https://boardgamegeek.com/boardgame/143519/quantum
Jučer treće igranje u 3 igrača (2 nova).
Out of print igra koju sam dugo tražio (uspio naći na njemačkom Ebayu englesku reviziranu verziju) jer mi se svidio koncent - malo pravila, puno kombinatorike. Ukratko, svatko ima svemirske brodove koji su kocke te svaka vrijednost kocke je drugačiji tip broda (znači 6 različitih). Vrijednost također znači kolko se polja može mičati po tileovima (svaki tile ima 8 polja te središnji je planet), ali su kompenzirani tako da čim je brži to je manji, slabiji brod, odnosno hoćeš u borbi imati manje vrijednosti. Cilj igre je utrka - tko čim prije postaviti svoje "kvantne" kockice na planete je pobjednik. Svatko ima 3 akcije na potezu + besplatne akcije u smislu da možeš iskoristiti specijalne moći od brodova. Igra te potiče da napadaš jer ako izgubiš napad kao da se ništa nije desilo, dok ako pobijedis, unistis neprijateljski brod i dobivaš bonus.
Što mi se svidjelo:
- jednostavnost pravila - ima ih malo, imaš 5 akcija na raspolaganju koja su jednostavna za objasniti te su moći brodova također jednostavna i zabavna.
- moći brodova, a pogotova dvojke(2) i trojke(3) - Sve su zabavne za koristiti, ali dvojka ti omogućava da uzmeš okolni brod i "nosis" ga sa sobom dok se mičeš i onda ga odbacis na okolno mjesto gdje se pomaknuo. Trojka daje ovoj igri na kompleksnosti mogućnosti - možeš zamjeniti mjesta sa svojim drugim brodom bilo gdje na mapi.
- mogućnosti na potezu - kao što sam spomenuo, možeš besplatno koristiti moći brodova i time se otvaraju svojekakve mogućnosti koje možeš napraviti na potezu u kombinaciji sa 3 standardne akcije.
- biraš si dužinu igranja - želiš dužu igru s većom mapom (time i više kvantnih kockica treba postaviti) ili manju mapu gdje će biti više sukoba i moguće kraće igranje. Ima templete za mape ili možeš složiti svoju po želji.
- Odličan player board - na njemu je skoro sve napisano što ti je potrebno za igranje.
- Ogromne kocke - predobar osjecaj je imati te kocke u ruci i bacati. Još su k tome prozirne, milina za vidjet.
Što mi se nije svidjelo:
- Random, Random, Random - dvosjekli mač - bacanje kocke je sve u ovoj igri - brodovi i kad je borba bacaju se posebne kocke koje se pribrajaju vrijednostima brodova i manja vrijednost pobjeđuje. Može ti biti zabavno, a nekad ti može ići na živce (pogotovo kad te neće). Mitigacije nema, osim ako si nisi uzeo kartu koja ti daje tu mogućnost.
- Nebalans - kao što sam spomenuo redak prije ima još karata koje dobivaš i podijene su na one koje odmah iskoristis(one-time use) ili permanentne koje ti ostanu do kraja gejma. Skoro sve permanentne su OP i ne balansirane, tak da dolazi isto do dvosjeklog mača - nekad su ti zabavne i fora, a s druge strane mogu biti frustrirajuče i mogući snowball - pogotovo ako netko rano uzme neku koja mu daje veliku prednost nad ostalima, odnosno može pobjeći naprijed i skoro biti ne uhvaćen do kraja.
- Nekad si izgubljen na svom potezu - Svaki brod ima restrikciju - možeš se po potezu jednom micati i jednom iskoristiti specijalna moć. Nekad kad kombiniraš ili si malo zalutio s mislima kaj budeš napravio se pogubiš da li se s ovim brodom se već micao i/ili koristio moć, a s ovim još nisam ili jesam, koliko si ustvari akcija potrošio jer neku su bile free a neke ti idu u ove 3 i slično.
Što bi volio vidjeti:
- Fali mi još sadržaja - izašla je samo jedna mini exp. i time je bilo na dobrom putu gdje ići dalje sa dodatnim sadržajem. Mini exp. je jedan tile koji nije planet nego ti daje dodatni bonus ako si na njemu s brodom. Inače igra dođe s mnogo tile-ova, ali su svi na isti štos i k tome su obostrani, ali obje strane iste - totalno propuštena prilika za napraviti neki "advanced" stranu tile-ova ili nekaj sličnog.
9/10
Vjerojatno sam joj previše dao s obzirom na "što mi se nije svidjelo", ali to sve prevagne "fun" faktor koji igra pruža sa svojom jednostavnošću i mogućnostima. (ili neću priznati da nije dobra igra jer sam dal dosta love za nju, pa onda ne smije ne valjati

)
Možete ju probati na BGA (nije premium igra).