[DISKUSIJA] Kako privući ljude igranju društvenih igara

Teme vezane uz igre, igranje, druženje, obitelj i psihologiju igranja
grof
Redovni član udruge
Reactions:
Ima zahvala: 1622 puta
 pohvaljen: 2445 puta
Kontakt:

[DISKUSIJA] Kako privući ljude igranju društvenih igara

Post Postao/la grof »

Evo tema za promišljanje, bacanje prjedloga i sl.

Dakle, evidentno je kako se Hrvati baš ne igraju društvene igre u dovoljnoj mjeri i kako tu sigurno postoji prostora za napredak.
CM ima želju, a Igranje.org ima misiju da zagrije ljude koji se nikada nisu igrali ovakve igre, da se okušaju u ovakvoj vrsti zabave i druženja.

Također je evidentno da su se mladi, koji i jesu osnovna ciljna skupina (znam, znam, svi smo mi mladi :mrgreen: ) pomamili za recimo igrom koja je ono dno dna - Drinkopolyem u kojoj je jedini cilj dobro se naroljat :roll: . S druge strane, za drugo nisu ni čuli, a nisu čuli jer se očito ne reklamiramo dovoljno.

Nadalje je evidentno da se SVA ekipa koju smo mi na druženjima uvukli u igranje (osnovnoškolci, srednjoškolci i stariji. Da, i mame i tate ;) ) s oduševljenjem prihvatili društvene igre i da je prvo pitanje bilo: "A di se to može kupiti kod nas?"

Stoga, definitivno smo uvjereni kako se može ljude privući društvenim igrama. Pitanje je naravno - Kako?

Navesti ću ono što smo mi kao portal pokušali i ono što smtramo da bi se moglo:
  • Obratiti se obiteljskim portalima/forumima i tamo započinjati rasprave na tu temu. Ne direktno reklamirati trgovinu ili ovaj portal, jer tamošnji admini to ne dozvoljavaju, pa vas banaju. Nego više onako kurtoazno, pa na kraju kad ljudi pitaju: "A gdje?" onda navesti gdje.
  • Informirati svoje prijatelje i uvesti ih u igranje, ali ne ih odmah ubiti u pojam teškim naslovima. Ima zaista mnoštvo odličnih i ne dosadnih Euro naslova koji su i te kako zabavni i igrivi u obiteljskim krugovima. Kasnije, tko hoće igrati jače i misaonije naslove - dapače!
  • Svatko tko ima Facebook profil može poslati pozivnice svojim Prijateljima da posjete Igranje.org stranicu na Facebooku.
  • Sa CM-om dogovoriti termine u igraonici, oglasiti te termine ako treba i nekim plaćenim oglasima po obiteljskim i drugim portalima i slično.(CM bitu sigurno uskočio, a internet oglašavanje i nije tako skupo), skupiti par dobrovoljaca koji će pokazati uz aktivno igranje znatiželjnika kako se igraju lijepi Euro naslovi.
  • Mi, kao portal pokušavamo stvoriti kontakte i prema osnovnim školama.
Dakle, cilj je ljude izvuči iz učmalosti pred televizorima, računalima i kafićima i vratiti ih dobroj zabavi i druženju. S druge strane ovakvom akcijom može se postići bolji promet igara, veći izbor naslova i sigurno - bolje cijene.

Eto, ovo je početak, a voljeli bi čuti i vaša promišljanja, ma koliko ona možda zvučala grubo i teško. No, predlažem da budemo kreativni i pozitivini i da diskusija vodi i nečemu konkretnom. :)
Ne prestajemo igrati jer smo ostarjeli, nego smo ostarjeli jer smo prestali igrati. - G.B. Shaw
baba
Reactions:
Ima zahvala: 0
 pohvaljen: 10 puta

Re: [DISKUSIJA] Kako privući ljude igranju društvenih igara

Post Postao/la baba »

Po meni nije neki problem privući ljude na igre, samo ne treba biti naporan. Poneseš kutiju Carcassonne na more, skijanje, štogod i kad naleti kišni dan samo ju izvučeš. Onda kad ti ljudi dođu u goste i traže da igraju "onu igru s gradićima" ti izvučeš nešto drugo, TTR, Citadels, Bohnanzu, Settlers ili štogod. Glavno da se brzo uči.

Problem je što fanovi društvenih igara nemaju strpljenja za "gateway" igre, oni bi odmah na Twilight Struggle ili RftG i onda zakaj se nitko neće igrat sa mnom. :)
grof
Redovni član udruge
Reactions:
Kontakt:

Post Postao/la grof »

Upravo tako!
U principu, tako i radimo. Društvene igre i druženje ovog tipa se zaista lako uvuče pod kožu, jer su ljudi danas (posebice!) željni zdrave zabave u društvu, samo više ne znaju to ni sami prepoznati.

Ah, strpljenje... na žalost danas više nitko nema strpljenja ni za što. Tu i leži osnovni problem u društvu. Sve je postalo instant i galofak. "Samo stisni Enter", umjesto da stisnemo bremzu i malo usporimo. A društvene igre baš to i rade. Uz njih se ljudi druže bez potrebe za tupavim tračerajem. Definitivno kvalitetno potrošeno slobodno vrijeme :)
Ne prestajemo igrati jer smo ostarjeli, nego smo ostarjeli jer smo prestali igrati. - G.B. Shaw
mado
Reactions:
Ima zahvala: 1190 puta
 pohvaljen: 1200 puta
Kontakt:

Post Postao/la mado »

baba je napisao/la:Po meni nije neki problem privući ljude na igre, samo ne treba biti naporan. Poneseš kutiju Carcassonne na more, skijanje, štogod i kad naleti kišni dan samo ju izvučeš. Onda kad ti ljudi dođu u goste i traže da igraju "onu igru s gradićima" ti izvučeš nešto drugo, TTR, Citadels, Bohnanzu, Settlers ili štogod. Glavno da se brzo uči.

Problem je što fanovi društvenih igara nemaju strpljenja za "gateway" igre, oni bi odmah na Twilight Struggle ili RftG i onda zakaj se nitko neće igrat sa mnom. :)
I ja bi da svi igraju Race, ali mi je jasno da to tako ne ide. Nisu svi za sve igre, a pogotovo za kompleksne igre je manje ljudi.
Treba početi s Nasaljenicima otoka Catan, Ticket to Ride: Europe, Alhambra, Carcassonne i sličnim "jednostavnim" igrama. Svima (njih 20tak) kojima sam pokazao te igre, nakon samo jedne igre htjeli su još :) Pogotovo Catan s dodatkom riba (Fishermen of Catan) se svima sviđa, kao i Alhambra s nekoliko dobro odabranih dodataka.
Zadnje otkriće za početnike je Lord of the Rings board game. Odlična kooperativna igra, pogotovo dobra za obožavatelje LOTR serijala, a početnici ju brzo usvajaju i jako im je zabavna.
grof
Redovni član udruge
Reactions:
Kontakt:

Post Postao/la grof »

Vidiš, dobro za znati. :)
Tim više mislimo kao portal predlagati igre za početnike (možda bi ih trebalo dodatno kategorizirati ili tagirati kao "za početnike" kako bi ih ljudi lakše nalazili), plus naljepnice na kutije kao Igranje.org preporuka za početnike.
Mislim da bi to ostavilo efekta...
baba
Reactions:

Post Postao/la baba »

Pa mislim da je trenutno priznati popis "gateway" igara, onako napamet (uz Risk i Monopol naravno):

- Settlers of Catan
- Ticket to Ride (USA ili Europe)
- Carcassonne (onaj "pravi" Carcassonne, BEZ dodataka, eventualno Inns & Cathedrals)
- Pandemic
- Dominion (ako ekipa zna engleski)
- Citadels
- Bohnanza
- Zooloretto
- Alhambra
- Small World

Što se privlačenja ljudi "u trgovini" tiče - nekakvi stickeri za ovakve "početničke" igre su definitivno dobrodošli, a "gateway" polica pogotovo. Problem nažalost predstavljaju ekspanzije koje zbunjuju nove kupce (pogotovo npr. za Carcassonne koji ima tonu nepotrebnih spin-offa i ekspanzija), ali i trgovci koji nažalost ne znaju puno o društvenim igrama. Jednom sam u LoM-u vidio trgovca kako mami za 7-godišnje dijete preporučuje Puerto Rico jer je to "najbolja društvena igra na internetu". Katastrofa.

I još nešto - lokalizirana pravila su nužna, ali ne i iritantna navika da se ona printaju na nekakve A4 papire koji se onda umotavaju na poleđinu igre. Jedna od prvih stvari koje kupac igre gleda je poleđina kutije gdje se vidi slika komponenti i kratki opis ... a umjesto toga dočeka te bijeli papir kojeg ne možeš izvući. Kao što rekoh u drugom threadu, kupcu treba prezentirati što kupuje, dakle možda čak i otpakirati igru i dati da pogleda i eventualno isproba, a u najmanju ruku dati mu da vidi sliku onog za što bi trebao dati novce.
grof
Redovni član udruge
Reactions:
Kontakt:

Post Postao/la grof »

Dixit, Jungle Speed, USKOCI, Pandook!, Bohnanza, Tikal, Valdora, Buccaneer, Galaxy Trucker, Ingenious, Keltis... sve je to igrivo za početnike bez puno problema.

Nije bitno kaj je priznati popis, nego koje igre početnici zaista mogu igrati bez puno problema. Ako treba, mi ćemo ih prozvali "priznatima" ;)

Da, pravila su posebna priča i ljepljenje/umetanje HR pravila na poleđinu kutije iritira kupca bez daljnjega. Otvarati kutiju i stavljati ih unutra je još gora stvar, jer tko želi kupiti otvorenu kutiju? Ja ne!

Dakle, ostaje opcija dijeljenja pravila na pultu uz kupnju što mi se i ne čini tako lošim uz (OBAVEZNO!) postavljanje pravila u PDF formi ovdje na portal uz osnovne podatke o igri kako smo već napravili za Jungle Speed i Puerto Rico.

Međutim, osobno sam za provjeru kvalitete prijevoda i ako je ikako moguće stvaranje lokaliziranih pravila sa slikama, a ne da igrač mora letati očima sa prijevoda na slike iz origigi pravila i natrag. Ovo zna biti očajno!
baba
Reactions:

Post Postao/la baba »

Lokalizirana pravila za gateway igre bi se definitivno trebala nuditi na pultu, i po meni bi trebala biti printana u boji. Kupcu bi se u najgorem slučaju trebalo naplatiti troškove printanja ako i to. I slažem se da lokalizirana pravila moraju imati slike i biti kvalitetno napravljena - u najmanju ruku da ne bude blesavih grešaka koje pokvare igru.

Ako treba pomoć sa lokalizacijom, evo za neki kupon za popust bi se mogao žrtvovati. :)
grof
Redovni član udruge
Reactions:
Kontakt:

Post Postao/la grof »

Po meni kupcu nikako ne bi trebalo naplatiti ništa više od same igre! Znači pravila idu gratis uz igru.

Bodove za kupone za popust pri pisanju lokaliziranih pravila smatraj riješenima. Jedino trebam naći adekvatni način bodovanja po kartici (1800 slova) prijevoda.
Naravno ovakve prijevode bi definitivno trebalo objaviti na portalu, pa ak neko zgubi i sl. lako ponovo pronađe i davati uz igru pri kupnji. Od ovoga konkretno CM ima direktnu korist jer ne treba plaćati vanjski prijevod koji je, uzgred budi rečeno vrlo često loš.
Također, prijevodi na portalu su podložni čitanjima i ispravkama od strane samih forumaša, pa će se vrlo brzo ispravljati tipfeleri i greške.
Boros
Reactions:
Ima zahvala: 7 puta
 pohvaljen: 15 puta

Post Postao/la Boros »

Ako će se već nuditi pravila onda pravila treba nuditi za sve igre. I ne dolazi u obzir naplaćivanje istih!!! Pa to bi trgovina morala nuditi uz igru, a ne još i to dodatno naplaćivati. Kakve veze ima da li je neka igra "gateway" ili nije. I gdje točno podvući crtu. I što ako se kupac odluči kupiti drugu igru koja je malo više komplicirana? Onda za tu neće dobiti pravila jer nije gateway igra?
Oprostite ali takva razmišljanja ne vode nikamo.
Uostalom da je Carta Magica htjela prevoditi pravila onda bi to i napravila. I nebi ušli u posao bez toga. Po meni je jedino rješenje ako će se skupiti dobri ljudi koji će to napraviti volonterski i postati negdje na internet. Ovdje na igranje.org i/ili na boardgamegeek.
Odgovori

Natrag na “Općenito o igrama i igranju”