravo jasno na sto se misli? To mi nekako zvuci da trebas izabrati prave karte ali buduci da karte bas i ne biras nego se random izvlace ne mogu poloviti znacenje termina :/
mado
Reactions:
Kontakt:

Re: Deck-building

Post Postao/la mado »

U baznoj igri dobiješ 12 heroja i oko 120 karata za igrače. Po 3 heroja i 30-tak karta u jednoj od 4 sfere utjecaja. Odabereš 3 heroja s kojima ćeš igrati i u teoriji možeš uzeti svih 120 karata koje će biti tvoj deck. I onda u igri iz njega uzimaš karte s kojima igraš. Naravno da te karte dobivaš nasumce tj. random, ali zato ti biraš koje će karte biti u tom decku. To je deck-building, da napraviš deck u kojem znaš koje su karte. Izvlačenje je i dalje random, ali barem znaš koje su karte unutra. A ima više načina kako dobiti više karata u ruke i karata koje ti omogućavaju da uzmeš više karata, pa ćeš i prije dobiti jače karte tj. one koje želiš. Neki likovi ti daju mogućnost da vučeš kartu ili dvije više. Neke lokacije te nagrađuju kartom. Neke karte ti daju da uzmeš prvih 5 ili 10 karata, a onda uzmeš jednu od njih. A neke karte ti daju da uzmeš karte u ruke ili čak staviš direktno u igru karte iz kupa odbačenih karata (discard pile).
Poanta deck-buildinga je napraviti deck (kup karata) koji čine karte s nekakvim međusobnim djelovanjem ili koje su dobre za određeni scenarij. Staviš unutra karte koje će ti pomoći smanjiti random efekta tvog decka i random efekta neprijateljskih karata. Ili to uopće ne moraš raditi. Možeš napraviti 1 deck koji je dobar samo za borbu ili samo za quest. Ili radiš deck koje dobar u svemu po malom. I tako istražuješ mogućnosti.

Možeš raditi i tematske deckove. Recimo da je tema patuljci, pa uzmeš 3 heroja patuljaka, saveznike patuljke, attachmente (oružja i ostalo) koja misliš da im dobro stoje, tj. ne daš im vilenjačka oružja i neke druge stvari koje im tematski ne stoje dobro :)

Inače mi se dogodilo samo jednom ili dva puta da sam potrošio cijeli deck. Igra mora stvarno dugo trajati da bi se to dogodilo i deck mora biti mali. Inače je pravilo za natjecanja da deck mora imati minimalno 50 karata, ali toga se ne moraš držati. Osim ako ćeš ići na natjecanja. Možeš raditi male deckove, od 20-30 karata, pa ćeš dobiti samo karte koje jako želiš. Ali nije loše imati i "lošije" karte u decku, jer će te razni efekti tražiti da odbaciš kartu, a bolje je onda odbaciti neku lošiju. Češće mi se dogodi da imam previše karata u decku, u 2-3 sfernim deckovima i s proširenjima pogotovo.

Pogledaj malo na BGG-u kaj sve ljudi rade. Doduše sa proširenjima, koje ti donose nove karte za manipulaciju deckom, pa tip nakon 2-3 kruga ima 20-tak karata u rukama :bravo Tako se može igrati :)
Ali najbolje tj. najzabavnije je da sam pokušavaš i učiš na svojim pogreškama. I s istim deckom odigraj barem 2-3 puta da vidiš kako funkcionira, gdje su mu dobre i loše strane. I onda možeš odbaciti koju kartu koja ti nije trebala ili dodati neke koje su ti falile usred igre.
MoschuS
Reactions:
Ima zahvala: 6 puta
 pohvaljen: 15 puta

Post Postao/la MoschuS »

Hvala na odgovoru mado!
Znaci u tome je fora? Nisam to opce shvatio a pogledao sam par reviewa i gameplay videa.
Sad sam jos i zbunjeniji jer sam mislio da ti igra sama odredi koje karte su unutra. Recimo, core set ima 3 scenarija i mislio sam da u uputama pise koje karte se koriste u kojem scenariju jer je to i vezano uz pricu ali ovako moram priznati da ne kuzim kako sve funkcionira. Znaci ti u svakom scenariju mozes izabrati karte sa kojima zelis igrati, nema pravila osm ako si ih sam ne postavis? Sto se dogadja kada igraju 2 igraca? Svako izabere ono sto zeli, sto ako ne zele iste karte? :)
Sorry ako su pitanja glupava, stvarno sam noob :/
mado
Reactions:
Kontakt:

Post Postao/la mado »

Svaki scenarij ti odredi neprijateljski deck, tj. na karti 1A scenarija su nacrtane ikone 3-4 kupa neprijateljskih karata koje se moraju umiješati da se dobije neprijateljski kup (deck) protiv kojeg igraš.

Karte s kojima igraš su totalno na tebi, od izbora heroja do samog decka. Samo su 2 pravila koja su obavezna:
- smiješ imati najviše 3 heroja, ali ne smiju biti 2 istog imena. Ovo je bitno, jer su kasnije ponovili neke heroje (Aragorn, Glorfindel) u drugoj sferi i drukčijih karakteristika. Nema smisla ni logike da imaš 2 Aragorna :)
- smiješ imati najviše 3 karte istog imena u decku. U baznoj igri dobiješ 4 Gandalfa, ali ne smiješ staviti sva 4 u isti deck.
Sve ostalo je dozvoljeno.

Ne postoji vezanost deckova uz priču. Ti to sam biraš i ti sam gradiš priču. Prvi put (ili desetak puta) probaš s Gimlijem, Legolasom i Aragornom koji su iši riješiti jedan scenarij. Drugi put s nekim drugim herojima. I naravno saveznicima, attachima, eventima. Bezbroj je kombinacija, bilo za optimizaciju decka, a još više za tematske.

Za dva igrača je ista priča. Jedan si napravi jedan deck, a drugi igrač drukčiji. Ionako ne možete oba igrača igrati s istim scenarijima, niti imate potrebe u baznoj igri oba igrača igrati iste ili slične sfere. Kasnije s proširenjima, s povećanjem broja heroja i ostalih karata, oba igrača mogu imati borbene deckove ili recimo optimiziranije za quest i heal. Ali generalno u 2 igrača ima smisla podijeliti zadače. Jedan igrač je zadužen za borbe, a drugi recimo za quest + heal + priljev karata (Spirit+Lore). To ne znači da jedna igrač radi samo jedno, a drugi samo drugo, ali se manje ili više specijaliziraju da budu jači u nečemu.
A možete se i tematski podijeliti: jedan igrač igra Rohance, drugi Dwarfove ili jedan Noble heroje, a drugi Rangere. Kasnije s proširenjima dobivaš Hobbite, Orlove itd.
mado
Reactions:
Kontakt:

Post Postao/la mado »

Za početak igraj uvijek s 3 heroja iste sfere i svim kartama njihove sfere. I tako isprobavaš svaku sferu sa svim scenarijima ili barem prvim. Počneš deck-buildati tako da makneš karte koje ti se čine nepotrebnima.

Onda probaj igrati s 2 heroja jedne sfere i jednim druge sfere. Uzmi karte obiju sfera i probaj odmah od tih karata izabrati one koje ti se čine najkorisnije ili možeš igrati sa svima, pa ih u kasnijim igrama izbacili.

Jako važno: karte iz ruke moraš platiti s resursima pripadajućeg heroja. Spirit karte plaćaš samo resursima Spirit heroja. U baznoj igri ima samo jedna karta, ako se ne varam, attachment koji Aragornu daje Spirit ikonu, pa i on može plaćati Spirit karte. Gandalf je jedini kojeg možeš platiti bilo kojim resursima.
Kasnije u proširenjima se dobiju attachmenti koji daju sve 4 ikone, više je neutralnih karata, neke lokacije omogućuju zanemarivanje ikona i razne druge novotarije su uveli.
MoschuS
Reactions:

Post Postao/la MoschuS »

U ovo mi se sad jos vise svidja ali i komplicira vec dosta slozenu igru (za pocetnika). Hvala sto si mi objasnio jer to znaci da osim same igre treba potrositi i jos nesto vremena na slagnje decka, sto mi je bitno buduci da cesto necemo imati vise od recimo sat i pol za partiju. Jasno mi je da nakon nekog vremena to sve ide puno brze ali za pocetak se sigurno trosi puno vremena na kopanje po kartama.
mado
Reactions:
Kontakt:

Post Postao/la mado »

MoschuS je napisao/la:U ovo mi se sad jos vise svidja ali i komplicira vec dosta slozenu igru (za pocetnika). Hvala sto si mi objasnio jer to znaci da osim same igre treba potrositi i jos nesto vremena na slagnje decka, sto mi je bitno buduci da cesto necemo imati vise od recimo sat i pol za partiju. Jasno mi je da nakon nekog vremena to sve ide puno brze ali za pocetak se sigurno trosi puno vremena na kopanje po kartama.
Ma na početku igrate s 3 heroja iste sfere i svim kartama te sfere + dodate 2 Gandalfa unutra i gotovo. I tako možete igrati barem 30-tak puta. A do onda već jako dobro upoznate sve karte i deck-buildanje je čas posla. Nije tako komplicirano niti vremenski zahtjevno kako zvuči ;)
A ispočetka će vam igra biti teška, pa ćete više gubiti nego pobjeđivati. A kad gubiš, to zna ići jako brzo, pa u sat vremena stignete 2-3x izgubiti :D
MoschuS
Reactions:

Post Postao/la MoschuS »

Ok, mislim da si me nagovorio :)
Uz Waterdeep uzet cemo i Lotr, djeluje mi dosta zanimljivije i dublje od Drizzta kojeg smo planirali.
MoschuS
Reactions:

Post Postao/la MoschuS »

mado je napisao/la:...
- smiješ imati najviše 3 heroja, ali ne smiju biti 2 istog imena. Ovo je bitno, jer su kasnije ponovili neke heroje (Aragorn, Glorfindel) u drugoj sferi i drukčijih karakteristika. Nema smisla ni logike da imaš 2 Aragorna :)
- smiješ imati najviše 3 karte istog imena u decku. U baznoj igri dobiješ 4 Gandalfa, ali ne smiješ staviti sva 4 u isti deck.
Sve ostalo je dozvoljeno....
Procitao sam danas jos jednom sve sto si mi napisao pa mi je ovo zapelo za oko.
Ne smijes imati 2 ista heroja ali smijes imati 3 Gandalfa? Logicno mi je da ne mozes imati dva Aragorna ali bi mi onda bilo logicno da ne mozes ni dva Gandalfa? OK, znam da su heroji posebna kategorija a Gandalf spada u "ostale" karte (neutralne, bez sfere koliko sam skuzio). Jel u tome stvar?
frle
Reactions:
Ima zahvala: 29 puta
 pohvaljen: 262 puta
Kontakt:

Post Postao/la frle »

Možeš imati 3 Gandalfa u decku, Gandalf nije heroj s kojim prolaziš sve nego je Ally kojeg moraš izvući iz svog decka. Inače je jedna od njaboljih karata i skoro je obavezan u svakom decku, naročito u početku.
Odgovori

Natrag na “Lord of the Rings LCG”