Carcassonne Amazonas
Žena i ja odigrali Carcassonne Amazonas koju nam je
@sadistiko posudio. Već sam odigrao s njim prije kojih godinu i pol (sudeći po listama rezultata tada je igra zadnji put odigrana

), ali htio da žena isproba pretpostavljajući da bi joj se svidjelo. Volimo klasični Carcassonne premda ga u moru drugih igara koje posjedujemo puno rjeđe odigravamo, i pretpostavio sam da bi joj se moglo i ovo svidjeti.
Dakle igranje je isto kao i kod običnog Carcasonnea gdje na svom potezu postavljaš izvučenu pločicu na polje igre te ako možeš, na nju postavljaš dostupnu figuricu kako bi bodovao određene strukture samo uz neke manje modifikacije, recimo ceste su zamijenjene sa rukavcima rijeke, gradovi su zamijenjeni selima amazonskih domorodaca, a umjesto farmi koje se boduju ovisno o tome koliko gradova dodiruju, sada imamo dvije specijalne figurice kampova koje se postavljaju u džunglu, a dobivaju bodova ovisno o tome koliko ima životinja u džungli. Zanimljivo mi je da su farme najčešće zbunjivale nove igrače koje smo uvodili u svijet Carcassonnea (moj buraz je tragičan slučaj kojem farme jednostavno ne leže), pa bi džungle mogle definitivno bolje odgovarati.
To su glavne sličnosti sa originalnim Carcassonneom, a glavni twist je utrka na rijeci Amazoni. Svaki igrač ima figuricu čamca koju postavlja na početak rijeke, a čamac se pomiče kada netko postavi pločicu bez postavljanja svog meepla, ili kada postavi neke specijalne pločice. Utrka je važna, jer se bodovi skupljaju tijekom i na kraju igre ovisno o poretku, i fora je što čak i kada nemaš nijednu figuricu ili je ne možeš postaviti u igru, barem možeš pomicati čamac, što je lijepa razlika u odnosu na originalni Carcassonne.
Postoji početna ploča sa glavnim tokom rijekom, a strukture (sela, džungla, pritoke) rastu sa obje strane rijeke, ali tok rijeke raste u jednom smjeru tijekom igre tako sa smo doslovce do kraja igre postavili pločice po dužini cijelog stola od jednog do drugog kraja, tako da za razliku od običnog Carcassonnea polje igre bude puno izduženije.
Originalni Carcassonne je po meni zbog bolje kontrole isključivo najbolji za dva igrača, ali Carcassonne Amazonas zbog utrke je zanimljiviji sa više igrača.
Igra je lijepa, kao i kod originalnog Carcassonnea pravila se novim igračima objasne u par minuta, sama igra traje oko 40-ak minuta, a ovisno o preferencijama igrača može se igrati ležerno ili podmuklo otimajući se za bodovanje struktura i blokiranje protivnikovih meeplova. Ipak, osjećam da je toga manje, nije baš da ćeš to namjerno raditi već i zbog ograničenog broja figurica, pločica, oblika polja igre koje neprestano raste u jednom smjeru kao i zbog utrke. Možda će nekima i to biti značajan podatak ako se razmišljaju o nabavci ove igre?
Našu prvu partiju smo izjednačili i sa bodovima i sa poretkom u utrci tako da smo zadovoljno završili večer. Imamo originalni Carcassonne sa hrpom većih i manjih proširenja pa ne vidim smisao u nabavci ove igre, ali ne bi se bunili kada bi nam netko ponudio igranje ili slučajno ispadne iz kamiona