Vjerovali ili ne, ove godine se ipak održao Interliber. Pomalo crno-humorno kako nije održan negdje početkom rujna zbog situacije s pandemijom, ali je zato sada situacija bila upravo prava za to. No dobro nećemo o politici, smislu i logici.
Jeste li posjetili ovogodišnji Interliber, imate li to još u planu?
Bio sam jučer. Nije se nažalost zbog maske mogao osjetiti onaj fini miris svježeg tiska, ali bilo je svejedno lijepo ponovno se naći na Interliberu okružen s toliko knjiga.
Većina izdavača je bila prisutna na svojim dobrim starim mjestima. Mislim da je na koncu svega 5-6 njih falilo, od toga definitivno znam za Hangar 7 i Libellus. Bio sam od 11:40 - 12:40, i u tom periodu nije bilo previše ljudi. Rekao bih da je bilo nešto manje nego što inače zna biti u tjednu, a u vremenima kada je situacija bila normalna. Gužve su se tu i tamo znale stvoriti kod uređaja za registraciju, i to čisto zbog nesnalažljivosti starijih građana. Kad smo već kod starijih građana, moram reći da ih je bilo poprilično. Ne znam bih li im se divio na hrabrosti ili gluposti s obzirom na situaciju. Na blagajnama na ulici je sve prolazilo u najboljem redu, dok god ste došli s pripremljenom Covid putovnicom i osobnom. Ispred mene je bila sredovječna gospođa koja je filozofirala jer nije imala osobnu iskaznicu uza sebe, ali kunula se da je to uistinu njezina Covid putovnica . Ljudskoj gluposti se čovjek ne umije nikada dovoljno načuditi. Da se u blizini kojim slučajem našao neki policajac u civilu bio bi to lijep lagani dobitak za proračun.
Nakon ovog nepotrebnog odugovlačenja na Interliberu sam prozujao kroz preostalih 45 minuta. Nedovoljno za proći i detaljno promotriti sve što se htjelo. Barem sam s lakoćom našao neka novija izdanja, a za starije naslove ću morati pričekati iduću godinu, kada ću nadam se imati više vremena na raspolaganju. Za vikend mi ne pada na pamet posjetiti Interliber, a glavnivu toga sam sredio preko Internet narudžbi.
Ono što mi je bilo super ove godine jest što nisu luđački grijali kako su znali u normalnim vremenima. To mi je bila jedna od bojazni kako bih to izdržao pod maskom, a za ljude koji bi tamo bili po cijeli dan na štandu da i ne pričam. Tako da sva sreća na razboritosti.