Prava Mjera

Prava Mjera

PRAVO MJERILO/Prava Mjera
ili Kako Ne Bojati Minijature
ili Pogled na hobi onoga kome je bojanje usputno i ne posve nužno za sretno igranje

Kao što naslov apsolutno ništa ne govori (ili pak sve), takav će biti i ostatak članka.

Osnovna pitanja:

  1. Bojati ili ne?
  2. Zašto bojati?
  3. Što bojati?
  4. Kako bojati?
  5. Za koga bojamo?
  6. Ono bitno

Krenimo redom…

1. Bojati ili ne?

Najjednostavnije, da. Ne boli (osim ponekad), ne morate nikom pokazivati, svakom novo pobojanom figuricom vještina vam raste i vježbate strpljivost.

Da li je nužno?

Zavisi od vaših suigrača i osobne preference. U većini igara stanje obojenosti neće utjecati na igrivost. Nikako nemojte dozvoliti da vas to što ne želite farbati i/ili ne uživate u tome odbije od igara s minijaturama.

Statistike pokazuju da u dvoboju obojene i neobojene figurice tijekom igre pobjeđuje ona neobojena. Najvjerojatnije zbog manje težine i manjka boje u očima*

2. Zašto bojati?

Ljepše djeluje na terenu, pogotovo ako je i on obojen. Također ćete se lakše ubaciti u priču, što može dovesti do boljeg doživljaja igre.

Za primjer, pogledajte koji dio figurice više primjećujete – obojeni ili neobojeni.

Ako u toplini doma svoga imate policu kojoj nedostaje sadržaja, evo vam način za popuniti prazninu. Bojite minijature i ponosno ih izložite svima na pogled. Kako je većina gostiju pristojna, ne ginu vam pohvale. Posebno ako skrenete pozornost na njih. Ili se tijekom razgovora nonšalantno naslonite na policu, pazeći pritom da ne zaklonite svijetlo.

Nemate hobi, imate viška vremena, nedostaje vam držanje kista u ruci, ili pak volite pogrbljeni sjediti za stolom i škiljiti u omalenu reprezentaciju vašeg omiljenog ratnika/ce te nanositi tanke slojeve boje kistom na istu, eto vam odgovora.

3. Što bojati?

U ovom pitanju krije se prvi pravi problem. Jer ako ste klasični minijaturist klase gamer, imate jako puno minijatura. Izbor figurice/ica koje ćete odabrati za bojenje može vas zakočiti na duže vrijeme i spriječiti u farbanju. Ali je dobar izgovor za ponovno otvoriti sve one kutije i pregledati što sve imate. ** No da se vratimo temi. Potreban vam je

Smislite redoslijed figurica koje ćete bojati (u ovom trenu mogu vam pomoći igre koje trenutačno igrate – pripremite figurice za njih). Naravno, plana se ne morate slijepo držati… Ako vas uhvati monotonija, uzmite figuru koja vas veseli i obojite nju. Ili samo dio. Pa se vratite na

Planiranje pomaže u stvaranju navike i odvajanju vremena za hobi, što dovodi do kolekcije obojenih (da, dobro ste vidjeli, i to je moguće) minijatura.

4. Kako bojati?

Ovdje ćemo biti kratki – dobro. To je najmanje što možete učiniti 🙂

Ovo pitanje usko je povezano s 5. pitanjem ***, ako se brinete o kvaliteti.

Ako vas zanima tehnika, interneti su prepuni savjeta i tutorijala, u lokalnim udrugama i pripadajućim forumima možete uvijek naići na prijateljski nastrojene hobiste**** sa spremnim savjetima. U svakom slučaju, preporučio bih poduku uživo, jer dodatni set očiju s pripadajućim govornim aparatom može doprinijeti vašem napretku više nego mnoštvo videa koji ne mogu komentirati vaš uradak.

Meni najteži dio bojenja je znati kada stati. Dodati još onih par detalja ili ne? Definitivno će bolje izgledati… ali onih dvadesetak istih minijatura koje čekaju iza nje sve uglas viču da ću i njih morati obojiti jednako…

I tako sam s prijateljem razvio jednostavno pravilo – ZKJDJ*****. I od tada mogu bojati minijaturu i stati u nekom trenu. Princip naravno vrijedi i kada farbate za nekog drugog 🙂

Primjer A : Nikad neću sve figurice iz vojske ovako pobojati/trebat će mi cijela vječnost da dovršim vojsku.

2 primjera B: bojano po principu ZKJDJ – Mogu relativno brzo pobojati puno njih

1. primjer pokazuje i zašto ne ostaviti figure prekrivene samo sjajnim lakom

5. Za koga bojamo? (promatramo samo figure koje mislite zadržati)

Primarno za sebe. Ako ste vi zadovoljni svojom minijaturom, slobodno ignorirajte komentare. To ne znači da nije dobro primiti kritiku, naprotiv. Ali, na kraju dana, minijatura ostaje vama, vi ćete ju koristiti u predstojećim bitkama i ako vas veseli, onda je sve kako treba biti.

6. Ono bitno

A sada nekoliko riječi o mjerilu figurica. Ovaj dio članka pisan je manjim fontom jer ga švercam.

22mm ili 1/72 VS. 28Mm ili 1/56 (ako se ne varam)

Kao prvo, svi netočni navodi glede visine figurica u mm su zbog toga što još ne postoji univerzalno mjerenje – neki mjere do očiju figurice, a neki do vrha glave (što može ispasti poprilično visoko zbog kaciga i sl). Dobre strane 28mm (warhammer/SAGA/Frostgrave/itd. Skala) vas većina zna, pa ih neću ovdje navoditi. Dovoljno je samo napomenuti da nemam ništa protiv te skale.

Prednosti 1/72 mjerila glede wargamminga:

  • brže bojanje – s minimalnim detaljima i jednim premazom wash-a figurica izgleda bolje nego jednako obojena 28mm figurica (i ne, detalji nisu premali i nećete izgubiti oči farbajući ih – vidi slike )
  • cijena – daaaaaleko jeftiniji, s puno više figurica u pakiranju (mogućnost sklapanja nekoliko warbanda za skirmish igre kupnjom samo jedne kutije)
  • izbor – gotovo cijela ratna povijest je pokrivena, u zadnje vrijeme se pojavljuje i mnoštvo fantasy minijatura.
  • prostor za igranje – prevedete li inče direktno u centimetre, smanjujete područje igranja, tereni su puno manji i brži su za izradu
  • prenosivost – u prostor koji vam inače zauzme vojska možete pospremiti cijelu vojsku i sve terene.
  • u kombinaciji sa 28mm – čudovišta uistinu izgledaju čudovišno prema njima
  • jednim setom opskrbite sebe i 4 prijatelja/ice za igru te im oduzmete mogućnost odustajanja od igre jer nemaju novaca za figure
RIJEČ UREDNIKA: Slike su smanjene na prikladnu veličinu za mjerilo (originali se nalaze u galeriji na dnu stranice)

Primjer sistema minimalnih detalja i jednog premaza wash-em. U pozadini se vidi 65mm figura (mrvicu veća od Rat-ogrea), kako bi mogli vidjeti da detalji nisu presitni.

Hormagaunt djeluje puno strašnije nasuprot manjih ljudi

E sad, ne bi bilo fer da ne napomenem i loše strane:

  • lakše ih je izgubiti
  •  ako niste složili vojsku, figurice iz daleka nisu primjetljive
  •  imaju realističan broj detalja koji vas jednostavno tjera da se okušate i na tako maloj figurici istaknuti svaki
  •  i da, znam, imate već puno minijatura u drugom mjerilu
Galerija (izvorna rezolucija)

Pozdrav do sljedećeg puta,
TBO

* Istraživanje je provedeno na malom uzorku od stotinjak igara i u potpunosti je neutemeljeno)
** Introspekcije koje se svode na pitanje zašto sam to sve kupio su u potpunosti nepotrebne i ničemu ne doprinose. Odmah se ostavite toga. U dućanu s minijaturama sigurno postoji nešto što će vas dignuti iz trenutačnog neprikladnog raspoloženja.
*** koje možete naći na početku članka.
**** Koji su uvijek spremni uvući još jednu žrtvu u hobi. I pritom biti iskreno oduševljeni.
***** Za koga je, dobro je.

Zadnji komentari s foruma