Tale of Two Hoarders: Everchosen (a.k.a. dio drugi)

Gdje ste do sada?

Vjerujem kako je dio vas željno iščekivao nastavak prošle objave. Pa, nakon dugo vremena, s zadovoljstvom  mogu reći, evo ga. Zbog vremena koje je prošlo, stari naslov više nam nije imao smisla, a i ova se objava razvila u zasebnu priču. Zašto smo izbivali preko 3 mjeseca? Recimo samo da je zakon očuvanja energije u pitanju, energija ne može nastati niti nestati, a mi smo ju trošili na drugim mjestima. No bitno je da smo ponovo tu (ili barem 50% nas). Očekujte uskoro neke novosti, a do onda uživajte u nastavku objave.

Bojenje, maketarenje i modelarenje je prije svega moja strast. Strast koja je prisutna od malih nogu, strast koja je prisutna i prije nego sam uopće imao minijature. Počeo sam s maketama od šperploče pa preko plastičnih modela aviončića i helikoptera do minijatura gdje sam ostao dugi niz godina. Iako već dugo farbam minijature, nikada se nisam ciljano prijavio na neko natjecanje u bojanju. Sudjelovao sam na više njih, ali to su bili popratni događaji uz neki od turnira koje sam igrao u zadnjih pet godina. No kada sam saznao za Everchosen natjecanje u bojanju minijatura, nešto se u meni probudilo, neka želja da se natjeram napraviti svoj apsolutno najbolji rad dosad. Kako sam se pripremio za tako nešto? U par jednostavnih koraka 😉 .

Korak 1 – borbeni plan za Everchosen natjecanje

Everchosen je globalno natjecanja u bojenju minijatura. U natjecanju su mogle sudjelovati sve osobe starije od 16 godina, a sve što je bilo potrebno jest donijeti obojenu Games Workshop minijaturu koja se ne prodaje na bazi većoj od 60 mm u lokalnu trgovinu koja sudjeluje u natjecanju. Najbliža lokalna trgovina bila je, naravno, Carta Magica. Natjecanje se provodi kroz na 3 razine:

  1. Javno glasanje u lokalnoj trgovini
  2. Javno glasanje na internetu
  3. Top 100 prema internet glasanju ocjenjuju Games Workshop suci, i odabiru radove za 1., 2. i 3. mjesto

No vratimo se par koraka unazad. Završetkom turnira iz prethodne objave, počinje period od 20 dana koji sam odlučio iskoristiti za pripremu minijature za Everchosen natjecanje. Minijatura koju sam odabrao je Primaris Librarian. No iza te naizgled nasumične odluke stoji nekoliko dobrih razloga.

Prije svega, budući da se radi o javnom glasanju, razmišljao što bi moglo zaokupiti oči javnosti, a odgovor na to (u mojoj glavi naravno) bio je; dobar freehand. Freehand je tehnika bojenja slobodnom rukom iliti nešto obojeno na dijelu gdje nema teksture koja podupire crtež. Klasično “bojenje na platnu”, ali na minijaturi, ako želite tako.

Freehand je iz perspektive odabira minijature značio jednu stvar, minijatura s velikom “ravnom” površinom, na koju se nešto može pobojati. Dva najčešća oblika takve površine na minijaturama su plašt i barjak.

Zadnja odluka koju sam donio prije odabira jest da želim manju minijaturu (koju mogu dovršiti u 20 dana), koju imam ili mogu lako nabaviti. Sada sam već imao set parametara s kojima sam se mogao baciti na pretraživanje Games Workshop stranice:

  • prodaje se na bazi ne većoj od 60 mm po bilo kojoj dimenziji
  • velika površina za freehand (plašt ili barjak)
  • manja minijatura
  • imam ili mogu lako nabaviti

Nakon vjerojatno nekih sat vremena pretraživanja, suzio sam izbor na dvije minijature. Wight King with Baleful Tomb Blade i Primaris Librarian.

Iako sam originalno više naginjao na Wight Kinga jer mi je zanimljiviji kao minijatura, odluka je ipak pala na Primaris Librariana. Glavni faktor odlučivanja bio je što sam ga već imao sastavljenog i basecoatanog, te sam se nadao da će mi to uštedjeti dragocjeno vrijeme. Kao bonus to je minijatura koju povremeno koristim u Kill Teamu. Odluka te konkretne minijature sa sobom je nosila određenu “prtljagu”, ali više o tome nešto kasnije.

Korak 2 – Boje i stil

I tako, s odabranom minijaturom tek kreće pravi posao prava priprema.

Izbor boja

Prije bojenja minijature, treba odabrati tzv. shemu boja iliti izbor boja. Kako sam minijaturu htio koristiti u Kill Teamu, to me dosta ograničavalo s izborom boja. Nije da nisam mogao odabrati što god sam poželio, i dalje igrati s tom minijaturom, ali mnogi wargameri (uključujući i mene), oko svojih minijatura i igara koje s njima igraju, stvaraju neku svoju narativu (dolazim do poante). Iz tog razloga meni ne bi bilo u redu da u Kill Teamu igram Salamander chapter, a da Librarian izgleda kao da je ispao iz sasvim neke druge priče. Mislim, može i to, ali za to bih morao prvo stvoriti narativu zašto je tako, a više sam fan stvaranja narative kao posljedice mojih akcija i igre.

Skrenuo sam s teme, sumirano i za one koji se ne razumiju u 40k lore, Librarian bi trebao biti plave boje (ako je chapter codex compliant, što Salamanderi jesu – po tom pitanju). Tako sam se i ja odlučio za klasičnog, plavog Primaris Librariana. Kako originalno, rekli bi neki, ali donijelo mi je to i svoje benefite o kojima ćemo, također, nešto kasnije.

Stil

A kakva pak stil? Što bi to uopće bio stil kod bojenja minijature? Pa kao i kod drugih oblika umjetnosti, u bojenju minijatura, koje u svrhu rasprave možemo nazvati slikanjem po 3D površini, postoje različiti stilovi. Da ne razglabam previše, uputio bih vas na ovu pomalo komičnu, ali korisnu info grafiku. Ako se pak i sami upuštate u bojenje minijatura, i uvijek težite ka boljem rezultatu, onda bih svakako preporučio i kompletan blog post autora grafike (a i blog općenito) kao interesantno štivo.

Stil koji sam odabrao je tzv. ‘Evy Metal stil. Naziv je dobio jer se proslavio kao preferirani stil Games Workshop painting studija ‘Evy Metal. Stil sam odabrao jer sam već neko vrijeme, prema osobnoj procjeni 😈 , u uzlaznoj putanji u smislu usavršavanja istog. I usudio bih se reći da je konačan rad definitivno pokazatelj mog truda.

Korak 3 – Skica i Bojenje

Skica

Nema ništa loše u tome da jednostavno krenete bojati freehand ako znate što radite i osjećate se sigurno, ali ako si želite olakšati, svakako bih preporučio prvo skicirati. To sam svakako i ja napravio. Za izradu skice koristio sam običnu tehničku olovku i gumicu (onu tanku, na olovci). Ne bih preporučio obične olovke jer će ostaviti deblju grafitnu liniju, preko koje bi moglo biti izazovno bojati.

*khm, problematičnom* freehand skicom gotovom, napokon je došlo vrijeme bojenja.

Bojenje

Kompletnu minijaturu odlučio sam obojiti ručno, bez airbrusha. Prije svega, pobojao sam unutarnju stranu plašta u crnu boju. Nisam htio gubiti previše vremena na stvari koje neće plijeniti pažnju. Crna se dobro uklapa sa svim ostalim bojama, pa neće oduzeti od kompletnog doživljaja. Sljedeća na redu je naravno plava boja power armora. Kao baznu boju odabrao sam macragge blue. Librariani često imaju nijansu svjetliji power armor, ali macragge blue je ono što sam tog trena imao na raspolaganju. I mogao sam izmiješati svjetliju, ali imajući na da sam imao svega petnaestak dana, htio sam uštedjeti na vremenu gdje god sam stigao. Plašt je Mephiston red, a da ne idem u nebulozne detalje ovdje ćemo stati s nabrajanjem boja, i nabaciti par slika procesa.

Korak 4 – izlaganje i rezultati

Nakon dva tjedna bojenja i jedne cjelonoćne epizode (naravno da zadnji dan, što ste drugo očekivali?), došlo je vrijeme izlaganja. Prijavljeno je bilo svega četiri rada, nešto manje nego sam očekivao. Stavio bih pojedine slike svih radova, no zbog kombinacije osvjetljenja, kamere na mobitelu i probijene noći, bojim se da slike ne bi davale dovoljne zasluge ostalim radovima.

Nakon par dana iščekivanja, stigli su rezultati. Slika govori tisuću riječi, pa se ja neću dalje truditi 😀 .

Korak 5 – unajmi kuma

Lokalna trgovina a.k.a. Carta Magica – prolazak. Sljedeća postaja, internet glasanje. Zbog tema u koje ovdje ne želim ulaziti, unajmiti kuma dobilo je apsolutno negativnu konotaciju . Uvjeravam vas da je ovdje sve po propisima :D. Prema uputstvima iz pobjedničke omotnice, pobjednik mora uploadati jednu (i samo jednu) sliku prema kojoj će glasači ocijeniti njegov rad.

Budući da nisam vrstan fotograf, obratio sam se svojem kumu. Kum je inače profi fotograf, i dok neću ovdje javno dijeliti njegove podatke, ako netko ima želju saznati više, javite mi se na e-mail. Naravno, kada stvari prepustiš nekome tko zna što radi rezultati su očekivano dobri. No s tim rečenim, ono što sam dobio od kuma nazad, premašilo je sva moja očekivanja. Svaka čast i puno hvala kumu na ovim prekrasnim fotografijama bez kojih zasigurno ne bih došao daleko kao što jesam.

Korak 6 – profit

A koliko sam to zapravo daleko došao? Pa, spoiler, nisam u top 3. Nisam u niti u top 100 što se toga tiče (sve radove s internet glasanja možete pogledati ovdje). No nešto sam ipak ostvario. Prisjetite se, prethodno sam rekao da odluka o ovoj konkretnoj minijaturi sa sobom nosi neku prtljagu. Prisjetite se i da sam spominjao klasičnog plavog librariana. Pa što se prtljage tiče, njezino postojanje ovisi o točki gledišta.

Za neke primaris space marinci predstavljaju novu eru Games Workshop proizvoda koji im se pošto poto gura niz grlo. Za Games Workshop, primaris space marinci su oličenje svega što 40k jest. U 40k svemiru, sve se vrti oko space marinaca, a primaris space marinci, su space marinci na steroidima na kvadrat. Taj odabir dao mi je + u Games Workshop bilježnicu zalaganja. A da stvar bude bolja, shema boja u skladu s lorom zasigurno je zaradila još jedan plus. Dodajmo na to fenomenalnu sliku koju je napravio kum, i moj običan primaris space marine librarian izgledao kao nešto što je izašlo ravno iz GW kataloga, to je 3. plus. Sjedi pet! Tvoj običan plavi librarian objavljen je na Instagram stranicama games workshopa kao dio Everchosen promotivne kampanje.

I možda nekima to zvuči bez veze, ali meni je to bilo kao da sam pobijedio. Ova objava je priča o tome kako sam vidio izazov, prihvatio ga, napravio plan, sjeo za stol i uz puno rada (ne sjećam se više točno, ali bilo je preko 40 sati) nešto i postigao. Kao i mnogi drugi u ovom hobiju, volim čitati/slušati priče iz svijeta u kojem se odvija igra koju igram, 40k svijeta u ovom slučaju. Biti dio tog svijeta pa makar marginalno i samo na tren, meni je bilo nešto posebno. Cilj mi je od početka bio proći lokalnu trgovinu, dalje se nisam zamarao, pa mi je ovo bilo iznenađenje kao šlag na tortu.

A za sve koji su upoznati s 40k svemirom, i upalo im je u oko… znam, znam, evo;

Odlučio sam ne ispravljati ovu pomalo sramotnu pogrešku. Izvlačim se na to da sam probdio noć kada sam to radio 😀 . Toliko od mene za danas.

Lijep pozdrav svima u moje ime i u ime SEZAM-a,
Miljac

Zadnji komentari s foruma